Son yıllarda petrol ve doğalgazın alternatifi olarak adından sıkça söz ettirmeye başlayan kaya gazı, 4-5 bin metre derinlikteki kaya katmanlarının arasına sıkışmış gaz anlamına geliyor. Kaya gazı sondajı, klasik petrol ve doğalgaz aramaya göre daha kolay ancak yüzde 50 oranında daha maliyetli bir iş. Türkiye'nin üretilebilir kaya gazı rezervi 1,8 trilyon metreküp. Bu rakamla Türkiye'nin 40 yıllık gaz ihtiyacı karşılanabilir.
Kaya gazına olan ilgi dünyada artarak devam ediyor. Bugün ABD 34 eyaletinde kaya gazı çıkarıyor ve 450 bin kuyuda sondaj çalışması devam ediyor. Burada kaya gazı üretmeye başlayınca ABD'deki enerji fiyatları yarı yarıya düştü. Çin 100, Arjantin 50, Meksika 10 kuyudan kaya gazı elde ediyor. Avrupa'da ise, Polonya'da açılan kuyu sayısı 34.
Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan raporda, kaya gazı konusunda dünyanın hatırı sayılır ülkeleri arasında gösterilen Türkiye, rezervlerini 2020'den önce piyasaya sürerek enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı planlıyor. Raporda Güneydoğu Anadolu havzasında Dadaş ile Trakya havzasında Hamitabat formasyonlarında çıkarılabilir kaya gazı miktarı 680 milyar metreküp olarak verildi. Bu Türkiye'nin 14-15 yıllık bir tüketimine denk düşüyor. TPAO ile dev petrol şirketleri çalışmalar başlattı. Diyarbakır Sarıbuğday-1 kuyusunda yapılan sondaj çalışmalarında 3 bin 850 metreye ulaşıldı. Sondajın 4 bin 500 metrede sonuç vereceğini belirten yetkililer, son bölümün yakında tamamlanacağını ve Türkiye'nin enerji üretimiyle ilgili tarihi bir dönemin başlayacağını söylediler. Kaynak: Türkiye Gazetesi