İnsanın bir şeye bağımlı olması, onuşuz yaşayamaması, onsuz olduğunda mutsuz olmasına bağımlılık denir. Örneğin bir çocuk;
Devamlı internette vakit geçirmek veya oyun oynamak istiyorsa,
Oyun oynarken zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyor, giderek daha çok vakit geçiriyor ve bu hatırlatılınca sinirleniyor,
Oyun oynamadığında aklı oyunlarında kalıyor, öfkeli, huzursuz oluyorsa,
Oyun yüzünden arkadaşları ve ailesi ile arası açılıyor, yemeklerini bile bilgisayar başında yemek istiyor, oyun konusunda söz dinlemiyorsa,
Oyun yüzünden uykusuz kalıyor, derslerine çalışmıyor ve başarısı düşüyorsa…
Bu çocuk bir teknoloji bağımlısıdır.
Bağımlılık tedavi edilmesi gereken gerçek bir hastalıktır. Kimse bir anda bağımlı olmaz. Bu durum, yavaş yavaş meydana gelir. Bağımlılığı anlamak ve bu yönde ilerlemeleri engellemek gerekir.
Teknoloji Bağımlılığının Aşamaları
1-Merak, Merak insana güzel şeyler keşfettiren bir duygudur. İnsan merak edip bir film, dizi, oyun veya uygulamayla ilgilenebilir. Eğer bunlar yaşımıza uygunsa ve büyüklerimiz bir sakınca görmüyorsa problem yoktur.
2-Arkadaşlarım oynuyor! İnsan arkadaşlarından etkilenir, sırf onlarla bir şeyler paylaşmak için aynı oyunları oynamak, aynı dizileri seyretmek isteriz. Bu tür sosyal kullanım bir süre sonra bağımlılığa dönüşebilir.
3-Yapılacak hiçbir şey yok! Boş zamanımızı faydalı uğraşlarla değerlendiremiyorsak teknolojiye yöne biliriz. Bazen oyunlar, televizyon ve internet canımızı sıkan şeylerden uzaklaşma bahanemiz olabilir. Boş vakitlerimizde bizi faydalı bir şekilde oyalayacak hobilerimiz, spor veya sanatsal faaliyetlerimiz olmalıdır. Problemlerimizle yüzleşmeli, çözümler aramalıyız. Teknolojik aletleri kullanarak problemlerimizden kaçmak sorunlarımızın artmasına sebep olur.
4-Onsuz yapamam! Bu aşamada teknoloji kullanımı artık herhangi bir sebepten bağımsız olarak bir ihtiyaç olmuştur. Kişi bağımlısı olduğu teknolojiden ayrı kalamaz ve bu ciddi bir probleme dönüşür.
RİZE VALİSİ ÇEBER, KAMU HİZMETİ VEREN SİZ GAZETECİLER` DE BENİM MESAİ ARKADAŞLARIMSINIZ
10.01.2019 - 16:26- 0
- 0
- 1329
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 AKADEMİK YIL BASIN TOPLANTISI
27.09.2016 - 09:45- 0
- 0
- 2058
RİZE`NİN YENİ VALİSİ YAZICI; "ATANMIŞ GİBİ DEĞİL, ADANMIŞ GİBİ ÇALIŞACAĞIZ"
04.06.2014 - 17:01- 0
- 0
- 1284
SİGARA İÇENLERE MEKTUP
04.07.2013 - 09:06SİGARA İÇENLERE MEKTUP Aile bireylerimiz için her türlü zorluğa katlanır, onlar için her türlü fedakarlığı yapacağımızı söyler dururuz. Evlatlarımız için gecemizi gündüzümüze katar çalışırda, çalışırız. Onlarının geleceğini, onlarının eğitimini ve istikbalini düşünürde, düşünürüz. Hastalansalar, Allah korusun başlarına üzücü ve olumsuz bir şey gelirse saatlerce uğraşır saatlerce başlarında bekleriz. Yeri gelince aç dururu, o tok olsun diye, yoruluruz, sağlığımızdan fedakarlık ederiz. Onlar dinlensin diye ve bunun gibi onlarca örnekler yazabilirim. Bir çoğumuz bu yazdıklarımı yapmıyor muyuz ? Yapıyoruz ! Ya annelerimiz... Fedakar, cefakar, bir çoğu, bir o kadar çileli ve vefakar anneler... Annelerimizin çocukları için yaptığı fedakarlıklarının haddi, hesabı ve sınırı yoktur. Bir anneye veya babaya sorsak... "Çocuklarınız için hiç gözünüzü kırpmadan kendinizi tehlikeye atar mısınız?" Ona kol kanat gerer misiniz? Tehlike altında olmalarını istemediğimiz için elimizden geleni yapmaz mıyız? Allah göstermesin, evimiz yanıyor olsa, içeri girer canımız pahasına çıkarırız. Bir araba üzerine gelse, arabanın önüne atlar kendimizi siper yaparız. Velhasıl kısacası çocuklarımız için hiçbir fedakarlık ve tehlikeden kaçınmayız. Peki bu kadar çok sevdiklerimiz için niçin yıllarca içtiğimiz, kendimize, aile bireylerimize ve çevremize maddi ve manevi zehir saçtığımız sigarayı niçin bırakmıyorsunuz? Aile bireylerimizle daha fazla daha fazla zaman geçirmek için... Onlarla daha sağlıklı ve mutlu günlerde bir arada olmak için... Onlara kötü örnek olmamak için... onların yanında içtiğimiz sigara ve diğer zararlı maddeler ile onları da zehirlememek için... Ve bunun gibi onlarca nedenle başta sigara ve türevi zararlı maddeleri onlar için bırakmanız gerekmez mi? Haydi bu sefer kendiniz düşünüyorsanız, sevdiklerinizde düşünün... Yukarıda onlar için katlanamayacağımız hiç bir şey yoktur demedik mi ? Soruyorum sizlere, evlatlarımız bir ot parçasından, bir filtreden daha mı kıymetsiz? Hiç de öyle olduğunu zannetmeyin dediğinizi duyuyorum gibi... değil mi? O zaman gelin, biz Müslümanlar için çok önemli bir ibadet olan rahmet, mağfiret, bereket, arınma, temizlenme ayı olan, Ramazanı da fırsat bilerek hayatımızda ki sigara dosyasını kapatalım. Sigaraya sağlıklı iken son verelim... Sigara sizi hayattan silmeden, siz onu hayatınızdan silin atın... Sigarayı bırakmak ve mutlu olmak için gereken tek şey "KENDİNİZ" başka hiç bir şeye gerek yok. Şimdiden, hepinizin mübarek ramazan ayını tebrik ediyorum. Allah`tan sizlere sigarasız sağlıklı uzun ömürler diliyorum. B.A.K (Yeşilay Rize Temsilcisi)
- 0
- 0
- 1762
ORGANİK ÇAY TARIMI!
05.06.2013 - 22:49ORGANİK ÇAY TARIMININ ÜRETİCİ VE RİZE`YE KAZANDIRACAKLARI
- 0
- 0
- 1784