Türkiye’de Cumhuriyet dönemi boyunca eğitim sistemi içerisinde dinin yeri sürekli tartışılmıştır. Bu tartışmaların önemli bir boyutunu da okullardaki din eğitimi oluşturmaktadır. Bu konuda Türkiye zengin bir deneyime sahiptir. Okullarda din dersine hiç yer vermemekten seçmeli ve zorunlu olmasına kadar farklı seçenekler denenmiştir. Bugün okullarımız da zorunlu din dersi uygulamasının sağlıklı, bilimsel, milli ve manevi bütünlüğümüze katkı yönünden diğer seçeneklerden daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu çerçevede din dersinin varlığı ülkemizin değerleri, tarihi kültürel dokusu yapısı olarak son 10 yıldır genç jenerasyon başta olmak üzere, daha ahlaklı, daha saygılı, daha verimli, ülkesine ve milletine, değerlerine bağlı bir nesil olarak güçlendiğimizin emareleri yaşamımızın her alanında kendisini göstermektedir.
Peki dünya`da din eğitimi ne durumdadır?
Birde ona bakalım!
Almanya: Anayasaya göre, din veya ahlâk dersi, kamu okullarında düzenli okutuluyor. Anaokullarının %70’i kiliselerin yönetiminde.
ABD: Resmî okullar, kilise okulları, azınlık okulları bulunuyor. Resmî okullarda din dersi yok.
Belçika: Resmî okullarda, ilk ve orta öğretimde haftada en az 2 saat din yahut ahlâk derslerinden birini seçmek zorunda.
Avusturya: Din dersi ilkokul, ortaokul, eğitim, ziraat ve orman fakültelerinde zorunlu, özel okullarda seçmelidir.
Danimarka: Din dersi ilköğretim ve liselerde zorunlu.
Finlandiya: Din veya ahlâk derslerinden birisi zorunlu.
Fransa: Din dersini almak istemeyenler, ahlâk dersine girmek mecburiyetinde.
Hollanda: Din dersleri, haftada 3 saati geçmemek üzere var.
İspanya: İlk ve orta dereceli devlet okulları, öğrenciye din dersi vermek zorunda.
Japonya: İlk ve ortaokullarda din öğretimi yok. Haftada, 2 saat ahlâk dersi vardır. Özel okullarda seçmeli din dersi verilebilir.
İsveç: Devlet okullarında, zorunlu ders olarak okutuluyor.
İngiltere: Din dersleri, resmî okullarda yer alır. Bütün okullarda güne toplu dua ile başlama
yasa emridir.
İtalya: Anaokulları ve ilkokullarda haftada 2 saat, ortaokul ve liselerde 1 saat seçmeli din dersi var.
Kanada: Kebek Eyaletinde, resmî ilk ve orta dereceli okullarda, din dersi zorunlu. Haftada 3 saat.
Norveç: İlk ve orta dereceli devlet okullarında zorunlu.
Portekiz: İlk ve orta dereceli devlet okullarında, din dersleri seçmelidir.
Polonya: İlk ve ortaokulda, özel ve devlet okullarında seçmeli.
Tunus: Lise üçüncü sınıfa kadar zorunlu.
Ürdün: Her okulda, haftada 2 saat İslâm ve 1 saat Kurân-ı kerîm dersi var.
Yunanistan: Din eğitimi ana okullarından başlıyor. Haftada 2 saat veriliyor. Müslüman azınlık da bundan faydalanabiliyor.
RİZE VALİSİ ÇEBER, KAMU HİZMETİ VEREN SİZ GAZETECİLER` DE BENİM MESAİ ARKADAŞLARIMSINIZ
10.01.2019 - 16:26- 0
- 0
- 1314
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 AKADEMİK YIL BASIN TOPLANTISI
27.09.2016 - 09:45- 0
- 0
- 2045
RİZE`NİN YENİ VALİSİ YAZICI; "ATANMIŞ GİBİ DEĞİL, ADANMIŞ GİBİ ÇALIŞACAĞIZ"
04.06.2014 - 17:01- 0
- 0
- 1272
SİGARA İÇENLERE MEKTUP
04.07.2013 - 09:06SİGARA İÇENLERE MEKTUP Aile bireylerimiz için her türlü zorluğa katlanır, onlar için her türlü fedakarlığı yapacağımızı söyler dururuz. Evlatlarımız için gecemizi gündüzümüze katar çalışırda, çalışırız. Onlarının geleceğini, onlarının eğitimini ve istikbalini düşünürde, düşünürüz. Hastalansalar, Allah korusun başlarına üzücü ve olumsuz bir şey gelirse saatlerce uğraşır saatlerce başlarında bekleriz. Yeri gelince aç dururu, o tok olsun diye, yoruluruz, sağlığımızdan fedakarlık ederiz. Onlar dinlensin diye ve bunun gibi onlarca örnekler yazabilirim. Bir çoğumuz bu yazdıklarımı yapmıyor muyuz ? Yapıyoruz ! Ya annelerimiz... Fedakar, cefakar, bir çoğu, bir o kadar çileli ve vefakar anneler... Annelerimizin çocukları için yaptığı fedakarlıklarının haddi, hesabı ve sınırı yoktur. Bir anneye veya babaya sorsak... "Çocuklarınız için hiç gözünüzü kırpmadan kendinizi tehlikeye atar mısınız?" Ona kol kanat gerer misiniz? Tehlike altında olmalarını istemediğimiz için elimizden geleni yapmaz mıyız? Allah göstermesin, evimiz yanıyor olsa, içeri girer canımız pahasına çıkarırız. Bir araba üzerine gelse, arabanın önüne atlar kendimizi siper yaparız. Velhasıl kısacası çocuklarımız için hiçbir fedakarlık ve tehlikeden kaçınmayız. Peki bu kadar çok sevdiklerimiz için niçin yıllarca içtiğimiz, kendimize, aile bireylerimize ve çevremize maddi ve manevi zehir saçtığımız sigarayı niçin bırakmıyorsunuz? Aile bireylerimizle daha fazla daha fazla zaman geçirmek için... Onlarla daha sağlıklı ve mutlu günlerde bir arada olmak için... Onlara kötü örnek olmamak için... onların yanında içtiğimiz sigara ve diğer zararlı maddeler ile onları da zehirlememek için... Ve bunun gibi onlarca nedenle başta sigara ve türevi zararlı maddeleri onlar için bırakmanız gerekmez mi? Haydi bu sefer kendiniz düşünüyorsanız, sevdiklerinizde düşünün... Yukarıda onlar için katlanamayacağımız hiç bir şey yoktur demedik mi ? Soruyorum sizlere, evlatlarımız bir ot parçasından, bir filtreden daha mı kıymetsiz? Hiç de öyle olduğunu zannetmeyin dediğinizi duyuyorum gibi... değil mi? O zaman gelin, biz Müslümanlar için çok önemli bir ibadet olan rahmet, mağfiret, bereket, arınma, temizlenme ayı olan, Ramazanı da fırsat bilerek hayatımızda ki sigara dosyasını kapatalım. Sigaraya sağlıklı iken son verelim... Sigara sizi hayattan silmeden, siz onu hayatınızdan silin atın... Sigarayı bırakmak ve mutlu olmak için gereken tek şey "KENDİNİZ" başka hiç bir şeye gerek yok. Şimdiden, hepinizin mübarek ramazan ayını tebrik ediyorum. Allah`tan sizlere sigarasız sağlıklı uzun ömürler diliyorum. B.A.K (Yeşilay Rize Temsilcisi)
- 0
- 0
- 1750
ORGANİK ÇAY TARIMI!
05.06.2013 - 22:49ORGANİK ÇAY TARIMININ ÜRETİCİ VE RİZE`YE KAZANDIRACAKLARI
- 0
- 0
- 1772