Geçen hafta misafirlerimle oturduğum kafede masamıza yakın masada 5 genç deizmi tartışıyordu.
Gençliğin verdiği heyecanla deizm konusunda bildikleri, bilmedikleri bilgileri birbirlerine itiraz ederek, birazda ses tonları artırarak sürdürdüler. Ortak bir noktada buluşamayınca, içlerinden bir tanesi, “Arkadaşlar bu konuyu kapatalım” dedi ve konu kapandı.
Bütün dünya gençliğini kendisine bağımlı yapan akılı telefonlar vesilesiyle internetli sosyal medya etkili yaşamlar gençliğimiz kuşatmış ve çoğunluğunu kendisine bağımlı yapmıştır. Sosyal medya aracılığı ve bağımlılığıyla birkaç yıldır gündem oluşturan deizm ve diğer benzerleri, teknolojik hayat ve yaşam gençleri aldatmaya ve ömürlerinden, ömür çalmaya devam ediyor.
Peki, nedir bu deizm, “Deizm Latince’de “Allah” anlamına gelen “deus” kelimesinden türetilmiş olup Grekçe ’de yine “Allah” anlamındaki “theos”tan gelen teizm terimiyle aynı sözlük anlamına sahiptir. Ancak XVI. yüzyıldan itibaren Hıristiyan dünyasında başlayan felsefî ve teolojik tartışmalarla birlikte teizm terimi Ortodoks inançlarını savunan kesim için, Deizm ise geleneksel inançlardan sapan düşünürler için kullanılmaya başlanmıştır.
İslam dinine inanmayanlar, gençleri aldatmak için; “Dinleri insanlar çıkarmış, önce totem, sonra çok tanrı, en son tek tanrı fikri çıkmış. Dinler; fenne, medeniyete mâni olmuş...” diyorlar. İslamiyet’e iftira ediyor, alçakça yalan söylüyorlar. Fen bilgilerini, akıl bilgilerini İslamiyet’in içinden ayırıyorlar. İslamiyet’i akıl bilgilerinden ayrı, bunlara karşı imiş gibi gösteriyorlar. “Akıl, fen bilgilerini öğrenmek için İslamiyet’i bırakmalı imiş...” düşüncesini yaymaya çalışıyorlar. Allahü teala ve onun sıfatları, emirleri, yasakları üzerinde, kendi akılları ve görüşleri ile konuşuyorlar. Hâlbuki aritmetik, geometri, mantık, tabiat bilgisi, fizik, kimya, tıp bilgisi öğrenmek mubahtır. Bunlarda mütehassıs olmak faydalıdır. İmanı kuvvetlendirmek ve millî kalkınma, rahat, huzur için ve cihat için, İslamiyet’i yaymak için bunlar lâzımdır. Bunların hepsi İslâm bilgileridir. Medeniyet de, bu demektir. Fakat bunları İslamiyet’e karşı bozuk düşüncelerine alet etmek, gençleri aldatmak için kullanmak felsefe olur.
Görülüyor ki, fen bilgilerini, insanlara hizmet için öğrenmek faydalıdır, sevaptır. İnsanların rahatını, huzurunu kaçırmak, insan haklarını yok etmek, insanları sömürmek, imanlarını, ahlâklarını bozmak için öğrenmek, felsefe olur, haram olur. İlmihâl kitaplarını okuyarak İslamiyet’in akıl bilgilerine, fenne verdiği ehemmiyeti anlayan uyanık kimseler, bu yalanlara elbette aldanmaz. Din bilgileri, dünyada ve ahirette huzuru, saadeti kazandıran bilgilerdir. Fakat şeytan gibi dessas, ayyaş ve aldatıcı bir adam elinde çok ziynetler, süslü suretler, fanteziyeler ve müşriklerle gelerek iman ve ibadet yolunda olan salih genci yolundan saptırmaya, desiseler vermeye çalışıyorlar. Bu sefahate karşı takva ile siper alan ve kendini koruyan genç, çok büyük sevap kazanır. Hatta aldanmamak şartıyla böyle günahlar sevap deposudur. Aldanan gençler için tövbe etme ve yanlıştan dönme imkânı vardır. Kaynak: Tam İlmihal