İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonat eklendiğinde soda yapılmış olur. Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.
Bazı kimseler, soda ve maden suyunu eş anlamlı kullansalar da ikisi birbirinden farklıdır. Maden suyu, yeraltı sularından elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 mg/l'den daha az olmayan sulara verilen addır.
İçlerinde çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz bulunur. Mineralli suları, diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda hiçbir şey karıştırılmadan, hemen şişelenmesidir. Maden suları içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundururlar. Farklı markalarda, farklı miktarlarda mineral bulunur. Maden suyunun bilinen hiçbir zararı olmayıp, aksine vücudumuza sayısız faydaları vardır. Avrupa’da kişi başına yılda 150 litre maden suyu tüketilirken, bu miktar Türkiye’de 3 litrenin altında.
Ülkemiz aslında Avrupa’nın doğal mineralli sular açısından en zengin coğrafyasına sâhip. Ancak, bu kaynağın sadece %1’i şişeleniyor, %99’u da boşa akıyor. Maden suyu kapağı açılmaz ise kesinlikle bozulmaz.
Soda, ABD'de çok yaygın tüketilen yapma bir içecektir. İşlenmiş suya (şebeke suyu), litresinde en az 750 mg olacak miktarda soda (sodyum bikarbonat) ve litresinde 2-4 g kadar karbondioksit katılıp, şişelenmesi ile üretilir. Mineralli suların litresinde en az 1000 mg ve değişik mineraller bulunur. Halbuki soda içinde, sadece sodyum bikarbonat bulunur. Asitli denilen içeceklerde aslında kastedilen, içeceğin içindeki karbondioksit gazıdır.
Kaynak: Sağlık Ansiklopedisi