12 Ağustos 2015 Tarihinde, Bölgemizde yayın yapan çok sayıda yerel gazete ve haber sitelerinde, “KANSER HASTALIKLARINA DİKKAT! “ başlıklı bir köşe yazısı yazmıştım. Yazımın içeriğinde kansere neden olan ve hepimizin günlük hayatımızda vaz geçemediğimiz ürünlerin zararlarını açıklayan bilgileri, geçen yıl rahmetlik olan, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hocalarından, Prof. Dr. Ahmet Aydın beyin kamuoyuna yapmış olduğu açıklamaları kaynak göstermiştim.
Bu makaleme kısa adı MÜMSAD olan, Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği YK Başkanı Metin Yurdagül’ün imzasını taşıyan, 10379 sayılı bir mektup adresime ulaşmış oldu. Başkan Yurdagül şahsıma hitaben, “Sayın Kavalcı, Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. MÜMSAD olarak, margarin ile ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isterim. Saygılarımla.”
MÜMSAD tarafından şahsıma gönderilen, Margarin hakkındaki güncel akademik verileri virgülüne dokunmadan siz değerli okuyucularımın bilgisine aktarıyorum. “Yüzyıllardır tüketilen zeytinyağının iyi bir yağ olduğu konusunda hemfikiriz. Ancak Türkiye’de yıllık zeytinyağı üretimi göz önüne alındığında, herkesin sadece zeytinyağı tüketmesinin imkânsız olduğu ve saf zeytinyağının pek çokaile için oldukça pahalı olduğunu da hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan zeytinyağı ve margarini birebir karşılaştırmak doğru olmaz. Bir örnek vermek gerekirse, salatanıza margarin koymadığınız gibi, zeytinyağı ile de lezzetli kek yapmanız mümkün değildir.Genellikle zeytinyağı vb. sıvı yağlar doymamış, margarin ise doymuş yağ olarak kabul edilir.Oysa gerçek hiç de böyle değildir. Zira doğadaki bütün yağlar hem doymuş, hem de doymamış yağlar içerir. Örneğin; Zeytinyağı % 15-17, Ayçiçek yağı ise % 11, soya yağı % 16 oranında doymuş yağ içerir. Kase margarinin doymuş yağ içeriği ise % 15 civarında olup aynı miktar zeytinyağı ile birebir aynıdır. Saydığımız bitkisel yağların kompozisyonu olan margarin de diğer yağlardan farklı değildir. Bilimsel detaylara sahip olmadan her hangi bir gıda maddesini, kanser gibi ölümcül bir hastalıkla örtüştürerek tüketiciyi ne denli yanılttığınızı biliyor musunuz? Bu vesileyle, 146 yıllık bir ürün olan margarin, günümüzde modern margarin olarak adlandırılmaktadır ve aşağıdaki özelliklere sahiptir;
1-Tamamen bitkisel kökenli yağlardan üretilir. 2- Bitkisel kökenli hiçbir ürün kolesterol içermediğinden margarin de kolesterol içermez. 3- Kase margarinlerde doymuş yağ asidi oranı neredeyse sıvı yağ seviyesindedir. 4- trans yağ yoktur. 5- Kase margarin yağ içeriği % 60, paketlerin ise % 70’dır. Bu nedenle aynı miktar margarin, sıvı yağlara göre %30-40 daha az enerji verir. Margarin ile ilgili daha çok bilimsel kaynaklara; www.modernmargarin.com web sitesinden erişebilirsiniz “denilmektedir.
Bu konu ile ilgili beninde son söyleneceğim, Mümsad hakkındaki kısa bilgilerinizde derneğiniz çatısı altında bulunan onlarca ulusal mutfak ürünleri, bitkisel çaylar, donmuş gıda ve margarin çeşitlerini bizlerde ailece kullanmaktayız. Kişisel olarak benim bu zaman kadar margarin tüketimi ile ilgili bir rahatsızlığım yoktur. Sadece satın alırken, marka tercihimiz vardır. Bahse konu olan yazımda margarini kötüleyen tarzda benim bir ifadem yoktur. Tip dünyasınca tanınmış bir hocamızın bu konuyla ilgili açıklamaları kaynak gösterilmiştir. Tarafıma sunmuş olduğunuz güncel, akademik bilgilere teşekkür ederim. b.a.k.
RİZE VALİSİ ÇEBER, KAMU HİZMETİ VEREN SİZ GAZETECİLER` DE BENİM MESAİ ARKADAŞLARIMSINIZ
10.01.2019 - 16:26- 0
- 0
- 1339
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 AKADEMİK YIL BASIN TOPLANTISI
27.09.2016 - 09:45- 0
- 0
- 2069
RİZE`NİN YENİ VALİSİ YAZICI; "ATANMIŞ GİBİ DEĞİL, ADANMIŞ GİBİ ÇALIŞACAĞIZ"
04.06.2014 - 17:01- 0
- 0
- 1295
SİGARA İÇENLERE MEKTUP
04.07.2013 - 09:06SİGARA İÇENLERE MEKTUP Aile bireylerimiz için her türlü zorluğa katlanır, onlar için her türlü fedakarlığı yapacağımızı söyler dururuz. Evlatlarımız için gecemizi gündüzümüze katar çalışırda, çalışırız. Onlarının geleceğini, onlarının eğitimini ve istikbalini düşünürde, düşünürüz. Hastalansalar, Allah korusun başlarına üzücü ve olumsuz bir şey gelirse saatlerce uğraşır saatlerce başlarında bekleriz. Yeri gelince aç dururu, o tok olsun diye, yoruluruz, sağlığımızdan fedakarlık ederiz. Onlar dinlensin diye ve bunun gibi onlarca örnekler yazabilirim. Bir çoğumuz bu yazdıklarımı yapmıyor muyuz ? Yapıyoruz ! Ya annelerimiz... Fedakar, cefakar, bir çoğu, bir o kadar çileli ve vefakar anneler... Annelerimizin çocukları için yaptığı fedakarlıklarının haddi, hesabı ve sınırı yoktur. Bir anneye veya babaya sorsak... "Çocuklarınız için hiç gözünüzü kırpmadan kendinizi tehlikeye atar mısınız?" Ona kol kanat gerer misiniz? Tehlike altında olmalarını istemediğimiz için elimizden geleni yapmaz mıyız? Allah göstermesin, evimiz yanıyor olsa, içeri girer canımız pahasına çıkarırız. Bir araba üzerine gelse, arabanın önüne atlar kendimizi siper yaparız. Velhasıl kısacası çocuklarımız için hiçbir fedakarlık ve tehlikeden kaçınmayız. Peki bu kadar çok sevdiklerimiz için niçin yıllarca içtiğimiz, kendimize, aile bireylerimize ve çevremize maddi ve manevi zehir saçtığımız sigarayı niçin bırakmıyorsunuz? Aile bireylerimizle daha fazla daha fazla zaman geçirmek için... Onlarla daha sağlıklı ve mutlu günlerde bir arada olmak için... Onlara kötü örnek olmamak için... onların yanında içtiğimiz sigara ve diğer zararlı maddeler ile onları da zehirlememek için... Ve bunun gibi onlarca nedenle başta sigara ve türevi zararlı maddeleri onlar için bırakmanız gerekmez mi? Haydi bu sefer kendiniz düşünüyorsanız, sevdiklerinizde düşünün... Yukarıda onlar için katlanamayacağımız hiç bir şey yoktur demedik mi ? Soruyorum sizlere, evlatlarımız bir ot parçasından, bir filtreden daha mı kıymetsiz? Hiç de öyle olduğunu zannetmeyin dediğinizi duyuyorum gibi... değil mi? O zaman gelin, biz Müslümanlar için çok önemli bir ibadet olan rahmet, mağfiret, bereket, arınma, temizlenme ayı olan, Ramazanı da fırsat bilerek hayatımızda ki sigara dosyasını kapatalım. Sigaraya sağlıklı iken son verelim... Sigara sizi hayattan silmeden, siz onu hayatınızdan silin atın... Sigarayı bırakmak ve mutlu olmak için gereken tek şey "KENDİNİZ" başka hiç bir şeye gerek yok. Şimdiden, hepinizin mübarek ramazan ayını tebrik ediyorum. Allah`tan sizlere sigarasız sağlıklı uzun ömürler diliyorum. B.A.K (Yeşilay Rize Temsilcisi)
- 0
- 0
- 1775
ORGANİK ÇAY TARIMI!
05.06.2013 - 22:49ORGANİK ÇAY TARIMININ ÜRETİCİ VE RİZE`YE KAZANDIRACAKLARI
- 0
- 0
- 1796