Belirli gün ve haftalar hepimizin hayatına öyle veya böyle girmiş bulunmaktadır.
09-16 Ekim tarihleri arasında, Dünya Gıda günü, sağlıklı beslenme ve Gıda İsrafını Önleme haftası olarak bütün dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Bir doktor arkadaşım bana, 50 yaşından sonra, “Yaşamak için gıdaları yiyeceksin, yemek için yaşamayacaksın”. demişti. Bu sözünü kulağıma küpe yapmışım. Fakat gelin görün ki, adeta yemek için yaşar pozisyona düşmüş olduk.
Bendeniz yemekten çok, karşı tarafa yedirmek ve ikram etmek fıtratı yapısına sahip olduğum çevren tarafından bilinmektedir. Ama buna rağmen bende yemek yaşımız elliyi geçmesine rağmen yemek yemeyi sever bir hale geldiğim için, aldığım kiloları bir türlü veremiyorum. Bilgisayar başında görevim gereği saatlerce oturduğumdan, metabolizmamda sağlıklı çalışmaması neticesinde ilerlemiş yaşımda hafif bir göbekli adam oldum çıktım. Yanı, anlayacağınız dünya gıda gününde sağlıklı gıdalar tüketmediğim ve bol gıda tükettiğim böylelikle ortaya çıkmış oluyor.
Gelelim Dünya gıda haftası iler ilgili sizlerle paylaşmak istediğim bilgilere. Beslenme, insanın temel ihtiyaçlarının başında gelir. Başlıca besinlerimiz; sebze, meyve, ekmek, et, su, süt, yumurta, yağ ve tuzdur. Besinlerin vücudumuza yararları farklıdır. Bazı besinler vücudumuza enerji verir. Bazıları büyümemizi sağlar, bazıları da yaralarımızın onarılmasına yardımcı olur.
Beslenmek için dışarıdan aldığımız hayvansal, bitkisel ve madensel maddelere besin diyoruz. Dünyada üretilen besin maddeleri, artan nüfusa yetmemektedir. Bunun sonucunda yoksul ülkelerde dengesiz ve yetersiz beslenme ve açlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlara dikkat etmek ve çözüm üretmek için her yıl BM Örgütüne üye ülkelerde toplantılar düzenlenmektedir.
Ülkemizde üretilen besinler, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Besin üretimimiz ile tüketimimiz arasında bir denge vardır. Türkiye, dünyada besin maddeleri üretiminde kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biridir.
Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre besin maddelerinin onda biri çöpe atılmaktadır. Atılan besin maddelerinde tahıl ürünleri en başta yer almaktadır. Bu savurganlığı önlemek için çalışmalar yapmalıyız. İhtiyacımızdan fazla ekmek almamalıyız Yakınlarımızı bu konuda uyarmalı ve duyarlı olmalarını sağlamalıyız. Bugün Dünya üzerinde açlıktan her gün ölen binlerce çocukları ve yaşlıları hiç unutmamalıyız.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 09-16 Ekim’i Dünya Gıda Günü olarak kabul etmiştir. Dünya Gıda Günü’nde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde gıda üretimi ve tüketimi, açlık vb. konular incelenir. Beslenme üzerinde durulur. Ülkemizde her yıl 16 Ekim günü gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır. Radyo ve televizyonda konuyla ilgili konuşmalar yapılır, Okullarımızda dengeli beslenmenin önem ve gereği anlatılır, Afiş ve resimler asılarak öğrencilerin dengeli ve sağlıklı beslenmeleri konusunda çalışmalar yapılır, Gıda israfının önlenmesi için sloganlar yazılır.
RİZE VALİSİ ÇEBER, KAMU HİZMETİ VEREN SİZ GAZETECİLER` DE BENİM MESAİ ARKADAŞLARIMSINIZ
10.01.2019 - 16:26- 0
- 0
- 1338
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 AKADEMİK YIL BASIN TOPLANTISI
27.09.2016 - 09:45- 0
- 0
- 2068
RİZE`NİN YENİ VALİSİ YAZICI; "ATANMIŞ GİBİ DEĞİL, ADANMIŞ GİBİ ÇALIŞACAĞIZ"
04.06.2014 - 17:01- 0
- 0
- 1293
SİGARA İÇENLERE MEKTUP
04.07.2013 - 09:06SİGARA İÇENLERE MEKTUP Aile bireylerimiz için her türlü zorluğa katlanır, onlar için her türlü fedakarlığı yapacağımızı söyler dururuz. Evlatlarımız için gecemizi gündüzümüze katar çalışırda, çalışırız. Onlarının geleceğini, onlarının eğitimini ve istikbalini düşünürde, düşünürüz. Hastalansalar, Allah korusun başlarına üzücü ve olumsuz bir şey gelirse saatlerce uğraşır saatlerce başlarında bekleriz. Yeri gelince aç dururu, o tok olsun diye, yoruluruz, sağlığımızdan fedakarlık ederiz. Onlar dinlensin diye ve bunun gibi onlarca örnekler yazabilirim. Bir çoğumuz bu yazdıklarımı yapmıyor muyuz ? Yapıyoruz ! Ya annelerimiz... Fedakar, cefakar, bir çoğu, bir o kadar çileli ve vefakar anneler... Annelerimizin çocukları için yaptığı fedakarlıklarının haddi, hesabı ve sınırı yoktur. Bir anneye veya babaya sorsak... "Çocuklarınız için hiç gözünüzü kırpmadan kendinizi tehlikeye atar mısınız?" Ona kol kanat gerer misiniz? Tehlike altında olmalarını istemediğimiz için elimizden geleni yapmaz mıyız? Allah göstermesin, evimiz yanıyor olsa, içeri girer canımız pahasına çıkarırız. Bir araba üzerine gelse, arabanın önüne atlar kendimizi siper yaparız. Velhasıl kısacası çocuklarımız için hiçbir fedakarlık ve tehlikeden kaçınmayız. Peki bu kadar çok sevdiklerimiz için niçin yıllarca içtiğimiz, kendimize, aile bireylerimize ve çevremize maddi ve manevi zehir saçtığımız sigarayı niçin bırakmıyorsunuz? Aile bireylerimizle daha fazla daha fazla zaman geçirmek için... Onlarla daha sağlıklı ve mutlu günlerde bir arada olmak için... Onlara kötü örnek olmamak için... onların yanında içtiğimiz sigara ve diğer zararlı maddeler ile onları da zehirlememek için... Ve bunun gibi onlarca nedenle başta sigara ve türevi zararlı maddeleri onlar için bırakmanız gerekmez mi? Haydi bu sefer kendiniz düşünüyorsanız, sevdiklerinizde düşünün... Yukarıda onlar için katlanamayacağımız hiç bir şey yoktur demedik mi ? Soruyorum sizlere, evlatlarımız bir ot parçasından, bir filtreden daha mı kıymetsiz? Hiç de öyle olduğunu zannetmeyin dediğinizi duyuyorum gibi... değil mi? O zaman gelin, biz Müslümanlar için çok önemli bir ibadet olan rahmet, mağfiret, bereket, arınma, temizlenme ayı olan, Ramazanı da fırsat bilerek hayatımızda ki sigara dosyasını kapatalım. Sigaraya sağlıklı iken son verelim... Sigara sizi hayattan silmeden, siz onu hayatınızdan silin atın... Sigarayı bırakmak ve mutlu olmak için gereken tek şey "KENDİNİZ" başka hiç bir şeye gerek yok. Şimdiden, hepinizin mübarek ramazan ayını tebrik ediyorum. Allah`tan sizlere sigarasız sağlıklı uzun ömürler diliyorum. B.A.K (Yeşilay Rize Temsilcisi)
- 0
- 0
- 1771
ORGANİK ÇAY TARIMI!
05.06.2013 - 22:49ORGANİK ÇAY TARIMININ ÜRETİCİ VE RİZE`YE KAZANDIRACAKLARI
- 0
- 0
- 1794