Çocuğun eğitildiği en küçük grup olan aile aynı zamanda onun ilk öğretmeni de olmaktadır. Çocuğun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesiyle başlayan aile eğitimi hayat boyu devam etmekte ve ilk davranışları, algıları ve karakter özellikleri ailede ortaya çıkarak serpilip büyümektedir.
Aile bireylerinin, özellikle anne ve babanın çocuklarını yetiştirme konusunda eğitimli ve bilgili olmaları çocuğun davranışlarını ve toplumla iletişimini güçlü kılmaktadır. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar aile içi şiddetin ve disiplin biçiminin çocuk suçluluğu ile çok yakın bir ilişkisinin olduğunu göstermektedir.
Aile içi şiddetin ve kötü davranışların sonucu olarak kendini sokakta bulan çocuğun, sokak kültürünün kötü ve olumsuz etkisi ile çeşitli suçlara sürüklenebildiği görülmektedir. Çocuğun sosyalleşmesinde önemli katkı sağlayan ailenin eğitilmesine ve bilinçlendirilmesine yönelik programlara önem kazanmaktadır.
Okul ve aile arasında ki bağı geliştirmek, iletişimi ve işbirliğini sağlamak, eğitim-öğretim geliştirici faaliyetleri desteklemek okul güvenliğinin sağlanmasında önemli bir faktör olacaktır. Ailenin eğitim süreçlerine katılımı sağlanmalıdır. Zira ailenin, çocuğun sosyalleşmesinde çok önemli rol oynadığı bilinmektedir.
Okul Kuralları;
Öğrenci davranışlarına ilişkin net ve açık kuralların olmayışı ve belirlenen kurallara istenilen ölçüde uyulmayışı anti - sosyal davranışların oluşmasına etken olmaktadır. Çocuğun şiddete yönelik davranışlarının azaltılması için eğitim kurumlarında yasaklanan davranışlar belirlendikten sonra bu kuralları ihlal edenlerin hangi cezalara çarptırılacakları açık ve seçik olarak belirtilmelidir Bu şekilde sosyal olmayan davranışların ortaya çıkması engellenecektir.
Kaynak: Osman Öztürk-Güvenli Okul