Bilgisayar, internet ve her çeşit teknoloji ürünlerinin kullanımının yaşamımızda sağladığı kolaylıklar saymakla bitmiyor. Ancak bilgi akışını hızlandıran, iletişimi kolaylaştıran sanal alemin, bağımlılık, yeni psikolojik, sağlık ve sosyal problemleri de gündeme getirdiği de artık tıbben de kabul edilen bir gerçek.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gittikçe hızlandığı, yayıldığı ve teknolojinin aynı hızla günlük yaşamımıza girdiği düşünüldüğünde cep telefonları, iPhoneler, bilgisayarlar ve İnternet teknolojilerinin değil sade gündüz gece bile yaşamımızdaki vazgeçilmez yeri ve önemi bir kez daha açıkça görülebilmektedir. Ancak günümüz gelişmiş teknolojilerinden olan bilgisayar ve İnternet kullanımının yaşamımızda istenilen bilgiye ulaşabilme, bilgi paylaşımını sağlayabilme gibi olanaklar sunmasının yanı sıra çok sık kullanımından kaynaklanan birçok problemi de beraberinde getirmektedir.
Bizler bağımlılık denince akla sadece uyuşturucu maddeler, sigara, alkol gelmekle birlikte, bütün dünyada ve ülkemizde de gelişen teknoloji ile bilgisayarların hayatımızda kapladığı yerin her geçen gün artması ve İnternet ulaşımının yaygınlığı ile bilgisayar ve İnternet bağımlılığı denen yeni bir bağımlılık kavramının daha ortaya çıktığı göstermektedir. Bilgisayar ve İnternetle birlikte, facebook, tiwtter, oyun, chat, msn vs. gibi onlarca teknolojik sayfa ve aletlerin yoğun kullanımının sonucu sosyal, akademik ve psikolojik sorunlarda beraberinde oluşmaya başlamıştır.
Bugün artık İnternet ve bilgisayarla birlikte oluşan onlarca teknolojik araç ve gereçler bir kısım insanlar olarak bizlerin artık hayatında pasif değil, aktif birer çalışma, eğlenme ve onlar ile birlikte mesai yapma ihtiyaç ve konumuna gelmişlerdir. Fakat bu konun İnternet ve bilgisayar kullanan herkes için aynı geçerlilikte değildir. Milyonlarca insanda, başta çocuklar ve gençlerimiz olmak üzere, bilgisayar ve İnternetin beraberinde getirdiği diğer enstrümanları eğlence, zevk ve arkadaş çevresiyle zaman öldürme ortamında kullanmakta ve sayıları bilinmeyen belki de milyonlarca çocuk ve gençler bilgisayarın, internetin birer bağımlısı olarak ailede ruhsal ve bedensel olarak psikolojik dengeleri bozuk şekilde yaşamaktadırlar.
Hayatımıza ilk teknolojik cihaz olarak giren televizyon, bilgisayar ve İnternetten çok farklıdır. Televizyon bizlere istediğini verir ama internet ve bilgisayar ise biz ondan ne istersek onu verir. Televizyonda sadece seyrederiz. Fakat İnternet ve bilgisayarda ise eğlenceye aktif olarak katılabiliriz. Kişilerle direk olarak sanal ortamda olsa buluşur ve görüşürüz. Halbuki uzun süreli bilgisayar ve internet kullanımının ortaya getirdiği zararları iyi düşünürsek, hiçte saatlerce bilgisayarda ve internette bu denli takılı kalamayız. İsterseniz kısaca fiziksel ve sosyal olarak uzun zaman internet ve bilgisayarda kalmanın bizlere vermiş olduğu zararların bir kısmını yazarak, makalemi tamamlamış olayım.
Fiziksel olarak, gözlerde yanma, boyun kaslarında ağrı ve sertleşmeler, beden duruşunda bozukluklar, ellerde uyuşukluk, haksızlık, göz tansiyonu gibi. Sosyal alanda görülebilecek şikayetlerde ise, Eğittim ve öğretim başarısında düşüş, Kişisel, aile ve okul sorunları, zamanı yararlı kullanmada başarısızlıklar, uyku bozuklukları, yemek yememe düzensizliği, çeşitli aktivitelerden uzak kalma, birebir görüşülen ve sosyal hayatın bir parçası olan, eş, dost, akraba, arkadaş çevresini kaybetme, maneviyattan uzaklaşma gibi şikayetlerde medyana gelmektedir.
Netice olarak, artık günümüzde internet ve bilgisayar teknolojik olarak onlarca iletişim, araç ve gereçler, sosyal medya vs. bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken, bir yandan da yeni bağımlılıkların oluşmasına nedene olmaktadır. Bırakın bağımlılıkları, gizli dostluklar, meşru olamayan ilişkiler, aile içi ve gençler arasında beklenmedik cinayetlerin meydana geldiği görülmektedir. O nedenle teknolojinin bu kişisel zararları kapsamında devletimizin yapması gerekenler vardır, ailelerin ve toplumun yapması gerekenler vardır. Bizler birey olarak yapmamız gerekenler vardır. Teknolojik bağımlılık artık bir hastalık olmuştur. Tedavisi konusunda daha fazla yeni hikâyelerin ortaya çıkmaması için herkesin ve herkesim in üzerine düşeni hep birlikte yapalım.