Türk güreşinin en büyük şampiyonlarından olan, Yaşar Doğu 08 Ocak 1961’de kalp krizi sonunda Ankara’da vefât etmişti. 1915 yılında Samsun’un Kavak ilçesinin Karlı köyünde doğdu. Yaşar Doğu, güreşe 15 yaşında başladı. 1940’da Balkan, 1946, 1947, 1949’da Avrupa, 1948’de Olimpiyat ve 1951’de de dünya şampiyonluklarını kazandı. Yaptığı 47 millî maçın 33’ünü tuşla olmak üzere 46’sını kazandı. Sadece 1939’da sayıyla bir yenilgisi vardır. Yaşar Doğu’nun ne yurt içinde, ne de yurt dışında yaptığı güreşlerde, sırtı hiç yere gelmemişti. Beş vakit namazını devamlı kıldığı gibi, her güreşten evvel de 2 rekât nâfile namaz kılardı. Dış devletlere giderken Eyüp Sultan gibi yerleri ziyaret etmek âdetiydi.
Cihan Pehlivanı, Türkiye`nin ve Müslüman Türk milletinin Pehlivanı, Yaşar Doğu, “Demür kuşaklı cihan pehlivanlarından birisi dahi Samsun Kavak’ından Yaşar Doğu nâm pehlivândur kim, zemânunda kâfir pehlivânlaru ânın pençe vübâzusunda cebin ü zebün olub meydân-ı güreşte serkeşlik âdın anmaya muktedir olamadular. Anın zemanında küffâr pehlivanlarunun enseleri kirden sırtları yerden kurtulamadı. Bu demür kuşaklı cihân pehlivanı bundan otuz sene mukaddem dâr-ı bekâya irtihal idüb, “At ölür meydan kalur, yiğit ölür şan kalur” fehvâsınca şol fenâ âleminde nâm koydu.
Ol pehlivanun hâtırasına her sene şehr-ı İslâmbol’da müsabakalar yapılır. Cümle kâfir pehlivanlaru gelüb, o denlü heyecanlü güreşler olur kim, güreş üftâdelerü gelüb bu ıyd-i pehlivâni’den temâşâ gıdâsın alurlar...”
Bu vesileyle, Türk Güreşine ismini altın harflerle yazdıran, büyük pehlivanımız merhum Yaşar Doğu`ya, aynı tarih ve ayda 08.01.2002 vefat eden şahsını ve yazılarını çok sevdiğim, beğendiğim, fikir, gönül ve ihlas adamı, Yazar Dr. Yalçın Özer`de Allah-ü tealladan gani, gani rahmetler diliyorum. Yer ve mekanları cennet olsun inşallah. (b.a.k.)