Osmanlı Sultanlarının 9’uncusu ve İslâm halifelerinin 74’üncüsüdür. Şehzâdeliğinde, mükemmel tahsil ve terbiye gördü. Arap, Fars dilleriyle yüksek din ve fen ilimlerini öğrendi. Askerî sevk ve idare ile devlet yöneticiliğini öğrenmesi için Trabzon Valiliği’ne gönderildi.
Yavuz Sultan Selim Hân, babası Sultan 2. Bayezid Hânın tahttan feragat etmesi üzerine 24 Nisan 1512’de tahta geçti. Tarihe geçmiş birçok zaferin 8 yıla nasıl sığdığını, tarihçiler hâlâ çözememişlerdir.
Yavuz Sultan Selim Hân, 1516’da çıktığı Doğu Seferi’nden 1518’de, İstanbul’a dönmüştür. Selim Hân, 2 yıl süren bu seferinde, ordusunun başında, Lübnan, Suriye, Filistin, Irak, Mısır, Yemen, Bingazi, Cezayir ve Arabistan’ı Osmanlı Devleti’ne kazandırmıştır. Yakalandığı şirpençe hastalığından iki ay hasta yatıp, 22 Eylül 1520 tarihinde vefat etmiştir.
İhlaslı gayretleri sonunda Cenabı Hak, Yavuz Selim Hâna Peygamber efendimizin Sancağı Şerifi ile 74. Halifeliğini nasip etmiştir. Mısır’ı fethedip Osmanlı topraklarına katınca, Mekke’de bulunan Hicaz emiri Şerif Bereket, oğlu Ebu Numeyr’i Peygamber efendimize âit birçok mübarek hediyelerle Mısır’a gönderdi. Bu hediyeler Topkapı Sarayına getirilip, Mukaddes Emanetler odasında muhafaza edilmektedir.