2014 yılı yaş çay alım kampanyasının başladığı bir zamanda bulunuyoruz. Yaş çay yaprağı kilo fiyatının henüz açıldığını bilmiyorum. Ancak kampanya genel müdürlükçe nisan ayı sonuna doğru açılmıştır. Çay mahsulü ilimizde ve çay bölgesinde yetişme ve olgunluk konusunda sahil ve dahildeki araziler arasında gelişme bakımından belli bir sürenin bulunduğu ve bu süre içinde sahil bölgelerde çay toplandığı halde iç kesimlerde hasat zamanı gecikmektedir. Çay kur genel müdürlüğü yeni bir uygulama ile yaş yaprak fiyatında kısa sürede olsa bir fiyat farkı uygulamasına gitmiş, 30 nisan akşamına kadar çayı teslim edenlere bir buçuk lira fazla ödemeyi uygun görmüşlerdir. Üretici için önemli bir uygulama fakat eşitliği bozan bir uygulama.
Şimdi, bu uygulamayı düşünüyorum. Sahil kesiminde kısa bir süre de olsa üreticiler avantajlı, iç kesimlerde ise üreticiler belli bir süre çay fiyatındaki alamadıkları miktar bakımından zararlı. Zira, çayları henüz olgunlaşmamış ve toplama zamanı sahilden en az on gün sonra ve daha da fazla bir süre sonra toplanacak olgunlaşma durumuna gelmektedir. Bu uygulama ile üreticiler arasında bir eşitliğin bozulduğunu tahmin ediyorum. Ancak, bu eşitliğin dengelenmesi için genel müdürlüğün bir çare arayacağını da umuyorum. Bu güne kadar hiçbir zaman çay üreticileri arasında fiyat bakımından bir ayrım yapılmamış ve eşit bir uygulama ile üretici huzur içinde, tabiat şartlarına uygun zamanda çayını devlet ve özel sektöre teslim için gayret göstermiştir. Bu uygulama ile bozulan eşitliği genel müdürlük, fiyatta olmasa bile bir şekilde düzelteceğini umuyorum.
Sahil şeridinde ve belli bir metreye kadar çayları olgunlaşan üreticilerimiz kontenjan olmadan ve fabrikalar dolmadan genelde belli bir miktar çayını rahatça satmış oluyor.BU avantajları yanında bir de otuz nisana kadar çayını teslim eden kilo başına fazla para alıyor.Her iki konuda da sahi şeridi üreticisi şanslı görülüyor.İç kesimlerde ise çay geç olgunlaşıyor ve geç hasat başlıyor. Bu hasat başlangıcında işletmeler de sahildeki üreticilerden alınan çayla dolu ve tam kapasite ile çalışmaya başladığından hemen kontenjan uygulamasına geçilerek iç kesim üreticileri mağdur ediliyor. Bu konulara genel müdürlüğün ilgililerinin bir çare bulacağını umuyor ve eşitliği sağlamaya çalışacağına inanıyorum. Zira, genel müdür ve çok idareci ve personel çay bölgesinden olduğu ve hatta çayı bulunduğu için bu konuya vakıf olduklarını biliyor, en iyisini yapacaklarını düşünüyorum.
Örnek olarak geçen yıl bir uygulama ile randevu sistemi getirilmiş ve çok üreticinin bundan memnun olduğunu düşünüyorum. Yine böyle yararlı ve üretici lehine bir uygulama ile yaş çay yaprağı kilo fiyatına uygulanan otuz nisana kadar yaş yaprak satana kili başına bir buçuk lira fazla verilme adaletsizliğini de gidereceklerini düşünüyorum. Bu uygulamanın üreticiler arasında olduğu gibi bilen ve düşünenler arasında da açık olarak bilindiği gibi bir adaletsizlik olacağı görülmektedir. Üreticiyi, tarlasında çayı olgulaşmamış olduğu için cezalandırmak Allah’ın verdiği takdire ve üretici elinde olmayan bir konuya müdahale ile kişileri mağdur etmenin uygun olmadığını düşünüyorum. İç kesimlerdeki vatandaşların çay ürünü de elbette sahildeki gibi aynı zamanda gelişmeğe başlasaydı çok daha iyi olur ve hiçbir üretici mağdur edilmez, memnun olurdu. Yine de ilgililerin bu haksızlığı belli bir uygulama ve buna benzer bir tarzda ödemelerle gidereceğini umuyor, tüm üreticileri mağdur etmeyeceğine yürekten inanıyorum.
Bütün üreticilerimize yaş çay kampanyasının hayırlı olmasını ve işletmelerimizde çalışanlara da başarılar diliyorum.