Her insan bir neden bularak kendisine bir pay çıkarmaya çalışıyor. Kim demiş basın özgürdür? Bunun anlamı nedir? Acaba bilen var mı? Varsa hodri meydan. Ben buradayım. Yerim, yurdum ve yazı yazdığım basın belli. Cevap bekliyorum. Düşünce özgürlüğü varsa da, ifade özgürlüğü olur mu? Her düşündüğünü nasıl ifade edeceksin? Birisine beslediğin kalbindeki kin ve hakaretli düşünceyi o şahsa karşı kullanma yetkin ve selahhiyetin var mı? Olamaz ki. O zaman ortamı ve havayı bozar kişi ve toplumu gerersiniz. Bunun için her düşündüğünü ifade edemezsin. Özgürlüklerde kişiler arasında demokrasilerde bir fark ve ayrım olduğunu kim iddia edebilir ki? Kişi yazı yazıyor ve basın sahibidir diye nasıl özgür oluyor?
Özgür olduğunu kabul ediyorsanız yanlış, hatalı ve kişiye özgü bir suç teşkil eden yazı yazdığında neden onu teksib edip özür diliyor. O zaman onu da es geçebiliyor mu? Demek ki, gazeteci yazdığı yazı ve beyanatlardan sorumludur. Yalan, yanlış ve suç teşkil eden beyanlarda bulunamamaktadır. O zaman özgürlüğü nerede kaldı? Basın dediğiniz, doğru, adil ve haberleri okurlarına sihhatlı bir şekilde ulaştıran kişi demektir. Bir basın sahibi toplumun değerlerine saygılı ve haberleri doğru yazan kişi olarak tanınmaktadır. Bir basın mensubu çalıştığı basındaki patronunun düşünce ve bağlı olduğu siyasi ekol dışında yazı yazamadığına göre ve onun tutumu dışında gazeteci çalıştırmadığına göre bir gazeteci nasıl özgür oluyor. Bunu bana kim izah edecek. Sen gel de solcu bir gazetede sağcı birisinin çalıştığını hiç gördünüz mü? Düşüncesinde olmayan bir gazetede çalışma şansı bulamaz.
Bir araştırma yaparsanız, hiçbir gazete patronu kendi görüşü dışında gazeteci çalıştırmaz. BU mudur basın özgürlüğü. Her gazete okuyan kişi her zaman gazete bayiine gidince, bir gazete verir misin demez. Şu gazete var mı? Der ve o gazeteyi alır. Bu gün Avrupa’da sevgili peygamberimizin karikatürünü yapan gazetenin aynı sayfasını ülkemizde gazetesine basıp yayınlayan gazete patronu yanında o düşünceye sahip olanlar dışında böyle bir çalışma yapanlar olmamış ve toplum, inançlarına karşı ayaklanmıştır. Bu davranış dahi özgürlük sayılmamalıdır. Her gazete ve onun yazarları ile patronu sağcı, solcu, muhafazakar, fanatik gibi düşüncelerle yayın yapmakta, bunun için kendilerine kılıf ayarlamak için gazeteci özgür olmalı gibi bir sözün arkasına saklanmaktadırlar. O zaman, hiçbir basın kendi düşüncesi dışında haberleri kenar köşesinden es geçer ve kendisine uygun gördüğü haberleri basarak her yönü ile ve kendi görüşlerini de katarak şişirmeğe çalışarak okurlarına ulaştırırlar. Bu gibi kişiler toplum içinde olay çıkarmak ve genel huzuru bozmak isteyen kişiler olarak bilinmelidir.
Bu maddeden olarak da yeri gelmişken ifade etmek istiyorum ki, Peygamberimiz’in (c.c.) karikatürünü yapıp yayınlayan gazeteyi bazı parti milletvekillerinin desteklediğin maalesef ve çok üzülerek müşahade etmiş bulunuyoruz. Çok merak ediyorum ki bu parti yakın olan genel seçimde yüzde doksan dokuzu Müslüman toplumumuzdan nasıl oy isteyecek. O partiye muhalif olan diğer partiler ve mevcut iktidar bunu meydanlarda halkına şikayet ederse acaba ne kadar oy alacak? Özet olarak, basın özgürdür anlayışını düzelterek basında yazı yazanlar doğru, adil ve olaylarla olanları olduğu gibi okurlarına duyurmalı, inandırıcı olmalı, kendi görüşleri ile süslemeğe kalkışmamalıdırlar. Hatalı yazı yazanlar, şahıslara karşı istenmeyen ifadelerde bulunanlar ve yanlış haberleri yazanlar tekziple bırakılmamalı, diğer bazı cezalarla uyarılmalıdırlar.