Her davranış, hareket ve yapımda muhalefet vardır. Yararı, daha iyisini yapmak, noksanlarını göstermek, artı ve eksisi ile konuyu aydınlığa kavuşturmaktır. Bir yerde de muhalefet yapılan konunun daha iyisini yaptırmak ve yapanları teşvik etmektir. Muhalefetin benzeri olmasa da ona yakın olan konular vardır. Esas olan muhalefetin yapılmasında karşı olan ve tarafı olan kişi ve toplumu inandırmak gerektiğini bilmek gerekmektedir. Bunun yanında, benzeri olan tenkit, münazara ve münakaşa gibi çatışmalar da benzerler arasında bulunmaktadır. Aralarında nuans ve bazı hallerde farklılıklar mevcuttur. Tenkit, ele alınan konunun iyi ve beğenilmeyen taraflarını izah etmektir. Münazara, iki gurup arasında bir konuyu veya benzer noktaları müdafaa ederek karşıda bulunan kişiler ve dinleyenleri inandırmak anlamına gelmektedir. Münakaşa, bir nevi mevcut olan konuyu ve durumu tartışmak anlamını taşımaktadır.
Muhalefet, genelde arkasında kişi ve toplum yararı bulunan bir konunun savunulmasını amaç edinenlere hatalarını ve noksanlarını, yapılacak daha iyisini açıklamak anlamını taşımaktadır. Münakaşanın arkasında şahsi ve toplumu ilgilendiren, aynı amaca hizmet eden guruba yarar sağlamak için yapılsa da bu gün mevcut olan hizmet guruplarında ve özellikle de siyasi partiler arası çekişmelerde muhalefet noksan yapılmakta, kişi tenkidi yaparken yapanlara yol gösterme ve daha iyisini yapma yönünü de göstermek gerekmektedir.
Mevcut kurumlarda, halka hizmet eden teşekküllerde ve daha çok siyasi partilerde yapılmakta olan muhalefet inandırıcı olmamakta, en doğru yapılan bir davranış ve hizmet dahi muhalefet eden tarafından kabul görmemekte, aksi savunmalar yapılarak kendisine bu görevi veren ve ondan yarar sağlayan kişileri inandırma anlamını taşımakta, sonucunda bir menfaat söz konusu yapılmaktadır. Asil muhalefet bu olmamalıdır. Bir tenkitte beğenmeme, hor görme olsa bile sonunda yapılanlardan iyileri tenkit eden tarafından saygı ile karşılanmakta ve karşı tarafa teşekkür edilmektedir.
Zamanımızda mevcut olan ve tüm halkımızın şahit olduğu siyasi partilerdeki muhalefetlerde hiçbir zaman yapılan işin yararlı olduğu veya yararlı yönlerinin bulunduğu ifade edilmemekte, devamlı olarak, beyaza siyah, siyaha beyaz derken aynı konunun yararlı taraflarından bahsedilmemektedir. Millete hizmet babında yapılan her iş muhalefet tarafından tenkide tabi tutulmakta, yararlı taraflarından bahsedilmemekte veya daha iyisi için yol gösterilmemektedir. Bu tutum ve davranışın ilgili topluma büyük zararlar verdiği akıllardan geçirilmemekte ve üzerinde durulmamaktadır.
Ülkemizde ve tüm dünya devletlerinde hak arama, istekte bulunma gibi konularda demokrasi gereği kişi ve kurumlar özgürce istedikleri gibi eylemleri tapmaktadırlar. Ancak, bu eylemlerde çevreye verilen tüm zararların bir hak olmadığını ifade eden ve hataları söyleyen bir yetkili veya muhalefet eden çıkmamaktadır. Son günlerde yapılan eylemler, gezi eyleminde eylemciler birçok bahanelerle amacın dışına çıkarak çevreyi kana bulayan, kamu ve şahıs mallarına zarar verenler ve buna benzer emniyet güçlerine karşı zor kullananlar, taş atanlar, molotof kullanan, misket atan, iş yerlerini tahrip edenlerin bu davranışları hiçbir zaman taraftar olanlarca gündeme getirilmemiş, hata yaptıkları söylenmemiş ve o eyleme taraf olanlar bundan memnun kalmışlardır. BU nedenle, taraf olan yetkili ve kişiler eylemcilerin yaptıkları amaç dışı hareketlerden kınama ve bir şekilde şikayet gelmemekte, yapanlar da daha çok memnun olmuşlar gibi görünenlere karşı istenmeyen suçları dahi işlemekten geri kalmamaktadırlar.
Özet olarak, muhalefet yapılan her konunun doğru ve iyi tarafları da izah edilmeli, hatalı olanlar tenkide tabi tutulmalı, mevcut muhalefet edenlerin bu konuyu iki yönden ele almalarını düşünmelidirler. Bunun haricinde yapılan tenkit inandırıcı olmamaktadır. Yapan kişi izleyenlerden ve taraflarından yeterli notu alamamaktadırlar.