1938 yılında Mustafa Reşit paşa tarafından oluşturulan Tanzimat fermanı ile yapılması istenen yeniliklerin hayata geçirilmesi ve uygulanabilmesi için bir eğitici ve öğretici kadroya ihtiyaç olduğu gündeme getirilmiştir. Padişah Abdulmecit’in güvendiği Mustafa Reşit paşa Tanzimat fermanı ile Müslüman ve hiristiyanların can, mal, namus durumunu emniyet altına alıyor, kazanca göre vergi getiriliyor, asker alma ve terhis işleri bir esasa bağlanıyor, herkes kanun önünde eşit duruma getiriliyor, mahkemeler açık yapılıyor, her kişi mal ve mülk sahibi oluyor, mahkemelerde ölüm cezası verilmiyor, bunlara ait kanunlar çıkarılıyor, oluşturulan özel komisyon aldığı kararlar kanun haline getiriliyor, medreseler dışında devletin denetiminde darülfünün, orta okullar açılmasına karar veriliyor.
Böylece, bu kadroların eğitimi için de öğretmene ihtiyaç duyuluyor. Tanzımattan dokuz yıl sonra 16 Mart 1848 tarihinde darülmuallimin adı ile İstanbul Fatih’te öğretmen okulu açılıyor. Ahmet Vefik paşa da okul müdürü olarak görevlendiriliyor.İlk olarak yirmi öğrenci ile eğitim ve öğretime başlanıyor. İlgili yönetmeliğe göre de üç yıl içinde ifade usulü Farisi, matematik, geometri, mesaha (yer ölçme) ve coğrafya dersleri öğretiliyordu.1869 yılında İstanbul’da Darül Muallimat adı ile kız öğretmen okulu açılıyor ve 37 öğrenci ile öğretime başlanıyor. Daha sonra bu okullara leyli ve nehari olarak parasız yatılı öğrenciler okula alınıyor. Böylece ilk öğretim okulları ilk okullara, eğitim enstitüleri orta okullara, yüksek öğretmen okulları da liselere öğretmen yetiştiriyor.
1951 yılında liselerin öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere ticaret yüksek öğretmen okulu, kız teknik yüksek öğretmen okulu, kadın yüksek meslek okulu ve gezici kurslara öğretmen yetiştirici kurslar ve bunların yanında İslam enstitüleri açılıyor. YOK göreve başladıktan sonra iki ve üç yıllık eğitim enstitüleri dört yıllık eğitim fakülteleri durumuna getirilerek YÖK’e bağlanıyor. Yine eğitim fakülteleri bünyesinde okul öncesi öğretmenliği, rehberlik ve özürlülerle ilgili bölümler açılıyor. Buralarda sınıf ve branş öğretmenleri yetiştiriliyor. Bütün amaç yetişmekte olan gençliğin istenen şekilde eğitilmesinin sağlanması, çağın gereklerine uygun nesillerin yetiştirilmesi amaç olarak alınmış oluyor.
Öğretmen olarak stajyerliğin kalkması için de öğretmen andı kabul edilen yeminle asil öğretmenliğe geçilmiş oluyor Öğretmenler ant olarak da; Türkiye cumhuriyeti anayasasına, Atatürk inkılap ve ilkelerine, anayasada ifadesini bulan Türk milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma, Türkiye cumhuriyeti kanunlarını tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine bağlı olarak uygulayacağıma, Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup, bunları geliştirmek için çalışacağıma, insan haklarına ve anayasanın temel ilkelerine dayanan milli, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek bunları davranış halinde göstereceğime, bütün görevlerimi Türk milli eğitim amaç ve temel ilkelerine uygun olarak yapacağıma, öğrencilerimi bu doğrultuda yetiştireceğime namusum ve şerefim üzerine ant içerim diyerek asil öğretmen olarak görevlerini ifaya çalışırlar
Öğretmen okullarının açılışı münasebeti ile tüm öğretmenleri kutluyor, öğretmenliğin saygın bir meslek olduğunu vurguluyor, öğretmenlerin geniş bilgi, milli ülkü, yüce fazilet, engin feragat sahibi olduklarını belirterek saygılarımı sunuyorum.