İKİNCİ RİZE KALKINMA SEMPOZYUMU
( çay – lojistik – Turizm )
İlimiz için Recep Tayyip Erdoğan ve Maltepe üniversitesinin tertiplediği 2. Rize kalkınma sempozyumu konferansı nedeni ile başta üniversite Rektörlerimize, öğretim üyelerine ve emeği geçen ilgililere teşekkür ediyorum İlimizin kalkınması ve gelecekte taşıyacağı yükü kaldırabilmek, barındırabilmesi için yapılan bu çalışmaları takdirle karşılıyorum. İlimiz deniz ve kara yoluna sahip olduğu gibi gelecekte de ülke gelişmesine ayak uydurabilmek bakımından yapılması düşünülen istihdamla ilgili yaptırımların yetiştirilmesi yönünden işin aciliyeti göz önüne alınarak kapasite durumunun gelişmelere cevap verme bakımından acele edilmesi ve çok yakın bir tarihte Ovit tünelinin tamamlanması sonucu doğu illerimiz ile orta Asya ve diğer ülkelerle transit istasyon olma özelliğini taşıyacağı, ihracat ve ithalatın uğrak noktası olma özelliğini taşıyacağı, dinlenme, depolama merkezi olacağı düşünülerek ihtiyaçlara cevap verebilmesi yönünden buna paralel bir çalışmaya ihtiyaç olduğu görülmekte, bu toplantı ve sempozyumlar da buna bir başlangıç olduğu düşünülmektedir.
İlimizin çok yakın zamanda Ovit tünelinin çalışmaya başlaması ile doğu il ve ülkeleri ile yılın on iki ayında temasın sağlanacağı, nakliye ve insan, mal barındırma, konaklama, dinlenme ihtiyacını karşılama, düşünülen hava meydanı yapılması ile de ülkeler arası ulaşım yönünden bir merkez durumuna gelmesi düşünülerek gerekli tedbirlerin alınması zorunlu görülmektedir. Bunun sonucu olarak ilimiz, kara, deniz ve hava yollarının birleşme noktası olarak, Asya ile Avrupa arasında köprü ve irtibat merkezi durumuna gelecektir. Bu çalışmaların halkımız tarafından benimsenmesi, kabul ve hazmedilmesi, bu kalkınma ve ihtiyaçlara cevap verebilmesi düşüncesinden hareketle yapılan çalışmaların devam ettirilmesi, halkımızın ilgisinin artması bakımından, gerekli bilgiye sahip kılınması, eğitim görmesi, uyanık olması için bir planlamanın yapılması ile ilgisinin arttırılması amaca ulaşmada gerekli görülmelidir. Şu anda bu sempozyuma katılımın az olması da uyarı ve reklamın azlığının işareti olmalıdır.
Bu gelişen kalkınma temposuna, mal ve insan giriş, dinlenme, depolama, lojistik koşullara sahip olma, önem verme çok gerekli görülmelidir. Gelişmelere ayak uydurmak, cevap vermek ve yeterli ihtiyaçların karşılanmasında devamlı uyanık olmak, ayak uydurmak önem arz etmektedir. İnsanlarımızın konulara bakış açısının genişlemesi yönünden ilk defa kendilerinin yaşantısının ele alınarak ilimizin dünü, bu günü kıyaslanarak yarını için alınacak tedbirler düşünülmelidir. Bu bakımdan kısa süre içinde var edilecek gelişmelere ayak uydurmak bakımından yarının Rize’sinin nasıl hazırlanacağı için yapılacak işler çok net olarak anlatılmalı, yatırımcılarımızın dikkatine sunulmalıdır.
Bir mekanda yapılacak yenilikler, geçmişin yaşantı koşulları ve mevcut hizmet kollarının şu anda hangi konumda bulunduğunu bizzat yaşamış olanlar kaynak olarak konuşturulmalı, yapılacak yenilik ve yatırımlarla insanlara hizmet araçları geçmişin üzerinde bina edilmelidir. Bu şekilde ileriye doğru değişim ve gelişimin ihtiyaç olduğu mevcut kişilere inandırılmalıdır. Geçmişi yaşayanların gelecek için istekleri ancak çektikleri yoksulluk ve sıkıntıların nasıl acil ihtiyaç olarak gündeme geldiği açık olarak anlatılmalı ve inandırılmalıdır. Geçmişte ihtiyaç olduğu halde bulunamayan ve sıkıntısı çekilen mal ve hizmetler yaşayanlar tarafından mevcut topluma izah edilmeli ve dün ile bu gün mukayese edilerek mevcut kişiler çok acele yapılacak hizmetlerin yapılmasını ihtiyaç haline getirmelidirler.
Mevcut durumu ve gelecek ihtiyaçları mevcut kuşağa anlatmak, inandırmak, hayatı yaşar duruma getirmek için canlandırarak anlatmanın yararı bildirilmelidir. Çok yakın gelecekte ilimizin mevcut durumunun ihtiyaçlara cevap veremeyeceği düşünülerek lojistik kalkınma, artan trafikle dinlenme, depolama, bekleme ve buna benzer durumlarla muhatap olmak üzere gerekli tedbirler alınmalıdır. Rize ilinin mevcut konumu karşısında yeterli olması için yapılacak çalışmalar planlanmalı, yatırımcılar teşvik edilmeli ve gelecekte sıkıntı çekilmemelidir. Çok yakın zaman içinde ilin metropol şehir durumu düşünülerek gerekli yatırımlar yapılmalıdır. Lojistik olarak gerekli hazırlıklar yapılmalı, turizm konusu ön planda tutularak insan varlığına yapılacak hizmet araçları, konaklama durumları da ele alınmalıdır. Çevremizde yapılan gelişmeler karşısında ilimizin bundan zarar görmemesi için de gerekli yatırımı yapması önem arz etmektedir. Bu bakımdan ilimiz için yapılan bu çalışmaları ele alan ve sempozyum düzenleyen Recep Tayyip Erdoğan ve Marmara üniversitesi Rektörlerine, öğretim üyelerine ve emeği geçen tüm ilgililere tekrar teşekkür ediyor, başarılar diliyor, yapılmasını düşündükleri işleri takip etmeleri için gerekli iletişim ve ilgilerinin devamını kendilerinden arz ediyorum.