SEBEPSİZ EYLEMLER
Tabiri caiz ise, bir fındık kabuğunu doldurmayan, bahaneler arayarak eylem yapanlar ve onları türlü kışkırtmalarla meydanlara çekip eylem yapanların esas amaçlarını da bilmek ve ilgililerin bu konuya eğilmek gayreti göstermelerini akıldan çıkarmamak, bu görüş bilinmiyorsa gündeme alınması düşünülmelidir. Gençliğin ve bu yaşın verdiği özellik gereği beğenilme, üstün olma, başkalarından takdir toplama, şirin görünme, üstünlük taslama ve çevresindeki insanlara caka satma güdüsü ile bu olaylara katıldıkları, olay çıkardıkları, psikolojik olarak bu yola itildiği unutulmamalıdır. Her genç kendisini tanıtma ve gösterme gibi bir aratışın içinde bulunmakta, yaşının verdiği heyecanı kullanmak kaydı ile olay çıkardığı da bilinmelidir.
Meydana gelen eylemlere bu gençler amaçlı olarak katılmakta, teşvikçiler aracı olmakta, olayları başlatmakta ve kendileri uzaktan seyirci olmaktadırlar.Gençlerin, daha çok çevresinde bulunan genç kız arkadaşlarına ve onların da erkek okul arkadaşlarına şirin görünme düşüncesi ile eyleme iştirak ettikleri ve olay çıkardıkları, emniyet güçlerine saldırıda bulundukları, çevreye zarar verdikleri de bilinmelidir.Bu güdüleri kahramanlık taslama duygusu olarak bilinmelidir.
Eylem yapan guruba, bir olay çıkarmadan hiçbir zaman müdahale yapılmaması, çevrelerinde bulunarak kontrol edilmeleri daha uygun bir davranış olarak düşünülmelidir.Emniyet güçlerinin müdahalesi eylem yapanlar için bir bahane teşkil etmekte ve olay çıkarmanın nedeni olarak kabul edilmektedir.Yürümeleri, resmi müesseselere saldırı yapmadıkları müddetçe slogan ve konuşmaları müdahale için yeterli sayılmamalıdır. Konuşma ve avaz ile bağırmaları, oturma eylemleri emniyetçe takip edilerek müdahale edilmemesi, bir müddet sonra oturma isteğinden uzaklaşacakları da unutulmamalıdır.Bir kişi ve guruba karşı müdahale onları karşılık vermeğe davet edeceği düşünülerek hiçbir tarzda kişi ve guruba yaklaşılmamalı, etkiye tepkinin doğacağı unutulmamalıdır. Davranışlarda ve olaylara ani müdahalelerde ilk harekete geçenlerin ve bir olay olmadan müdahalede bulunmanın olayları daha çok arttıracağı bilinmelidir.
Eylem yapanlar içinde olay çıkaranlar, çevreye zarar verenler uzaktan emniyet güçleri ile mobese ve ilgili araçları ile tespit edilerek fişlenmeleri, daha sonra, eylemin akabinde yakalanmalarının daha uygun olacağı da bilinmelidir. Daha önceki yıllarda olduğu gibi gençler arasında sağ ve sol guruplar olarak ayrı düşünce içinde bulunanlar aynı taşkınlığı yaparak olaylara neden olmaktadırlar. Daha çok sokağa çıkanların sol gurubun olduğu da bilinmelidir. Hiçbir zaman sağ görüş içinde olanların genelde sokağa çıkmalarının sola oranla az olduğu, çevreye zarar vermedikleri, olaysız yürüyüşleri gözden uzak tutulmamalıdır.Toplum malına, kişi özgürlüğüne olan inançları ağır gelmekte, belli bir amaç uğrunda eylem yaptıkları görülmektedir.
Okullarımızın açık olduğu şu günlerde, her kişi ve velinin şahit olduğu ve bizzat gördüğü gibi okulların önünde emniyet güçleri nöbet tutmakta,daha çok okul giriş ve çıkışlarında görev yapmaktadırlar. Hiçbir emniyet gücünün imam hatip 0okulları önünde görev yaptığı, nöbet tuttuğu görülmemiş, aradaki eğitim ve öğretin farkının da çok etkili olduğu bundan açık olarak anlaşılmaktadır. Bunun tek nedeni, bu okullar arasında ders konularının öğretimden çok kişilerin davranışlarını etkilediği ve her konuda sonuç olarak davranışlara insani ve ahlaki yönden yaklaşımın etkili olduğu, aile ilişkilerinde veli olarak öğrenciyi ve okul yetkilileri ile ilgilerinin öğrencileri etkilediği de unutulmamalıdır. Her konu eğitsel yönü ile ele alınmadıkça öğrenmeden ileri geçmeyeceği de bilinmelidir.
Düz okullar ile imam hatip okullarının bina ve fiziki durumlarında dahi Zaralı bölümlerin bulunduğu, öğrencilerin masa ve sıralarında, tuvaletlerindeki yazılara kadar ahlaki olmayan davranışları genelde takip edilmeli, bu okullar arasındaki farklılıklar inceleme ile tespit edilmeli ve çareleri üzerinde ilgililerce durulmalıdır.Bu ifadelerim ve yazdıklarım ilgililerce dikkate alınarak gerekli gerçekler de öğrenilmiş olacaktır. Özet olarak, öğrencilerin yetişmelerinde konular sonucu itibarı ile davranışlarını etkileyecek tarzda ele alınmalı ve tam öğrenme sağlanmalıdır.