CHP ALTI OK AMBLEMİNİ TAHLİLDE YARAR GÖRMELİDİR
Asla yanlış anlaşılmasın. Her var olan partinin güçlü olması, gurup kurması ve mecliste söz sahibi olması, meclisin, iktidarın millete hizmet etmesinde yapacak olduğu tenkitlerle lokomotif olacağı ve iktidarı çalışmaya zorlayacağı bilinmelidir. Ayrıca da her partiye üye olan ve taraftar bulunan her kişi partilerin millete yapacağı hizmetleri de istemeli ve taktirle karşılamalıdır. Güçlü muhalefet güçlü iktidarın var olmasına yarar getirmektedir. Her parti geçen zaman içinde kendisini yeni gelişmelere, değişimlere uydurmak durumundadır. Mevcut ana muhalefet Atatürk’ten bu yana geçen süre içinde tahmini olarak iki nesil değişmiş olduğunu düşünmeli ve mevcut ambleminin genel olarak her kişi tarafından manasının bilinmediğini göz önünde bulundurmalıdır.
Atatürk zamanında bu yana amblemde mevcut olan okların genel anlamında eski sözler kullanılmakta, kişiler bunları anlamakta güçlük çekmekte, yanlış anlamalara yol açmaktadır. Mevcut okların açıklamasında örneğin oklar Oğuzların iki boyunun ismini veren bir simgedir. Oğuzlardaki Üçoklar ve Bozoklar adı her zaman göze çarpmaktadır. Ayrıca, okun bir menzile ulaşmak için yola çıkan bir cisim olduğu göz önüne alındığında bir başka anlamı daha ortaya çıkmaktadır. Bu, Atatürk’ün Türk milletine gösterdiği hedefin hatırlatılması ve o doğrultuda Atatürk ilkeleri ile ilerlenmesi gerekliliğidir. Bu da Atatürk’ün altı ilkesidir. Bu ilkeler de, CUMHURİYETÇİLİK – MİLLİYETÇİLİK- HALKÇILIK- DEVLETÇİLİK- LAİKLİK- VE DEVRİMCİLİKTİR.
Bu gün mevcut insanların birçoğu bu ilkelerden habersiz ve hatta amacının neyi izah ettiğini bilmemektedir. Örnekler verelim. Mesela milliyetçilik partinin çok ilgilisi tarafından kabul görmemekte, hatta milliyetçilik başka bir partinin kuruluşunun ifadesini göstermektedir. Cumhuriyetçilik genel anlamı ile halkımız tarafından bilinmekte, mevcut halkımızın anlayışı ile bazı tezatların olması şaşırtıcı bulunmaktadır. Halkçılık anlamı halkımızca halka yakın olmak ilgi duymak, ona üstten bakmamak, hizmetlerde bulunmak anlamını daha çok akla getirmekte, ancak mevcut partinin halka yakınlığını anlamak ve onun örf, adet, alışkanlıklarına uygun düşmeyen tutumlarla uzak kalmasına vesile olmaktadır. Laiklik ise tamamen yanlış anlaşılmış, parti ilgililerince de bunu farkına varılmakta ve hatalı tutum hala halkımızın hafızasından silinmemiştir. Aslında laiklik, devletin dinle ilgisinin olmayacağı, vatandaşın dininde serbest olduğu ve bunun da mevcut anayasanın 24. maddesinde ifade edildiği bilinmelidir. Devletçilik ilkesinde zaman içinde birçok değişiklikler yapılmış, zamana uyarılmış. Çok hizmetler özel sektörler tarafından yapılmakta, devletçilik tutumunda değişikliklerden halkın ve seçmenin bilgisi olsa da esas oklardaki ile ilgisinin yeterli bilinmediği de görülmektedir. Mevcut oklardan devrimcilik bu gün çok ayrı anlaşılmakta, devrim bir yeni gelişmeye halkın kanunla veya zorla uydurulması anlamına geldiği gibi son günlerin darbeleri ile karıştırılarak anlaşılmasına çalışılmaktadır. Bu gün devrimcilik zorla ve gerekli kanunla değil evrimlerle, halkın alıştırılması ile sağlanmağa çalışılmaktadır.
Kısaca parti ambleminde ok simgesinin altı tane kullanılması herkes tarafından bilindiği üzere Atatürk’ün altı ilkesidir. BU gün bu ifade partinizin bilgisayar ekranında da açık olarak ifade edilmektedir. Bu açıklamalardan sonra özet olarak halk partisinin mevcut altı ok ambleminin bazılarının amacında yenilik veya değişiklik olduğu, halkın bunlar hakkında yeterli bilgisinin bulunmadığı ve bildiklerinin çok az ve zayıf olduğu, okların da genel manada ne amaç taşıdığı yeterli bilinmediğinden duygusal bakımdan geçmiş hatalı uygulamaları hatırlatarak ürkütücü oldukları, halkın aydınlatılmasının gerektiği düşünülmeli. İlgili partinin yetkili ve bu konuda yeterli bilgileri bulunan kişilerince gerekli açıklamanın yapılması zaruretinin doğduğunun düşünülmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Atatürk ilkelerine bağlı kalarak yeni gelişmelere adapte olmasının da gerekli olduğun düşünüyorum. Mevcut halkın veya taraftarların bu konuları iyice bilmesi parti adına yararlı olacağını belirtmek istiyor, ilkelerde gerekli açıklamanın yapılmasının da yarar getireceği bilinmeli ve düşünülmelidir. Mevcut ana muhalefetin güçlü olması ülke adına ve iktidar yönünden yararı halk adına getireceği düşünülmelidir. Bu yazı ve ifadeler ilgili parti tarafından kendilerine bir hizmet ve önemli bir hatırlatma olarak kabul edilmesini düşünüyor, başarılar diliyorum. Mevcut iktidarın da ana muhalefetten davacı olduğu, ifade ve tenkitlerde çok hataların bulunduğu da ifade edildiğinden bunların da düzeleceği düşünülmelidir.