Fatih Sultan KAR

Rize Tarihi Çalışmaları Üzerine Bir Söyleşi

  • 0
  • 0
  • 549

Rizeliler onu iyi tanır, o da Rizelileri. Çoğu arşiv niteliği taşıyan tam 19 kitap kaleme alan, sergiler açan, hazırladığı eserlerle kent hafızasına önemli ivme kazandırmış bir isim, o. Kendini “modern çağın eskicisi” olarak niteleyen Fatih Sultan Kar’dan bahsediyoruz... Gazeteci, yazar, şarkı sözü yazarı, araştırmacı ve fotoğraf sanatçısı kimliklerini taşıyan Kar; Rize’nin kent hafızasını ve kültürel dokusunu gözler önüne serdiği projeleriyle dikkat çekiyor. Üretimleriyle Rize’nin kent hafızasına ivme kazandıran çok yönlü kişilik, Rize sevdalısı Fatih Sultan Kar, “Kaybolmuş büyük bir hafıza geri geldi. Rize şehrinde tarih sevgisine katkı sağladığıma inanıyorum” diyor. Kar ile geçmişin izlerini, üretimleriyle geleceğe taşınan kent mirasını ve Rizeliliği konuştuk.

HAYATA GÜZEL BAKAN BİR ÇİFT GÖZ
Pek çok şapkanız var. Bu çok yönlülük çalışmalarınızı nasıl şekillendiriyor?
Bu saydığınız sıfatların hepsi ağır sorumluluklar gerektiriyor. Rize’de bir dönem yerel gazetecilik yaptım. Ama muhalif bir gazetecilik; memleketimden, çay üreticisinden, Çamlıhemşin’in dertlerini haykıran Yaşar Çelik’ten yana bir gazetecilik... Benim yazarlık boyutum tarihe not düşme, geçmişi hatırlatma çabasıdır. Anamın dedesi Yılancıoğlu Mehmet Efendi büyük şairdi. Anam şairdi. Anam hastalığı nedeniyle çok şeyi unutmuştu. Ama son günlerinde söylediği bir türkü vardı: “Karşı köye demirci / Soğuk döver demiri / Demiri dövmek için / Kimden aldı emiri”...
Böyle bir ortamda büyüdüm. Şiir benim için bir haykırış, deşarj olma modeli. Araştırma çabam öğrenme merakından geliyor. Fotoğraf, hayata bakışın yansımasıdır. Hayata güzel bakmayan insandan, güzel fotoğraf çekmesini bekleyemezsiniz. Bütün bu sıfatları kullanma hevesim, arzum yok. Önemli olan hayata güzel bakan bir çift göz, iyi bir yürek ve insan olmaktır.

GEÇMİŞE ÖZLEM VE VEFA
Neden “Modern çağın eskicisisiniz? Bu devirden memnun değil misiniz?
Ben bu çağda eskiyi özlüyor, eskiyi gözlüyorsam, demek ki bu çağın eskicisiyim. Bu yüzden “Siz kimsiniz? Ne iş yaparsınız?” diyen olursa böyle yanıt veriyorum. Geçmişin izini tozlu raflarda süren bir arşivci -araştırmacının ele geçirdiği belge karşısında duyduğu duygu, ancak bir arkeoloğun toprak altında ilk ipuçlarını gördüğü tarihi esere bakarken hissettikleriyle karşılaştırılabilir. Her ikisi için o anda hissedilenler tarifsizdir. Bu duyguyu bir kez hisseden esiri haline gelir, asla kurtulamaz.

TARİHİN İZİNİ SÜRMEK
Bu araştırmacılık nasıl filizlendi sizde?
Tarih merakım başlangıçta küçük kıpırtılar şeklindeydi. İlgim ve hevesim zamanla arttı. Bunu da elime geçen yeni belgelerle fotoğraflar sağladı. Ana eksenini Rize üzerine oturttuğum arşiv çalışmamı günbegün besledim. Rize’de basında görev yaptığım dönemde elime geçen birkaç sararmış fotoğraf heyecanlandırdı beni, ardından da büyük bir hevesle iz sürmeye başladım. Bir kentin üstüne sinen izleri ve tarihe dair ipuçlarını yakalamak çabası içerisindeyken birçok Rize fotoğrafına ulaşsam da; OsmanlI’nın son dönemleriyle Cumhuriyet’in ilk yıllarına tanıklık eden belgeleri ortaya çıkarmak sanıldığı kadar kolay olmadı. İstanbul’da bütün sahafları, müzayedecileri takip ediyor, ilimizin geçmişine dair izler bulmak için efor sarf ediyorum. Çünkü fotoğraf, Rize’de nem oranının yüksek olmasından ve hava şartlarından dolayı elli yıldan daha uzun süre yaşamıyor. Bu nedenle elimdeki arşivin ancak yüzde beşini Rize’den temin ettim diyebilirim. Geriye kalan kısım içinse sahaflar ve küçük çaplı müzayedecilerin peşinde, uzun soluklu bir koşturmaca gerekti. Bu çabayı günden güne büyüterek sabırla, dikkatle ve özenle sürdürmeye çalıştım. Bazen bir fotoğrafa ulaşmak için aylar geçmesi gerekti. İstanbul’daki iz sürmelerim sonucu şehrin hiç bilmediğim bölgelerine kadar uzandım. Daha önce görülmemiş bir belgeye, fotoğrafa ulaşmanın mutluluğu hiçbir şeyle ölçülemez. 

KAYIP HAFIZA GERİ GELDİ
19 tane kitabınız var, değil mi?
Evet. Bunlar daha çok arşiv niteliğinde çalışmalar. İlk kitabım Rize’de Yaşanmış Fıkra Gibi Olaylar ismini taşıyor. Ulusal televizyonlarda yıllarca yanlış oluşturulmuş Karadenizli tiplemeler, uyduruk fıkralarla anlatıldı. İşte kitabım, bu duruma karşı bir manifestoydu. Çünkü Rize’de yaşamın kendisi fıkradır... Şiirlerimi Likapanın Moruna, Rize’nin Yeşiline ve Rize’de Buluşalım isimli üç kitapta topladım. Ayrıca Rize’ye yazılmış şiirleri, Yeşile Adanmış Dizeler (Rize Şiirleri) adıyla kitaplaştırdım. Lüks tesislere sahip olmasına karşın içinde bir müzesi olmayan Rizespor için bir bellek, bir müze oluşturmak gibi bir hedefim var. Bu düşünceye katkı sağlaması için Bir Limon Fidanının Hikâyesi: Rizespor Tarihi, Bir Futbol Efsanesi Şenol Birol Gol, Bütün Yönleriyle Rizespor Tarihi, Nasıl da Çarpardı Kalpler Şenol Birol Gol Diye isimli kitapları hayata geçirdim. Evvel Zaman İçinde Rize ve Bir Zamanlar Rize isimli iki prestij kitapla kent belleği düşüncemin altyapısını hazırladım. Yeşil Çayın Siyah Beyaz Serüveni ve Yeşil Rize’nin Çayı çalışmalarımla ilimize çayın gelişini, gelişimini hatırlatan iki kitabımı sergilerle birlikte Rizelilerle buluşturduk. Rize’nin Yüzü kitabımda Rizeli 100 ismin hayat hikâyesini yazdım. Heyamola Yayınları, Rize üzerine kaleme aldığım yazılarımı Rizeliyim Rizeli adıyla yayımladı. Rize’nin eski belediye başkanlarından, denizi kara, karayı para yapan Ekrem Orhon için hazırlanan armağan kitap projesinde yer aldım. Dik Duran Diklenmeyen Adam Av. Hüseyin Karaahmetoğlu isimli kitapla bir deneyim paylaşımına destek oldum.

BİR KENT BELLEĞİ OLUŞTU
Kitaplarınızla Rize’nin kent hafızasını canlı tutuyorsunuz. Bu anlamda eserlerinizle kentin tanıtılmasına nasıl katkılar sundunuz?
Siyasi kimliğine veya hiçbir farklılığına bakmaksızın, ilimize değer katmış, siyaset, spor, sanat, kültür alanlarında iz bırakmış Rizelileri hep dile getirdim. Onlarla ilgili yazılar yazdım, sergiler açtım. Hiçbir beklenti kaygısı olmadan insanlarla paylaştım. Çalışmalarım ulusal basında yer buldu. Örneğin, gazeteci ağabeyim Savaş Ay dört kez ulusal basına taşıdı çalışmalarımı. Rize şehrinde tarih sevgisine katkı sağladığıma inanıyorum. Evvel Zaman İçinde Rize ve devamında Bir Zamanlar Rize isimli prestij çalışmalarım bir kent belleği oluşturdu. Kaybolmuş büyük bir hafıza geri geldi.

HEDEF RİZESPOR MÜZESİ
Özellikle de Rizespor tarihi üzerine çalışmalarınız yoğun.
Bu çalışmalarım sadece Rizespor Kulübü’nü kapsamıyor. Başta futbol olmak üzere ilimizde yetişen sporcuları, spor kulüplerini içeriyor. Birinci Cihan Savaşı sırasında 9 Mart 1916 tarihinde Rusların işgaline uğrayan ve 2 Mart 1918’de bağımsızlığına kavuşan Rizeli gençler, henüz savaşın izlerini üzerinden dahi atmamışken, Rize’nin işgalden kurtuluşunun 1. Yıldönümünde, Rize merkezde Türkiye İdman Yurdu Cemiyeti’nin bir şubesi olarak Rize’nin ilk spor kulübünü Rize İdman Yurdu namıyla kurmuşlar. Benim de çalışmalarımın başlangıcı Rize İdman Yurdu’dur. Uzun soluklu bir çalışmayla Bütün Yönleriyle Rizespor Tarihi” isimli bir prestij kitabı hazırladım. İlimizden yetişen ve Türk futbolunda izler bırakan Şenol Birol’u anlatan iki kitap yazdım. İlimizde ilgi ile karşılandı bu çalışmalarım. Hedefim ileride bir Rizespor Müzesi oluşturmak.

TARİH SANDIKTA SAKLANMAZ
Tüm bu çalışmalarınızın Rize’nin kültürel mirasına ve Karadenizli gençlerin geleceklerine nasıl bir katkı sağlayacağına inanıyorsunuz?
Ağabeyim antikacı, Rize’de dükkânı var. Biriktirme kültürü çocukluğumdan geliyor. Ben bu çalışmaları yaparken kaynak ve materyal bulma sorunları yaşadım. Şimdi ürettiklerimizle bir arşiv oluştu. Bölge konusunda çalışmalar yapan gençlere yardımcı oluyorum. Tarih bilinci aileden başlar. Son zamanlarda Rize üzerine güzel çalışmalar gerçekleştiriliyor. Ben de onlara destek veriyorum.

ARA GÜLER İETT İÇİN ÇOK ÖZEL
Rize dışında da çalışmalarınız var. İETT Genel Müdürlüğü’nde fotoğrafçı olarak çalışmaya başladığınız 1998’den 2024 yılına kadar oluşturduğunuz arşivden bahsedebilir misiniz?
Dünyada en çok fotoğrafı çekilen objelerden biridir Nostaljik Tramvay. Ve dünyanın ikinci metrosunun olduğu İETT Genel Müdürlüğü. Dolayısıyla renkli isimler, renkli yaşamların olduğu bir yer. Unutamadıklarımdan biri, üstad Ara Güler’dir. Bir gün kendisini iş yerime getirdim, fotoğraf çekildik ama heyecandan film koymayı unutmuşum makineye. Bir fotoğrafçı makineye film koymadan, fotoğraf çeker mi ya? Heyecanım ona olan sevgimden, saygımdan, onun mesleğine olan bağlılığından. Tabi sonra fark edip güzel fotoğraflarını çektim. Ara Güler herkes için özel ama İETT için çok özel. İETT’nin görsel tarihinin büyük bir bölümü, Ara Güler olmazsa olmazdı. Cumhuriyet öncesine dayanan köklü bir kurum. Ta 1920’lerde fotoğrafçı olduğunu öğreniyoruz ama nedense kurumun köklü bir arşivi yoktu. Biz geldiğimizde birkaç kare fotoğraf vardı. Depolarda negatifler bularak, gittiğimiz her yerde gördüğümüz eski resimleri edinerek, arşivi bir araya getirdik. Ama bu arşivin tek başına bir anlamı yoktu. Belgelerin adlandırılması en az o arşiv kadar değerliydi. Orada işte mesai arkadaşım Filiz Acar devreye girdi ve güzellik kattı. Kendisiyle birlikte Bir Zamanlar İstanbul, Onların da Yolu İETT’den Geçti ve Hatıralarla İETT isimli kitapları hazırladık. Biz kurumdan giderken, “Buralardan düz geçmedik, böyle bir arşiv bıraktık” diyoruz. İETT’de çalışmak, özellikle Metrohan’da görev yapmak tarihin içinde yaşamaktı. Ama şunu da söyleyeyim, insanın yapısında olmalı. Benim olduğum her yer tarihtir zaten. Biz İETT’ye, o da bize çok şey kattı. Gençler işlerine sarılmalı. Kıymet bilmeli. • 

RİZE’Yİ ÇOK SEVİYORUM
Uzun yıllardır İstanbul’da yaşayan bir Rizeli olarak, memleket ne demek sizin için?
İzniniz olursa şiirle cevap vereyim:
“Ona olan hasretle / Gönlüm yanar tutuşur / Rize’nin adı geçse / Kalp atışım değişir
Merak edip sorarsan / Bu hasret neyin nesi / Bizim Rize sevdamız / Memleket meselesi”...
Ben Rize’yi çok seviyorum.

Ben Rize’yi katıksız seviyorum.
Ona sunduklarımı zaman zaman anlamasa da Rizeliyi çok seviyorum.
“Ya ben anlatamadım ya sen anlamayısun” deyip, geçiyorum. Üstüne bir de demli çay içiyorum.
Rize’nin neyini seviyorum biliyor musunuz? Yağmur yağarken elinde şemsiye olan insanların saçak altında yürümelerini seviyorum. Başın ağrıdığında “ağır baş iyidir” diyen adamı seviyorum. Adam samimi bir kere, arkadan film çevirmiyor. Bu şehrin yıldızları var. Onlara dokundum. Futbol topundan ıslık sesi çıkaran adam Şenol Birol’u, telefon kulübesi gibi dar bir alanda çalım atabilen Hakan Tecimer’i, futbolun veziri Haşan Vezir’i, altın saçlı altın yürekli Hüsnü Kürkçü’yü tanıdım, sevdim. Rize’nin her santimetresine aşığım ben, seviyorum. Herkes gibi değil ama herkes gibi değil.İyi tarafını sevdiğim gibi kötü tarafını da seviyorum. Yaylalarını, denizini sevdiğim gibi insanını da seviyorum. Güneşini, yazını sevdiğim gibi yağmurunu da seviyorum. Ne Çayeli ne Ardeşen ne de Pazar’a kadar Rize’yi, Rizeli’yi seveceğim mezara kadar. 

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları

Üç Fidanın Anısına Ardeşen Öceli Cihan Alptekincihan Varsa Bana Bir Şey Olmaz

  • 0
  • 0
  • 24

Türk Tiyatrosunda Unutulmaz Çayelili Laz Bakkal Osman Aydın Tolan

  • 0
  • 0
  • 17

Başarılara İmza Atan Çayelili Hemşehrimiz Muhammet Çiftçi

  • 0
  • 0
  • 60

Rize’de Çay Ziraatınıa Adanmış Bir Ömür

  • 0
  • 0
  • 874

Rize Eski Müftüsü Yusuf Karali

  • 0
  • 0
  • 69

Mapavrili Dursun Ali Sarıoğlu

  • 0
  • 0
  • 65

Rize Çayının Tarihinden Kesitler

  • 0
  • 0
  • 119

Üreteni Tüketmek Ve Rize Kitap Fuarı

  • 0
  • 0
  • 143

Rizespor’un Cesar'ı Kalplerde İz Bıraktı

  • 0
  • 0
  • 225

Ardeşen Öceli Cihan Alptekin

  • 0
  • 0
  • 321

Rize Tarihi Çalışmaları Üzerine Bir Söyleşi

  • 0
  • 0
  • 549

Rize’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşu Anısına

  • 0
  • 0
  • 265

Cumhuriyetin Rizeye Yansıyan Yüzü

  • 0
  • 0
  • 212

Bir Memleket Sevdalısı Muhittin Türüt

  • 1
  • 0
  • 639

Rizelilerin Derviş Ali’si Memiş Ali Usta

  • 0
  • 0
  • 591

Rizespor Ve Bir Şampiyonluk Hatırası

  • 0
  • 0
  • 397

Galatasaray Spor Kulübü'nün Rize Pazarlı başkanı Sedat Ziya Kantoğlu

  • 0
  • 0
  • 547

Aramızdan Ayrılışının 16. Yılı Anısına

  • 0
  • 0
  • 421

Kimler Geldi Kimler Geçti

  • 0
  • 0
  • 576

Dünya madalya takıyor ya biz

  • 0
  • 0
  • 676

Bu topraklardan bir Cimilli İbo geçti

  • 0
  • 0
  • 843

PFDK Eski Başkanı Karaahmetoğlu Hayatı Kitap Oldu

  • 0
  • 0
  • 858

İçimizden biri halkın sesi Ayhan Alptekin

  • 0
  • 0
  • 936

RİZE’DEN DÜNYAYA AÇILAN PENCERE: YELKENCİLER

  • 0
  • 0
  • 701

İşte böyle bir adamdır Fehmi Memişoğlu

  • 0
  • 0
  • 823

Rize deyip geçilmez...

  • 1
  • 0
  • 880

Atma türkü geleneğinin atası

  • 0
  • 0
  • 834

Çayelili Ali Fuat Albayrak'ın ardından

  • 0
  • 0
  • 846

Pazarlılar Birliği'nde kitap tanıtımı ve imza günü

  • 0
  • 0
  • 731

Rize çayının tarihinden kesitler

  • 0
  • 0
  • 720

Türk denizcilik tarihinin unutulmaz Rizelisi

  • 0
  • 0
  • 739

Baba Reis Ekrem Orhon'dan anlamlı mektup

  • 0
  • 0
  • 724

Orhan Balta sendikacılık tarihinde iz bıraktı

  • 0
  • 0
  • 778

İkizdereli 'Gezmişoğulları'ndan: Deniz Gezmiş

  • 1
  • 0
  • 1052

Servet Yardımcı: Her şey Rize'de başladı

  • 0
  • 0
  • 618

Karaahmetoğlu'ndan Yardımcı'ya tam destek

  • 0
  • 0
  • 702

Rize İyidere Sarayköylü ölümsüz bir kahraman: Kahraman Kalkavan

  • 0
  • 0
  • 695

Onların da yolu Rizespor'dan geçti

  • 0
  • 0
  • 682

Rize Belediye Eski Başkanı Ziya Çalışır

  • 0
  • 0
  • 674

Rize siyasetinin güçlü hafızası Sami Kumbasar

  • 0
  • 0
  • 740

30 KUPONA ALINMADI BU VATAN KURTULUŞ MUHACİRLİK VE RİZE

  • 0
  • 0
  • 586

Bir kentin ardında kalan! Rize'nin meşhur 'Kara Valisi' Mehmet Hurşıt Akkaya!

  • 0
  • 0
  • 531

En büyük silahı hayal gücü olan bilge bir gezgin: Cemal Gülas

  • 1
  • 0
  • 648

Mapavrili Dursun Ali Sarıoğlu

  • 0
  • 0
  • 744

Ne Söyledim Sana Ne Söyledim Hiç Oralı Olmadın

  • 0
  • 0
  • 726

Kızıldere Katliamının 52. Yılında Ardeşen Öceli Cihan Alptekin

  • 0
  • 0
  • 1462

Milli Mücadelenin Unutulmaz Deniz Kahramanlığı

  • 0
  • 0
  • 641

Bizim Derenun İnsanı Abdurrahim Albayrak

  • 0
  • 0
  • 726

Elleri Kelepçeli Fenerbahçe Başkanı Ve Rize Mebusu

  • 0
  • 0
  • 800

Çayeli Haytefli Sucu Baba

  • 0
  • 0
  • 648

Size Bize Hepimize Yeter Rize'de

  • 0
  • 0
  • 567

NASIL DA ÇAPRPARDI KALPLER ŞENOL BİROL GOL DİYE

  • 0
  • 0
  • 749

SÜLEYMAN KAZMAZ’IN ANILARINDA RİZE’NİN İŞGAL YILLARI

  • 0
  • 0
  • 634

Rizeliler Hep Atasının Yanında Olmuştur

  • 1
  • 0
  • 1520

Rize Eski Valisi Kamil Nezih Okuş

  • 1
  • 0
  • 1087

Bilir misin Hemşehrim Rize’nin Köylerini

  • 0
  • 0
  • 798

Çayeli’nin Eski Adının Çaybaşı Olduğunu Biliyor muydunuz?

  • 0
  • 0
  • 722

Rize İkizdere Gezmişoğullarından Deniz Gezmiş

  • 0
  • 0
  • 1529

Karadeniz'in İncisi Güzellik Mabedi Rize

  • 0
  • 0
  • 616

Onu Dünya Gıpta İle İzliyor Ödüllendiriyor Ya Biz?

  • 0
  • 0
  • 712

1922 Yılında Rize

  • 0
  • 0
  • 692

Pazarspor’un 50. Yıl Etkinliği İstanbul'da Yapıldı

  • 0
  • 0
  • 628

Türk Sanat Müziğinin Yıldızı Yüksel Uzel Vefat Etti

  • 0
  • 0
  • 793

Türkiye'nin İlk Yerli Boya Üreticisi Hayırsever İş Adamı Ahmet Hamdi İshakoğlu

  • 0
  • 0
  • 731

Rize İlinin Yakın Tarihine Dair Hatıralar

  • 0
  • 0
  • 1262

TÜRK SİYASETİNDE AYKIRI BİR PORTRE

  • 0
  • 0
  • 648

BİR KÜLTÜR ABİDESİ TULUMU KONUŞTURAN ADAM: REMZİ BEKAR

  • 0
  • 0
  • 807

ÜLKE YÖNETİMİNDE SÖZ SAHİBİ RİZE PAZARLILAR

  • 0
  • 0
  • 961

RİZE GÜNLERİ ÜZERİNE

  • 0
  • 0
  • 700

PAZARLILAR BİRLİĞİ DERNEĞİ GENEL KURULU YAPILDI

  • 0
  • 0
  • 830

Vefatının 14. Yılı Anısına (18 Kasım 2009)

  • 0
  • 0
  • 1080

Servet Yardımcı: Rize Hatıralarımızın Şehridir

  • 0
  • 0
  • 871

KAZIM KARTAL’IN RİZE ÇAY TARİHİNE KATKILARI

  • 1
  • 0
  • 1068

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ

  • 0
  • 0
  • 1289

Futbol Sahalarının Arap Ahmet’i

  • 0
  • 0
  • 1030

Çamlıhemşin Çinçivalı Murat Karayalçın’ın Anıları

  • 0
  • 0
  • 902

1946 Yılında Hazırlanan Rize Şehri Kat'i İmar Planı

  • 0
  • 0
  • 1052

RİZE TURİZMİNDE POTANSİYEL VAR

  • 0
  • 0
  • 804

RİZELİ SİYASİLERİN DARBE HATIRALARI

  • 0
  • 0
  • 783

ŞAMPİYON RİZESPOR (1973-74 SEZONU)

  • 0
  • 0
  • 833

Rize Sporundan Bir Yıldız Kaydı

  • 0
  • 0
  • 899

O Artik Çok Sevdi̇ği̇ Ci̇mi̇l’i̇n Topraklarinda

  • 0
  • 0
  • 919

24 SAATTE 24 FUTBOLCU TRANSFER EDEN RİZESPOR’A SELAM OLSUN

  • 0
  • 0
  • 978

Rize'nin eskimeyen milletvekili Sami Kumbasar

  • 0
  • 0
  • 1320

Nerede o eski bayramlar

  • 0
  • 0
  • 844

Rizespor Süper Lig'de Lobimiz Amatör Kümede

  • 2
  • 1
  • 955

Dönemine Damgasını Vurmuş Bir İsim

  • 0
  • 0
  • 1139

Dönemine Damgasını Vurmuş Bir İsim Rize Milletvekili TBMM Başkanı Fuat Sirmen

  • 0
  • 0
  • 833

Birlikten kültür doğuyor

  • 0
  • 0
  • 822

Eski İstanbul’un Rizeli Kabadayıları

  • 2
  • 0
  • 12157

Rizespor’un unutulmaz kalecisi Sinan Yenigün

  • 0
  • 0
  • 986

Tarihinden sayfalar

  • 0
  • 0
  • 814

Yazında doğası, çayı ve insanıyla Rize-2

  • 0
  • 0
  • 869

Rize'nin ünlü futbolcuları

  • 0
  • 0
  • 1141

Yazında doğası, çayı ve insanıyla Rize-1

  • 0
  • 0
  • 750

Rizeli Savcı Yusuf İzzet Akçal ve Şair Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi hatıraları

  • 0
  • 0
  • 885

Memleket Kokulu Sanatçı Emin Yağcı'nın Ardından

  • 0
  • 0
  • 863

19 Mayıs'ta Doğdu Aşkımız

  • 0
  • 0
  • 833

Gol Kralı zeki ve çevik Rizespor'u Oktay Çevik

  • 0
  • 0
  • 873

Rize Malpet'ten futbolun zirvesine baba hakkı istedi Beşiktaşlı oldu ona Arap Ahmet derlerdi

  • 0
  • 0
  • 972

Rizelilerin hemşerilik teklifini kabulünün 100. Yılı Anısına

  • 0
  • 0
  • 760

Lefter: Rizeliler'i Rize'yi hiç unutmadım

  • 1
  • 1
  • 857

Merhum Başbakan Ahmet Mesut Yılmaz'ın Rize Sevgisi

  • 0
  • 0
  • 842

Çayın Başkentinden Türkiye’nin Başkentine Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz

  • 0
  • 0
  • 745

Rize'nin il oluşunun 99. yıl anısına Lazisatan sancağından Rize vilayetine

  • 0
  • 0
  • 995

Rize'nin il oluşunun 99. yılı anısına

  • 0
  • 0
  • 1124

Bir Futbol ve Rizespor Emekçisi: Zafer Numan Kanburoğlu

  • 0
  • 0
  • 779

Kurtuluşa yürek koymuş bir Rizeli Mehmet(Ağa) Ekşioğlu

  • 2
  • 0
  • 1219

Türk Ordusuna Rizelilerin Hediyesi: Rize Teyyaresi

  • 0
  • 0
  • 743

Aspetli hayırsever Ali Rıza Mete'nin vefatının 7. yılı anısına

  • 1
  • 0
  • 866

Vekil Olmak/Asıl Kalmak

  • 0
  • 0
  • 747

Laz Ziya, Ziya Kalkavan

  • 1
  • 0
  • 1069

Rize İlinin Bir Lobisi Yok

  • 1
  • 3
  • 1213

Unutulmaz Başhekim

  • 1
  • 0
  • 939

Belediye Bloklarında Sona Yaklaşılıyor

  • 2
  • 0
  • 822

Rize Pazar Tarih Yazar

Rize ilçe ilçe ele alınmalı bir sosyo kültürel envanter çıkarılmalı.....

  • 6
  • 0
  • 1127

Rize Günleri Rize'ye Yakışır Olmalı

  • 3
  • 0
  • 1120

DEĞERLİ SANATKÂR VE GÖNÜL İNSANI ÇAYELİLİ HEMŞEHRİMİZ DURSUN KARACA’NIN ARDINDAN

Bir Çayeli sevdalısı. Bir İstanbul Beyefendisi. Bir cumhuriyet sevdalısı. Eski futbolcu, eski belediye başkan yardımcısı. Kalıcı eserlere imza atmış bir sanatkar ve en önemlisi gönül insanı Dursun Karaca ağabeyimizi kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

  • 0
  • 0
  • 123

Vefatının İkinci Yılı Anısına Ahmet Mesut Yılmaz ve Hatıralar

  • 0
  • 0
  • 780

BU TOPRAKLARDAN BİR CİMİLLİ İBO GEÇTİ

  • 0
  • 0
  • 2155

RİZE'NİN KAYBOLAN SEMBOLLERİ

  • 0
  • 0
  • 2209

RİZE’NİN NOSTALJİK DEĞERİ TURİST OTEL VE HATIRALAR

  • 0
  • 0
  • 2794

TURGUT KIRAN’IN ARDINDAN

  • 0
  • 0
  • 3735

RİZE BİZİMDİR VE BAŞKA RİZE YOKTUR

  • 0
  • 0
  • 2744

MÜTEVAZI BİR EFSANE: ALİ YAVUZ

  • 1
  • 0
  • 10782

ÇAY YAPRAĞI ESRA ALKAN'IN KALEMİNDEN DİLE GELDİ

  • 0
  • 0
  • 1402

RİZESPOR'UN KURULUŞ TARİHİ DEĞİŞTİRİLEMEZ

  • 0
  • 0
  • 2434

19 MAYIS TARİHİ RİZESPOR BAYRAMI OLARAK İLAN EDİLMELİDİR

  • 0
  • 0
  • 1532

RİZELİ FUTBOLCULARDAN OLUŞAN RİZESPOR TARİH YAZIYORDU

  • 0
  • 0
  • 6695

TÜRK SİYASET TARİHİNİN İKİ BEYEFENDİ İSMİ: YUSUF İZZET AKÇAL VE EROL YILMAZ AKÇAL

  • 0
  • 0
  • 3916

TÜRK SİYASETİNİN RENKLİ İSMİ: OSMAN KAVRAKOĞLU

  • 0
  • 0
  • 3998

BELEDİYECİLİĞİN BABASI: AYTEKİN KOTİL

  • 0
  • 0
  • 1846

NE RİZE’DE VEFA İSİMLİ BİR SEMT NE DE RİZELİ DE VEFA VAR

  • 0
  • 0
  • 1396

KOCA KAPTAN GÜRSEL AKSEL, RİZESPOR VE VEFA

  • 0
  • 0
  • 1183

OLİMPİYAT VE DÜNYA ŞAMPİYONU RİZE’NİN GURURU: KAZIM AYVAZ

  • 0
  • 0
  • 1727

ATATÜRK’ÜN KADIM DOSTU RİZELİ MATARACI MEHMET EFENDİ

  • 1
  • 0
  • 2488

RİZE ESKİ HÜKÜMET TABİBİ: DOKTOR MEHMET ALİ GÜVEN

  • 0
  • 0
  • 1420

GERİYE HOŞ BİR SEDA KALDI

  • 0
  • 0
  • 1303

RİZELİLERİN DERVİŞ ALİ’Sİ

  • 0
  • 0
  • 1262

YEŞİL MAVİ RENKLER DÜNDAR AKDENİZ’İN ARMAĞANI

  • 0
  • 0
  • 1926

TURGUT AKSOY’UN ARDINDAN: ÖZEL İNSANDI, GÜZEL İNSANDI

  • 1
  • 0
  • 1463

AZMİ KANDEMİR YAŞAYAN TARİHTİR

  • 0
  • 0
  • 1481

ÜÇ GÜZEL ADAM VE ÜÇEL

  • 0
  • 0
  • 1148

TÜRK SİYASET TARİHİNİN RENKLİ İSMİ ALİ TOPUZ'UN ARDINDAN

  • 0
  • 0
  • 1218

SİYASETTE SOL KANAT FUTBOLDA STOPER: ALPER TAŞ

  • 0
  • 0
  • 1046

'BİZİM SASU' CENGİZ SARIOĞLU

  • 0
  • 0
  • 1469

RİZE ÇAYINA ADANAN BİR ÖMÜR: MEHMET ZİHNİ DERİN

  • 0
  • 0
  • 1325

RİZE SİYASET TARİHİNDEN RENKLİ BİR POTRE: MEHMET TALAT DOĞAN

  • 0
  • 0
  • 1111