Fatih Sultan KAR

Rize siyasetinin güçlü hafızası Sami Kumbasar

  • 0
  • 0
  • 385

Sami Kumbasar yaşayan hafızadır. Milletvekilliğinin üzerinden onca yıllar geçse de o Rize ilinin eski milletvekili değil eskimeyen milletvekili olma özelliğini sürdürmektedir. 2014 yılında Sami ağabeyimizin hatıraları Bir Cumhuriyet Milletvekili Sami Kumbasar Kitabı adı altında yayınlandı. Kitabın yazarı bölgemiz kültürüne büyük katkıları olan Doç. Dr. Mehmet Bilgin yayınevi ise Doğu Kütüphanesi idi. Yayınlanma sürecine tanık olduğum bu eser her Rizelinin evinde olması gereken bir kitaptır. Sami Kumbasar Rize ilinin köy köy hane hane bilen bir büyüğümüz. İsimleri sülaleleri unutmaması hafızasının canlılığı kitaba daha da değer katmış. Siyaseti sadece meclise girmek için değil gönüllere girmek için yapmış bir değerdir. 

Bu kitaptan bazı anekdotları sizlerle paylaşıyorum…

YAŞAM ZORDU
Cimil’den Rize’ye gelirken, atlar genellikle yağ ve peynir getirirdi. Şehre yakın bir handa konaklar, ertesi sabah ezanla yola çıkılır, erkenden Rize çarşısına inilirdi. Köylünün ihtiyaçları, un, gaz, sabun, pirinç gibi mallar satın alınır, alışveriş bitince, alınanlar atlara yüklenir ve gün içinde Rize’den çıkılırdı.
Yağmur yağdığında, Askaros (Taşlıdere) deresinin suları yükselir, un çuvalları, tuz çuvalları, mısır çuvalları ıslanır, köprü olmadığı için dereden geçilemez, zorunlu olarak Rize’de kalınırdı. 1974 yılında Cimil- Ortaköy’ün Hapinç /Paşaköy dediğimiz kısmı yandı. Can kaybı olmadı ama eski ahşap evlerden oluşan köy tümüyle yandı. Hiç bir şey kurtarılamadı. Yanan köyde iki tane Yazıcı soyadlı aile vardı, diğerlerinin soyadı hep Kumbasar. Ne yapabiliriz, ne edebiliriz diye hemen harekete geçtik. O zaman milletvekiliyim, Trabzon’da Bayındırlık İl Müdürü Mehmet Ali Kumbasar, şimdi Bakırköy’de görev yapan doktor Gündüz Kumbasar’ın babası, Halim Kumbasar Rize’de PTT Müdürü, Afet İşleri Genel Müdürü olan Elektrik Mühendisi Suat Kumbasar da o köyden. Toplandık, birlikte İmar ve İskan Bakanlığına gittik, bakanla görüştük. O zaman İmar İskan Bakanı ve AP Çankırı Milletvekili Nurettin Ok, karşısında oturan bir dizi Kumbasar’a bakarak: “Siz bu köyü inadına mı yaktınız?” dedi. Şakalaştık ve ondan sonra da gereken yardımı yaptı.

ESKİ RİZE HATIRALARI
Rize mandalinası, Satsuma da denilen çekirdeksiz mandalinaydı. Fide halinde dikilir. 4-5 senede büyür, meyve verirdi. Bizim bahçemizde 400 tane mandalina ağacı vardı. Babam dikmişti. Hatta ben üniversite tahsilimi o mandalinaların satışından elde edilen paralarla bitirdim. Kış öncesi sucuk doldurulur, kuruması için mutfaktaki ocağın üzerine asılırdı. Salatalık, fasulye turşusu kurulur, üzümden, armuttan pekmez, çilek, Amasya eriği, ağaç kavunu ve vişneden reçeller yapılırdı.
Kar çok yağardı, 1 metreyi geçtiği zamanlar olmuştur. Kar küreme insan gücü ve kürekle yapılırdı. Köylerde bu iş öküzlere yaptırılır. Kar ezilir yol açılırdı. Bazı seneler mandalinalar daha dalından koparılmadan ekimin sonuna doğru kar yağar, mandalinalar zarar görür, üreticiler için sıkıntılı zamanlar olurdu. Sokaklardan bileyici, kalaycı, sülükçüler, köyde üretilen mangal kömürü satıcıları geçerdi. Kızlara çeyiz sandığı, masif cevizden yapılırdı. El işleri bunun içine yerleştirilir. Sandıklarda Çarlık zamanından kalan Rus manatları vardı. Acaba bu paralar tekrar tedavüle girer de bize bir şey gelir mi diye ümitlenenler vardı. Evlerimizin yanında hem ahır, hem kümesimiz vardı. Tavuk ve yumurta bu kümeslerde bulunurdu. Her hanımın sandığında bir ipek çarşaf, birde topuklu iskarpin vardı. Düğünlerde, nişanlarda, kına gecelerinde, bunlar giyilirdi. Sonra tekrar sandığa konurdu ki eskimesin. Her evde gece elektrik 12’den sonra sönerdi, beş numara lambayla vaktimiz geçerdi.
Herhangi bir sebeple getirilen hediye paketini açmak görgüsüzlüğe girerdi. Hediye misafir gidince açılırdı. Çarşıda pazarda, annelerden, babalardan bir şey istemek ayıptı. Düğünlerde evlenen kızlar 
gülmezdi. Ağırbaşlı ve vakur olma mecburiyetindeydiler. Hatta erkekler bile ellerini dizinin üstünden ayıramazdı. Arkadaşları güldürmek için uğraş verirdi.

İSTANBULA VAPURLA GİDİLİRDİ
Rize ile Trabzon arasında yol, sahilden biraz uzaktı. Trabzon’a dağlardan aşan bir yolla gidilirdi. Şimdi Trabzon’da otelleri olan Ahmet Usta’nın bir arabası vardı. Rize-Trabzon arasında en hızlı giden vasıta oydu. O da dört saatte giderdi. Eğer lastik patlamazsa. Artvin yolu vardı ama çok engebeli bir yoldu. Gidişi rahat değildi. Rize’den Hopa’ya gidenler daha çok vapuru tercih ederdi. Trabzon’a vapurla gitme de söz konusuydu. Trabzon’a lisede okumaya gidenler vapurla giderdi. Köy yolları o zaman yapılmamıştı. Ancak atların gidebileceği yollar vardı. Trabzon daha büyük bir şehir ve ticaret merkezi olduğu için Trabzon’a gidişler gezmek için değil, daha çok düğünlerde geline hasır bilezik yaptırma veya elbise, kumaş, ayakkabı alma gibi işler için olurdu. İstanbul’a seyahat vapurla yapılır, vapur sadece illere değil, Perşembe ve İnebolu gibi ilçelere de uğrar, İstanbul’a iki günde varılırdı. Vapurların adları Gülcemal, Tarı, Cumhuriyet, Bakır idi. 1952’den sonra Trabzon, Rize, Ordu, Ege, Karadeniz, Akdeniz adlı gemiler çalıştı. 

EKREM ORHON HATIRALARI
1957- 1960 yılları arasında, Rize’de Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekili adayı olan Ekrem Orhon, yeni belediye başkanı seçilmişti. 1963 senesinde izine geldiğimde onu tebrik etmek için ziyaret ettim. “Yarın denizi doldurmak için bir mavnayı taşla doldurup batıracağız” dedi. Törene beni de davet etti. O zaman şimdi sahilden geçen yol denizdi. Rize’nin önü koy ve sahili kumsaldı. Çok güzeldi. Şimdiki Ziraat Bankası’nın önü ile İş Bankası’nın arasında, mavnaların bağlanma yeri vardı. Eski bir mavna taş doldurularak batırıldı ve deniz doldurulmaya başlandı. Rize’deki sahil dolgu işinin başlamasına da hasbelkader şahit oldum. Ekrem Orhon, İkizdere kazasından gelip Derepazarı’na yerleşmiş bir abimizdi. Babamdan, abimden, çocukluğumdan beri tanıyor, biliyordum. Cimil’de bir ay Ruhi amcamla beraber kalmıştı. Amerika’da tahsil yaptı. Karayollarının Trabzon bölgesinde de görev yaptı. Dere güzergâhlarında yol yapma işi, kayaları kırarak indirme işi, onun zamanında başlamıştır.
O zamana göre çok büyük bir eser olan, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi binasını yapan Topçuoğlu firması vardı. 1952’den sonraki serbest çalışma hayatında Erzurum’da, Kars’ta, Topçuoğlu firmasının şantiyelerinde de görev yaptı.1954’ten itibaren, Abim Mehmet Ali Kumbasar’ın il başkanlığı zamanında, Rize’de CHP’den politikaya girdi. Zannediyorum iki dönem 1954 ve 1957 seçimlerinde milletvekili adayı oldu ama kazanamadı. 1963’de CHP’den Belediye Başkanlığına aday oldu, kazandı ve faaliyetlerine başladı. Rize’de muayenehanemi açtığım zaman, Ekrem Orhon belediye başkanıydı. Rize’de bayramlarda milis kuvvetleri geçer, ardından talebeler, kurumlar geçer, en son da Ekrem Orhon’un, AID yardım teşkilatından aldığı dozer, kepçe ve kamyonlar, konvoy halinde geçerdi.

SOSYAL HAYATA RENK KATANLAR
Rize’de sosyal yaşantıya renk katan insanlar vardı. Mesela Celal Memişoğlu adında müteahhitlik yapan bir arkadaş vardı. Bizden büyüktü. İyi para kazanan biriydi. Okuyanlara yardım ederdi. Yine aynı yaşlarda Arif Suyabatmaz vardı. 1918 doğumlu idi. Liseden sonra Eczacılık Fakültesine gitmişti. İkisi de enteresan ve esprili insanlardı. Her akşam Belediye Gazinosu’nda oturur sohbet ederlerdi. Onları dinleyebilmek için, yan masada rüşvet vererek yer ayırtanlar bile olurdu. Güneş Kulübü’nde toplanan memur grup, Park Otel de toplanan bir başka grup vardı. Onlar kendi aralarında toplanırlardı. Biz pek içlerine giremedik çünkü akşama kadar çalışıyorduk. Köylerde az kitap okunsa da filozof tipli adamlar vardır. Bunlar çok enteresan insanlardı. Bunların arasında okuyup sol fikirleri benimseyen kimseler de vardı. Mesela Akpınar köyünde Yusuf Ziya Örün adında birisi vardı. Sosyal içerikli kitap okuduğu için ona “Komünist” derlerdi. İkizdere Belediye Reisi Ali Biber, hem okuyan, hem de sosyal yapısı olan bir insandı. Ona “Biberof” derlerdi. Halkın içinde yetişmiş, halka bayağı yardımı olan insanlardan biriydi. İkizdere-Çağrankaya yolunu devletten hiç yardım görmeden yaptırmıştı.

BAKAN SÖZ VERDİ AMA RİZESPOR’U 2. LİGE ALMADI
Rize’nin içinde amatör takımlar vardı. Futbol oynanır, kayık yarışları, Kik yarışları yapılırdı. Onun haricinde hentbol takımları, voleybol takımları vardı. Futbol takımı olarak Güneşspor, Fener, Beşiktaş 
ve Muharrem Kürkçü’nün başkan olduğu Rizespor vardı. Muharrem Kürkçü ve arkadaşları 1953 yılında yeşil-sarı renkleri olan, ‘Rizespor’ adıyla bir takım kurmuştu. Profesyonel Rizespor 1968’de kuruldu. Bir akşam, Turist Otel de toplandık. Bütün masrafları hastane doktorlarımızdan dâhiliye mütehassısı Sabri Ozan ödedi. Toplantıda Vali Nezih Okuş da vardı. Kendisi de sporcu olduğu için spora önem veriyordu. Sabri Ozan toplantıda dedi ki,“ Giresun, Trabzon, Ordu Samsun 
2. Lig’e girdi. Bizim stadımız olmadığı için Rize olarak müracaat edilemedi. Biz müracaatımızı yapalım. Başka bir sahada oynarız. Stat şart değil.” O akşam Rizespor’un kuruluşu için karar verildi. Müracaat yapılması için, geçici bir komite oluşturuldu. Sabri Ozan, sonradan uzun zaman kulübün başkanlığını yapan eczacı Bahattin Coşkun, avukat Hüseyin Suyabatmaz, Muharrem Kürkçü ve ben o komitede görev aldık. Rize’de Güneş gazetesini çıkartan, Şemsettin Çepni adlı değerli bir gazeteci arkadaşımız vardı. Güneşspor’un başkanlığını yapıyordu. Evraklarla o ilgilendi. Kamil Ocak, Rizespor’u 2. Lig’e almak için söz verdi. Kemençeler çaldı. Türküler söylendi. Kamil Ocak Ankara’ya gitti. Rizespor 2. Lig yerine 3.Lig’e alındı. Karar duyulunca Rize’de kıyamet koptu. O gece halk bütün sinemaları, dükkân kepenklerini kapattı. İnfial var. O zamanki senatörümüz Mecdi Agun’a federasyona telefon ettirdiler. Mitingler yaptık. Fakat bakan verdiği sözü yerine getiremedi. 3. Lig’de oynamaya başladık. Halk, Rize’yi temsil eden tek takım olduğu için Rizespor etrafında birleşti. Heyecanla maçlarda tezahürat yapardık. Rizespor’un deplasmandaki maçlarına da giderdim. Sonraki senelerde, Rizespor olarak gücümüzü gösterdik.

GÜNDOĞDULULARIN KOPUZLARIN SİYASETE GİRMEMDE PAYI BÜYÜK
1968 senesinde devlet hastanesindeyken, Manisa milletvekili Muammer Erten, CHP Genel Sekreter Yardımcısıydı. Yanında, Trabzon milletvekilleri Ahmet Şener ve Ali Rıza Uzuner’den oluşan bir heyetle Rize’ye geldiler. Güneş Kulübünde akşam yemeği yerken, Muammer Erten bana “Sen önümüzdeki seçimde niye aday olmuyorsun?” dedi. “Daha yeni muayenehane açtım. Borcum var” dedim ama “Aday ol!” diye ısrar etti. Arkadaşların çoğu, seçimde aday olmam için ısrar ettiler. Önder bey yüreği zengin, temiz, çok değişik bir insandı. O da bana gelip giderdi. O zaman yaşım otuz bir. “Sen niye aday olmuyorsun?” dedi. “Erken” dedim. Beni politikaya, Gündoğdular, hatta Veliköy’deki Kopuzlar soktu desem bir hakkı teslim etmiş olurum. En çok da sonradan Muhtar olan Bayram Ali Kopuz ve lakabı Lipir Mustafa olan Köyün muhtarı Mustafa Kopuz. Kardeşi Alibey Kopuz, avcı bir adam. Üstelik Adalet Partili. “Paran yoksa masrafını biz karşılayacağız” dediler. Yine aynı köyden Şahmerdan Kopuz, O da Millet Partili. Lakabı Memişin Mustafa olan Mustafa Kopuz. “Aday ol, biz CHP’ye rey vermedik ama sana vereceğiz” dediler. DP ve AP tabana bunu işlemişti ama dostlar bana aday olmam için baskı yapıyorlardı. Israrlar artmaya başladı. Bazıları, abimin zamanından kalan eski partililer. Gelip çayımızı kahvemizi içip, ön seçimde kime vereceklerini bana sormaya başladılar. Anladım ki bir boşluk var. Sonunda bir karar vermek durumunda kaldım. 

SİYASETE GİRMEME MİLLET KARAR VERDİ
O zaman halkın arasında çarıklı erkan-i harp denilen tipler vardı. Bunlar görmüş, geçirmiş insanlardı. Onlar da danışmanlarım oldular. Bunların en başında Rahmi Rakıcı gelir. İyidere’nin Köşklü köyünden Rize’nin Fener Mahallesi’ne taşınmış, Köyün eski ağasıydı. Arabaya hiç binmez, köyden Rize’ye her zaman yaya gelirdi. Enteresan bir kişilikti, üç oğlu vardı; Rahmi Rakıcı, Kaşif Rakıcı, Avni Rakıcı.
Maksut bey, babamın halasıyla evliydi. Ara sıra gelip bizleri ziyaret ederdi. Ben de Park Otel’den kahvesini söylerdim. Hiç unutmam ortaokul, lise zamanlarımda idi. Maksut Rakıcı, babamla yazıhanede sohbet ediyordu. Babam “Maksut Bey köye gidiyor musun?” diye sordu. “Yok, gitmiyorum” diye keskin bir cevap verdi. “Fikri Efendi, eskiden köye giderdim, Ağa dayı kimi muhtar edelim? diye sorarlardı. Falanca iyi adam derdim, O muhtar seçilirdi. Aradan zaman geçti başladılar, 
Ağa dayı, filancayı muhtar edelim mi? diye sormaya. Edin derdim. Aradan bir zaman daha geçti, köye gittim. Ağa dayı filancayı muhtar ettik, ne dersin? diye sordular. Ondan sonra köye hiç gitmedim” dedi.Aslında bizim demokrasimizin bu gün geldiği nokta da bu. Liderler listeyi hazırlıyor, ondan sonra millete ne dersin diye soruyorlar. 

RİZE SİYASETİNİN CHURCIL’I RAHMİ RAKICI
Benim siyasete girdiğim dönemde, siyasete kimin gireceğine millet karar veriyordu. Bu nedenle daha çok öğrenmem gereken şey vardı. Bende öğrenmeye çalışıyordum. Maksut Ağa’nın oğlu Rahmi Rakıcı, Rize’de siyasetin ‘Churchill’i diye bilinir. Onun fikrini almadan başlamak olmaz. Bir gün, Fener 
Mahallesi’nde, eskiden Zihni Derin Çay Fabrikası olan binanın önündeki kahvede oturduk. Dedim ki; “Rahmi abi, ben seçime girmeyi düşünüyorum. Senden akıl sormaya geldim.” Çay bardağına şeker attı, karıştırıyor. “Ben de senin aday olacağını duyuyorum ama bazı kimseler de istemiyor. İstemeyen, istemesin. Sen 32 yaşına geldin. Niyetin varsa aday ol!” dedi. Rahmi abinin sinyalinden sonra kesin kararımı verdim. Benim girdiğim üç seçimin de mimari Rahmi Rakıcı oldu. Ön seçime bir ay kala aidatımızı yatırdık, aday olduk, çalışmaya başladık. Ben milletvekili adayı olduğum zaman, memurluktan yeni ayrılmıştım. Daha önce partinin örgütleri ile hiç ilişkim yoktu. 1968-69 Rize’de sosyalizasyon uygulaması başlayınca, ben devlet hastanesinden ayrıldım, memurluğum bitti. Ondan sonra siyasilerle ilişkim başladı.

ÖN SEÇİMDE LİSTE BAŞI SEÇİMDE RİZE MİLLETVEKİLİ
Ön seçim yapıldı. Liste başı oldum. En genç aday bendim ve bu beklenmeyen bir sonuçtu. Bir oy farkı ile eski il başkanımız İhsan Oktay’ı geçen Osman Karaosmanoğlu ikinci, İhsan Oktay üçüncü, Tayyar Tuzcu dördüncü oldu. İhsan Oktay, eski il başkanlığımızı yapmış bir arkadaştı. 1958’lerdeki Hürriyet Partisi’nden CHP’ye geçmişti. CHP, Rize’den üç milletvekili kazanamaz düşüncesi ile yerinden istifa etti. Yerine Selahattin Arıcı’yı getirdik. 12 Ekim 1969 seçiminde, Rize ilinden Cumhuriyet Halk Partisi 
milletvekili olarak seçildim ve mazbatamı aldım. Teşekkür için bütün ilçeleri, parti teşkilatlarımı ve esnafı dolaştım. Eşim, İngilizce öğretmeni olarak Rize Kız Enstitüsü’nde görev yapıyordu. Büyük kızım 
Sibel 26 aylık, oğlum Fikri 6 aylıktı. Çocuklarımı, eşimi, Rize’de bırakarak Ankara’ya gittim.

KÖYLÜM DENİZ GEZMİŞ
Deniz Gezmiş aslen Rize’nin İkizdere kazasının Cimil-Başköy’den. Yani aynı köylüyüz. Dedeleri 1840’larda Erzurum’a gitmiş. Yalnız onlar değil, o dönemde köy göç veriyor. Birçok aile köyden ayrılıyor, bir kısmı sahile yakın köylere, bir kısmı ise başka şehirlere gidiyor. Gidenlerin arasında benim ailemden de var. Mesela Kumbasarlardan Erzurum’a giden, Bayburt’a giden, Sürmene’ye gidenler var. Sürmene’ye gidenler orada Cimilit köyünü kurmuşlar. İstanbul’a gidenler de var. Bu göçler, 1876’dan sonra okumaya gidenlerin, çalışmaya gidenlerin köyden ayrılması gibi değil tabii. Cimil, Erzurum hududuna yakın, dağlar üzerinde bir kurulmuş bir yerleşim merkezi. Cimil’den Erzurum’a gitmek, Trabzon’a, İstanbul’a gitmekten çok daha kolay. Günümüzde Cimil’de “Gezmişin Çayırı” diye bir mevki var. Deniz’in dedelerinin eski arazisi, hala onların adıyla anılıyor. Köyden yangından kalan birkaç evden birinde aile damgaları bile var. Bu gün Cimil’de bulunan akrabaları Özgen soyadını taşıyorlar. Aile Erzurum-Ilıca’ya yerleşmiş ama Deniz’in arandığı günlerde, emniyet güçleri gelip Cimil-Başköy’de soruşturma yapıyor, akrabaları ile görüşüp, köye gelip gelmediğini kontrol ediyorlar.  Rize’nin dört milletvekili vardı. Üçü idam edilsin diye oy verdi. Ben idamlara ret oyu verenlerin içindeydim. Huzuru kalple ret oyu verdim. Vazifemi yaptım, o gün de, bu gün de başım dik, huzur içindeyim. 

ÇAYKUR İÇİN YASA TEKLİFİ HAZIRLADIK VE ÇAYKUR’U KURDUK
Gümrük ve Tekel Bakanlığı komisyonunda 4 sene görev yaptım ve CHP grubu adına tüm konuşmaları ben yaptım. 1970’de Trabzon milletvekili Ahmet Şener ile birlikte diğer Karadeniz bölgesi milletvekillerinin hemen hemen tümünün imzasıyla ÇAYKUR yasa teklifini meclise sunduk. 1971’de bu yasa çıktı. Merkezi Rize’de olmak üzere ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nü kurduk. Rize’de bu müdürlüğün bir yeri yoktu. Önce bir yer kiralandı, ondan sonra 1973 Belediye Başkanlığı seçimlerinde, Rize’de aday olmak isteyen İsmail Ömeroğlu’na, seçimi kazandığı takdirde 15 dönüm yeri ücretsiz olarak ÇAYKUR’a vermesi şartı ile destek oldum. İsmail Ömeroğlu seçimi kazandı. 15 dönüm araziyi dönümü 50 TL karşılığında 750 bin lira gibi sembolik bir ücretle ÇAYKUR’a verdi. Rize’de 400 yataklı bir hastaneyi programa aldırdım. 10 sene uğraşıldı yer bulunamadığı için inşa edilemedi. 20 sene sonra ancak asri mezarlığın arkasında bir yer bulundu ve oraya yapıldı. Köy elektriklerini programa alarak köylerimizin % 60’ını elektriğe kavuşturduk. Seçmenlerimizin işlerini parti ayırt etmeden takip ettim. Hastalarımızın şifa bulması için hastanelerde gereken yardımı yaptım. Bunu kapımı çalan her vatandaş için yaptım. Kanunlar üzerine hem şahsım, hem parti adına konuşmalar yaptım. Bazı meselelerde gündem dışı konuşmayla o günkü şartlara göre kendi görüşümü ifade ettim. 

Not: Başta Rizelilerin gönlünde ayrı bir yere sahip olan Sami Kumbasar ağabeyime, bu güzel hatıraları mükemmel bir halde kitaplaştıran ve kitaptan alıntılar yapmama müsaade eden Doç. Dr. Mehmet Bilgin ağabeyime teşekkürler…

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları

Bu topraklardan bir Cimilli İbo geçti

  • 0
  • 0
  • 255

PFDK Eski Başkanı Karaahmetoğlu Hayatı Kitap Oldu

  • 0
  • 0
  • 320

İçimizden biri halkın sesi Ayhan Alptekin

  • 0
  • 0
  • 301

RİZE’DEN DÜNYAYA AÇILAN PENCERE: YELKENCİLER

  • 0
  • 0
  • 227

İşte böyle bir adamdır Fehmi Memişoğlu

  • 0
  • 0
  • 280

Rize deyip geçilmez...

  • 1
  • 0
  • 410

Atma türkü geleneğinin atası

  • 0
  • 0
  • 280

Çayelili Ali Fuat Albayrak'ın ardından

  • 0
  • 0
  • 386

Pazarlılar Birliği'nde kitap tanıtımı ve imza günü

  • 0
  • 0
  • 288

Rize çayının tarihinden kesitler

  • 0
  • 0
  • 269

Türk denizcilik tarihinin unutulmaz Rizelisi

  • 0
  • 0
  • 322

Baba Reis Ekrem Orhon'dan anlamlı mektup

  • 0
  • 0
  • 332

Orhan Balta sendikacılık tarihinde iz bıraktı

  • 0
  • 0
  • 340

İkizdereli 'Gezmişoğulları'ndan: Deniz Gezmiş

  • 1
  • 0
  • 611

Servet Yardımcı: Her şey Rize'de başladı

  • 0
  • 0
  • 303

Karaahmetoğlu'ndan Yardımcı'ya tam destek

  • 0
  • 0
  • 362

Rize İyidere Sarayköylü ölümsüz bir kahraman: Kahraman Kalkavan

  • 0
  • 0
  • 335

Onların da yolu Rizespor'dan geçti

  • 0
  • 0
  • 361

Rize Belediye Eski Başkanı Ziya Çalışır

  • 0
  • 0
  • 355

Rize siyasetinin güçlü hafızası Sami Kumbasar

  • 0
  • 0
  • 385

30 KUPONA ALINMADI BU VATAN KURTULUŞ MUHACİRLİK VE RİZE

  • 0
  • 0
  • 345

Bir kentin ardında kalan! Rize'nin meşhur 'Kara Valisi' Mehmet Hurşıt Akkaya!

  • 0
  • 0
  • 306

En büyük silahı hayal gücü olan bilge bir gezgin: Cemal Gülas

  • 1
  • 0
  • 381

Mapavrili Dursun Ali Sarıoğlu

  • 0
  • 0
  • 455

Ne Söyledim Sana Ne Söyledim Hiç Oralı Olmadın

  • 0
  • 0
  • 357

Kızıldere Katliamının 52. Yılında Ardeşen Öceli Cihan Alptekin

  • 0
  • 0
  • 1044

Milli Mücadelenin Unutulmaz Deniz Kahramanlığı

  • 0
  • 0
  • 355

Bizim Derenun İnsanı Abdurrahim Albayrak

  • 0
  • 0
  • 370

Elleri Kelepçeli Fenerbahçe Başkanı Ve Rize Mebusu

  • 0
  • 0
  • 454

Çayeli Haytefli Sucu Baba

  • 0
  • 0
  • 374

Size Bize Hepimize Yeter Rize'de

  • 0
  • 0
  • 331

NASIL DA ÇAPRPARDI KALPLER ŞENOL BİROL GOL DİYE

  • 0
  • 0
  • 480

SÜLEYMAN KAZMAZ’IN ANILARINDA RİZE’NİN İŞGAL YILLARI

  • 0
  • 0
  • 383

Rizeliler Hep Atasının Yanında Olmuştur

  • 1
  • 0
  • 1159

Rize Eski Valisi Kamil Nezih Okuş

  • 0
  • 0
  • 516

Bilir misin Hemşehrim Rize’nin Köylerini

  • 0
  • 0
  • 386

Çayeli’nin Eski Adının Çaybaşı Olduğunu Biliyor muydunuz?

  • 0
  • 0
  • 436

Rize İkizdere Gezmişoğullarından Deniz Gezmiş

  • 0
  • 0
  • 629

Karadeniz'in İncisi Güzellik Mabedi Rize

  • 0
  • 0
  • 411

Onu Dünya Gıpta İle İzliyor Ödüllendiriyor Ya Biz?

  • 0
  • 0
  • 471

1922 Yılında Rize

  • 0
  • 0
  • 446

Pazarspor’un 50. Yıl Etkinliği İstanbul'da Yapıldı

  • 0
  • 0
  • 385

Türk Sanat Müziğinin Yıldızı Yüksel Uzel Vefat Etti

  • 0
  • 0
  • 507

Türkiye'nin İlk Yerli Boya Üreticisi Hayırsever İş Adamı Ahmet Hamdi İshakoğlu

  • 0
  • 0
  • 441

Rize İlinin Yakın Tarihine Dair Hatıralar

  • 0
  • 0
  • 793

TÜRK SİYASETİNDE AYKIRI BİR PORTRE

  • 0
  • 0
  • 416

BİR KÜLTÜR ABİDESİ TULUMU KONUŞTURAN ADAM: REMZİ BEKAR

  • 0
  • 0
  • 524

ÜLKE YÖNETİMİNDE SÖZ SAHİBİ RİZE PAZARLILAR

  • 0
  • 0
  • 581

RİZE GÜNLERİ ÜZERİNE

  • 0
  • 0
  • 468

PAZARLILAR BİRLİĞİ DERNEĞİ GENEL KURULU YAPILDI

  • 0
  • 0
  • 546

Vefatının 14. Yılı Anısına (18 Kasım 2009)

  • 0
  • 0
  • 810

Servet Yardımcı: Rize Hatıralarımızın Şehridir

  • 0
  • 0
  • 605

KAZIM KARTAL’IN RİZE ÇAY TARİHİNE KATKILARI

  • 1
  • 0
  • 743

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ

  • 0
  • 0
  • 862

Futbol Sahalarının Arap Ahmet’i

  • 0
  • 0
  • 769

Çamlıhemşin Çinçivalı Murat Karayalçın’ın Anıları

  • 0
  • 0
  • 602

1946 Yılında Hazırlanan Rize Şehri Kat'i İmar Planı

  • 0
  • 0
  • 664

RİZE TURİZMİNDE POTANSİYEL VAR

  • 0
  • 0
  • 557

RİZELİ SİYASİLERİN DARBE HATIRALARI

  • 0
  • 0
  • 552

ŞAMPİYON RİZESPOR (1973-74 SEZONU)

  • 0
  • 0
  • 576

Rize Sporundan Bir Yıldız Kaydı

  • 0
  • 0
  • 637

O Artik Çok Sevdi̇ği̇ Ci̇mi̇l’i̇n Topraklarinda

  • 0
  • 0
  • 694

24 SAATTE 24 FUTBOLCU TRANSFER EDEN RİZESPOR’A SELAM OLSUN

  • 0
  • 0
  • 718

Rize'nin eskimeyen milletvekili Sami Kumbasar

  • 0
  • 0
  • 869

Nerede o eski bayramlar

  • 0
  • 0
  • 608

Rizespor Süper Lig'de Lobimiz Amatör Kümede

  • 2
  • 1
  • 729

Dönemine Damgasını Vurmuş Bir İsim

  • 0
  • 0
  • 923

Dönemine Damgasını Vurmuş Bir İsim Rize Milletvekili TBMM Başkanı Fuat Sirmen

  • 0
  • 0
  • 579

Birlikten kültür doğuyor

  • 0
  • 0
  • 614

Eski İstanbul’un Rizeli Kabadayıları

  • 2
  • 0
  • 11299

Rizespor’un unutulmaz kalecisi Sinan Yenigün

  • 0
  • 0
  • 719

Tarihinden sayfalar

  • 0
  • 0
  • 581

Yazında doğası, çayı ve insanıyla Rize-2

  • 0
  • 0
  • 635

Rize'nin ünlü futbolcuları

  • 0
  • 0
  • 769

Yazında doğası, çayı ve insanıyla Rize-1

  • 0
  • 0
  • 538

Rizeli Savcı Yusuf İzzet Akçal ve Şair Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi hatıraları

  • 0
  • 0
  • 602

Memleket Kokulu Sanatçı Emin Yağcı'nın Ardından

  • 0
  • 0
  • 617

19 Mayıs'ta Doğdu Aşkımız

  • 0
  • 0
  • 591

Gol Kralı zeki ve çevik Rizespor'u Oktay Çevik

  • 0
  • 0
  • 650

Rize Malpet'ten futbolun zirvesine baba hakkı istedi Beşiktaşlı oldu ona Arap Ahmet derlerdi

  • 0
  • 0
  • 743

Rizelilerin hemşerilik teklifini kabulünün 100. Yılı Anısına

  • 0
  • 0
  • 570

Lefter: Rizeliler'i Rize'yi hiç unutmadım

  • 1
  • 1
  • 635

Merhum Başbakan Ahmet Mesut Yılmaz'ın Rize Sevgisi

  • 0
  • 0
  • 592

Çayın Başkentinden Türkiye’nin Başkentine Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz

  • 0
  • 0
  • 521

Rize'nin il oluşunun 99. yıl anısına Lazisatan sancağından Rize vilayetine

  • 0
  • 0
  • 713

Rize'nin il oluşunun 99. yılı anısına

  • 0
  • 0
  • 694

Bir Futbol ve Rizespor Emekçisi: Zafer Numan Kanburoğlu

  • 0
  • 0
  • 545

Kurtuluşa yürek koymuş bir Rizeli Mehmet(Ağa) Ekşioğlu

  • 2
  • 0
  • 861

Türk Ordusuna Rizelilerin Hediyesi: Rize Teyyaresi

  • 0
  • 0
  • 532

Aspetli hayırsever Ali Rıza Mete'nin vefatının 7. yılı anısına

  • 1
  • 0
  • 589

Vekil Olmak/Asıl Kalmak

  • 0
  • 0
  • 537

Laz Ziya, Ziya Kalkavan

  • 1
  • 0
  • 655

Rize İlinin Bir Lobisi Yok

  • 1
  • 3
  • 961

Unutulmaz Başhekim

  • 1
  • 0
  • 628

Belediye Bloklarında Sona Yaklaşılıyor

  • 2
  • 0
  • 589

Rize Pazar Tarih Yazar

Rize ilçe ilçe ele alınmalı bir sosyo kültürel envanter çıkarılmalı.....

  • 6
  • 0
  • 852

Rize Günleri Rize'ye Yakışır Olmalı

  • 3
  • 0
  • 796

DEĞERLİ SANATKÂR VE GÖNÜL İNSANI ÇAYELİLİ HEMŞEHRİMİZ DURSUN KARACA’NIN ARDINDAN

Bir Çayeli sevdalısı. Bir İstanbul Beyefendisi. Bir cumhuriyet sevdalısı. Eski futbolcu, eski belediye başkan yardımcısı. Kalıcı eserlere imza atmış bir sanatkar ve en önemlisi gönül insanı Dursun Karaca ağabeyimizi kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

  • 0
  • 0
  • 123

Vefatının İkinci Yılı Anısına Ahmet Mesut Yılmaz ve Hatıralar

  • 0
  • 0
  • 587

BU TOPRAKLARDAN BİR CİMİLLİ İBO GEÇTİ

  • 0
  • 0
  • 1707

RİZE'NİN KAYBOLAN SEMBOLLERİ

  • 0
  • 0
  • 1901

RİZE’NİN NOSTALJİK DEĞERİ TURİST OTEL VE HATIRALAR

  • 0
  • 0
  • 2549

TURGUT KIRAN’IN ARDINDAN

  • 0
  • 0
  • 3518

RİZE BİZİMDİR VE BAŞKA RİZE YOKTUR

  • 0
  • 0
  • 2522

MÜTEVAZI BİR EFSANE: ALİ YAVUZ

  • 1
  • 0
  • 10537

ÇAY YAPRAĞI ESRA ALKAN'IN KALEMİNDEN DİLE GELDİ

  • 0
  • 0
  • 1222

RİZESPOR'UN KURULUŞ TARİHİ DEĞİŞTİRİLEMEZ

  • 0
  • 0
  • 2223

19 MAYIS TARİHİ RİZESPOR BAYRAMI OLARAK İLAN EDİLMELİDİR

  • 0
  • 0
  • 1338

RİZELİ FUTBOLCULARDAN OLUŞAN RİZESPOR TARİH YAZIYORDU

  • 0
  • 0
  • 6490

TÜRK SİYASET TARİHİNİN İKİ BEYEFENDİ İSMİ: YUSUF İZZET AKÇAL VE EROL YILMAZ AKÇAL

  • 0
  • 0
  • 3648

TÜRK SİYASETİNİN RENKLİ İSMİ: OSMAN KAVRAKOĞLU

  • 0
  • 0
  • 3785

BELEDİYECİLİĞİN BABASI: AYTEKİN KOTİL

  • 0
  • 0
  • 1570

NE RİZE’DE VEFA İSİMLİ BİR SEMT NE DE RİZELİ DE VEFA VAR

  • 0
  • 0
  • 1193

KOCA KAPTAN GÜRSEL AKSEL, RİZESPOR VE VEFA

  • 0
  • 0
  • 968

OLİMPİYAT VE DÜNYA ŞAMPİYONU RİZE’NİN GURURU: KAZIM AYVAZ

  • 0
  • 0
  • 1377

ATATÜRK’ÜN KADIM DOSTU RİZELİ MATARACI MEHMET EFENDİ

  • 1
  • 0
  • 2031

RİZE ESKİ HÜKÜMET TABİBİ: DOKTOR MEHMET ALİ GÜVEN

  • 0
  • 0
  • 1186

GERİYE HOŞ BİR SEDA KALDI

  • 0
  • 0
  • 1079

RİZELİLERİN DERVİŞ ALİ’Sİ

  • 0
  • 0
  • 1027

YEŞİL MAVİ RENKLER DÜNDAR AKDENİZ’İN ARMAĞANI

  • 0
  • 0
  • 1514

TURGUT AKSOY’UN ARDINDAN: ÖZEL İNSANDI, GÜZEL İNSANDI

  • 0
  • 0
  • 1265

AZMİ KANDEMİR YAŞAYAN TARİHTİR

  • 0
  • 0
  • 1269

ÜÇ GÜZEL ADAM VE ÜÇEL

  • 0
  • 0
  • 921

TÜRK SİYASET TARİHİNİN RENKLİ İSMİ ALİ TOPUZ'UN ARDINDAN

  • 0
  • 0
  • 911

SİYASETTE SOL KANAT FUTBOLDA STOPER: ALPER TAŞ

  • 0
  • 0
  • 832

'BİZİM SASU' CENGİZ SARIOĞLU

  • 0
  • 0
  • 1121

RİZE ÇAYINA ADANAN BİR ÖMÜR: MEHMET ZİHNİ DERİN

  • 0
  • 0
  • 1028

RİZE SİYASET TARİHİNDEN RENKLİ BİR POTRE: MEHMET TALAT DOĞAN

  • 0
  • 0
  • 887