Ekşioğlu Mehmet Ağa 1890 yılında doğmuştur. Gençliği Rize Fener mahallesinde geçmiştir. Fevkalade cesur, atak bir gençti. Birinci dünya harbinde Rize’de bulunuyordu. Osmanlı Devletinin yenilmesi üzerine Ruslar Rize’yi işgal etmişti. Ekşioğlu Mehmet ilk olarak bu dönemde kendini gösterdi.
RUSLAR ONA “YAHŞİ MEHMET” DERDİ
Ermenilerin yapmak istediği bir katliam hareketini önler ve bunun üzerine yakalanır. Ermeniler tarafından tutukluğu yerden kaçmayı başarır. O Ermenilerin hedefi olmuştu. Ancak Ruslar onu korurdu. Hatta bir gece Ermenilerin Mehmet Ağa’yı öldürecekleri haberi üzerine Ruslar Mehmet Ağa’yı bütün gece bir yorgan altında sakladılar. Ruslar bu cesur adama “Yahşi Mehmet” diyorlardı.
TOPAL OSMAN AĞA’NI ARKADAŞI
Ruslar Rize’den çekildikten sonra Mehmet Ağa Giresun’da çetesi ile beraber, Topal Osman ile birleşti.
Gazeteci-Yazar Ömer Sami Coşar’ın kitabından alınarak yıllar önce Ressam Suat Yalaz tarafından Sabah gazetesinde yayınlanan “Topal Osman” adlı resimli romanda Topal Osman ile Mehmet Ağa’nın beraberliği şöyle anlatılıyor: “Atatürk Milli Mücadele hazırlıklarına başladığı dönemde, Giresun’da kaymakam olarak Abdi diye padişah yanlısı bir kimse vardı. Aynı dönemde Topal Osman, Giresun’da Kuva-ı Milliye hareketleri içindedir. Abdi Kaymakam Topal Osman’ı öldürmek istemektedir. Gözüpek, cesur birini arar. Ona Giresun’a yeni gelmiş, liman civarında adamları ile bir kahvehane işleten Mehmet Ekşioğlu’nu önerirler. Kaymakam Abdi, Mehmet Ağa’yı çağırır ve “sana şu kadar para ve bir tabanca, gidecek Osman Ağa’yı öldüreceksin” der. Mehmet Ağa “peki ama önce adamlarımla konuşayım” diyerek zaman ister. Oradan çıkınca gece Topal Osman’a gider, durumu anlatır. Ertesi sabah Topal Osman’la, Mehmet Ağa kaymakamın kapısını vururlar. Kaymakamı alır limana inerler, bir kayığa koyarlar. Elbiselerini tamamen çıkartarak, açık denize bırakırlar.
RİZE’DE VEFAT ETTİ
Bu olaydan sonra Mehmet Ağa adamları ile Topal Osman’a katılır, istiklal Harbi başladığında Topal Osman Ankara’ya gitti. Mehmet Ağa kaldı. Çetesini dağıttı, iki motor alarak deniz ticareti işlerine başladı. Ancak Ruslar motorlarını imha etti. Mehmet Ağa’ya elden çıkan motorlarına karşılık Atatürk 15 bin lira gönderdi ve Samsun’da memuriyet verdi. Ancak burada da uzun kalmadı. Rize’ye döndü. Mehmet Ağa daha sonraları Erzurum’da, Konya Ilgın’da bazı devlet işleri yaptı. Ticaretle uğraştı. 1971 yılında Rize’de vefat etti. Ömrünün son zamanlarında Rize’de iki Eczacıdan biri olan Murat Arayıcı’nın Şevkat Eczanesi’nde misafir koltuğunda oturur, Murat Arayıcı ve o dönem Rize’nin ileri gelenleri ile sohbet ederdi. İbrahim ve Niyazi adında iki oğlu var. Rize’de o dönem 5 otobüs vardı, Mehmet Ağa’nın çocuklarınındı.
Kaynak : Bilgiler Rahmetli Ağabeyim Rize ve memleket sevdalısı Fehmi Ekşi’den alınmıştır. Bu vesileyle Rizelilere Rizespor’a emeği olan gerekliğinde yanlışa dur demeyi ilke edinen onurlu bir yaşamın ardından aramızdan ayrılan Fehmi Ekşi ağabeyimizi rahmetle anıyorum.