Bakanlık tarafından hazırlanan ‘Çay Kültürü’ adaylık dosyası UNESCO heyetine sunuldu. Heyet başvuruyu Hükümetlerarası 17. Komite Toplantısı’nda gündeme alınarak Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması listesine “Türk Çay Kültürü” nü aldığını açıkladı.
Peki şimdi ne olacak?
Bunun bölgemize faydası nedir?
Çay denince akla Rize geliyor!
Valilik tarafından bu konuda iki cümle açıklaması geldi.
“Türkiye'de çay kültürünün UNESCO listesine girmesiyle birlikte Rize çayıyla ilgili önemli bir adım atıldığı açıklandı.”
Neler yapılmalı, nasıl başlamalı?
Acilen bu konuda çalışmalar yapılarak UNESCO’nun listesinde bulunan Türk Çay Kültürü ile örtüşen alanlar yapılmalı! Öncelikle bu konunun takipçisi olacak bu konuda vizyon sahibi yetkili ve ilgililerle toplantılar yapılarak bir yol haritası belirlenmeli.
Yıllardır turizmde yapamadık! Şimdi nasıl olacak onu da soruyorum kendi kendime merak etmeyin.
YENİ ALANLAR KAZANDIRILMALI
Gelen turistler oluşturulacak özel alanlara yönlendirilmeli. Onların ilgisini çekecek Türk çayı ve türevleri onlara özel bir şekilde sunulmalı. Eee zaten çay çarşısı var ya! Dediğinizi duyar gibiyim. Evet var! Orada da bu konuda değişiklikler olabilir fakat. Bence yetersiz kalır. Yan tarafında ki itfaiye de hiç hoş durmuyor orada. Çay çarşısını genişletip orada yeni bir çalışma başlatsa Ticaret Borsamız nasıl olur? Müthiş olurdu.
Zaten millet bahçesiyle şehrin sahili yeni ve modern bir görünüme kavuşacak. Olur mu olur.
Türk çayının ana merkezi ve ana üreticisi Rize’nin ve Rize çayının tanıtımı için bu gelişmenin oldukça önemli olduğu ve yakın zamanda birçok alanda şehre katkı sağlayacağı ifade edildi valilik açıklamasında.
Doğru bir cümle olmuş.
YAN GELİP YATARSAK TREN KAÇABİLİR
Dersimize çalışırsak olur çalışmaz yan gelir yatarsak komşu şehir alır büyük şehirler alır. Çünkü UNESCO listesine alınan “Türk Çay Kültürü”. Yani bununla ilgili başka şehirde de Türk çayı satılıp sunulabiliyor.
Çay Kültürü yanında Türkiye’den; İpek Böcekçiliği ve Dokuma İçin İpeğin Geleneksel Üretimi ile Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneğinin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne eklendi.