Halkı ile partisi arasında sıkışıp kalan bir başkan
Derdini kime nasıl anlatacağını çoğu zaman şaşıran üslubu ile kimseyi kırmadan dökmeden mizacında iyilik dolu bir başkan. 20 yıllık muhalefet döneminden sonra, %47 gibi bir oy oranıyla gözde bir belde de Ak Parti’yi zirve yaptıran başkan, seçim döneminde seçmenine “ilçe olacağız” sözünü verdi.
Başkan ne yapsın?
Seçim çalışmaları sırasında, diğer partilerin; “Eğer Ak Partiye oy verirseniz, beldemizi mahalle yapacaklar’’ söylemlerine o başkan “Hayır, mahalle değil ilçe olacağız’’ diyordu. Bunu söylerken, partisinden onayını arkasına almıştı. Şimdi o başkan seçmeniyle, kendine oy verenlerle; partisi tarafından karşı karşıya getirilmiş durumda. Öte yandan partisinden kendisine net bir beyan yok. Süreç uzadıkça o başkan da, partisi de, Gündoğdu halkı da yıpranıyor ve kendinden bir şeyler kaybediyor.
Kanunlar ne diyor?
Bir de bakalım bu işin kanununu nizamı nedir. Küçük bir köyün mahalle olabilmesi için referanduma gitmek gerekiyor. Bunu kendi köyümde yaşadım. Köyümüzün mahalle olması için belediyeden bir talep geldi. Sandık başına gittik oyumuzu kullandık. Sandıktan çıkan sonuca göre, belediyenin bir mahallesinde ikamet ediyorum artık. Yani köylü eğer kabul etmezse, hiçbir kuvvet kanunlar nezdinde mahalle olarak belediye sınırlarına girmesine müsaade etmiyor. Ama bu kanunlar beldeler için geçerli değil. Burada şöyle bir durum var; 11. Madde… Rize’nin 7 ilçesinden daha fazla nüfusa sahip beldenin il belediyesi sınırlarına katılması için o beldedeki 6 bin 200 nüfusun görüşü alınmıyor. İl Belediyesi 11. maddeye göre aldığı kararı uygulamak için yargıtaya gönderiyor. 11. maddenin birinci fıkrasına göre Beldeler eğer belediyeye 8 km. den yakınsa meclis kararı ile belediye bağlanabiliyor. Bir diğer fıkra ise bu belde deki alt yapı sorunları varsa, üçüncü şart ise imar ve şehir düzeninde sorunlar varsa belediye beldeyi sınırları içerisine katabiliyor. Alınan bu kararda 11. Maddenin 3 fıkrasından sadece yakın oluşu uygun görünüyor.
Gündoğdu’nun fikri önemsiz mi?
Gördüğümüz kadarı ile Gündoğdu Beldesinde ne alt yapı nede şehirleşme anlamında öne çıkan bir eksik gözükmüyor. Keza başkan bu söylentiler çıkmadan önce 15 dönümlük bir alanda kentsel yenileme müjdesini vererek, projenin hazır olduğu Çevre ve Şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar’a projesini anlattığı ve kendisinden bu anlamda destek sözü aldığını söylemişti. Bu noktada da Gündoğdu Beldesinin şimdiden bir kayıp içerisinde olduğunu görmek mümkün.
Başbakanı iyi anlamak
Başbakan Erdoğan Rize ziyaretinde ki afet konutları ile ilgili yaptığı açıklamasında “Gündoğdu Mahallesi” demesi hemen kararın çoktan verildiği gibi yansıtıldı. Halbuki Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan, adli süreci devam eden bir konu hakkında bu kadar ucuz açıklama yapacağını düşünmüyorum. Keza hemen 1 saat sonrasında 1944 projenin açılışında yaptığı açıklamada da Gündoğdu’daki konutlardan bahsederken mahallesi ibaresini kullanmamıştır. Burada kasıtta olabilir! O metni önüne getirenlerin bir parmağı da olabilir, dil sürçmesi de…
Bir kez daha düşünün
2010 yılında Gündoğdu’da yaşanan sel felaketi ardından kısa sürede yaraları sarmak için büyük gayret gösteren bu başkan ve beldeyi bu şekilde zor bir duruma düşürenlerin bir daha düşünmeye davet ediyorum. Her ne pahasına olursa olsun bu olayın diyalog yoluyla oturup konuşularak çözülmesi mümkündü. Hangi çağda yaşıyoruz. Diretme ile yapılacak her şey bir tarafı yıkıp yok edecektir.