Her şey bir iddaa ile başladı
01 Ocak 1951 tarihinde Rize'de doğan Hemşinlioğlu'nun futbol hayatı ilginç bir iddia sonucu şekillendi. Türk futbolunun unutulmaz yıldızı Şenol Birol başarılı bir futbol serüveni sonrası memleketi Rize'ye gelmiştir. Bir gün kendisi gibi Rize futbolunun yıldızları Topal Mehmet Salih Şamlıoğlu, Fındık Ayvaz, Zafer Kanburoğlu'nun da aralarında bulunduğu arkadaşlarıyla bir araya gelir, gençlerle iddiasına maça tutuşurlar. Maçı kazanan takıma dönemin Enstitüsü'nün bahçesinde oynanan bu özel maçı meşhur içeceği Fruko ismarlanacaktır. Rize Sanat izleyenler arasında Rizespor (Amatör) Kulüp Başkanı Muharrem Kürkçü da vardır. Gençler takımında yer alan Hüseyin Hemşinlioğlu mükemmel bir futbol sergiler. Maç sonrası hem Fruko'yu hem de Muharrem Kürkçü'nün beğenisini kazanır.
Daha sonra o zamanki renkleri sarı yeşil olan Rizespor Amatör Kulübüne dahil olan Hemşinlioğlu, okul ile futbolu bir arada yürütürken 1968 yılında Rizespor Kulübü'nün profesyonel olması ile Çayelispor Amatör Kulübüne geçiş yapar. 1971 yılında askerlik nedeniyle Ankara Jandarma Gücü'nde iki sezon futbol oynar. Askerlik dönüşü Çayelispor ile Kütahya'da yapılan Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası'nda Türkiye üçüncülüğünü yaşayan futbolcu maçtan sonra Zonguldaksporlu yöneticiler tarafından Zonguldak'a sürülür ve anlaşarak Rize'ye döner. Ancak Rize'de kaldığı süre zarfında Rizesporlu yöneticilerin ısrarı üzerine Rizespor ile anlaşır. Böylelikle on dokuz yıl sürecek uzun bir maratonun startı verilmiş olur.
Boş mukaveleye imza attı
Üçüncü Türkiye liginde mücadele eden Rizespor, 1973-74 sezonunda ikinci Türkiye ligine yükselir. Bu başarının mimarları arasında yer alan Hemşinlioğlu, transfer borsasının en gözde ismi olmuştur, ama o sevdalısı olduğu yeşil-mavili renklerden kopmaya niyetli değildir. Galatasaray, Kayseri, Bolu ve Orduspor'un yaptığı teklifleri geri çevirerek Rizepor'da boş mukaveleye imza atar. 1975-76 sezonunda Karadeniz ve Hürriyet gazeteleri tarafında yılın sporcusu seçilir. Rizespor 1978 yılında birinci Türkiye ligine yükselip ligi 4. sırada bitirirken kendisi de büyük başarılara imza atan Hemşinlioğlu, 1974 yılında takım kaptanlığına getirilir. Onun döneminde teknik direktör olarak görev yapan Gazanfer Olcayto, Mustafa Özkula, Beytullah Baliç, Cevat Öztürk, Bülent Eken, Turgut Kafkas, Sebahattin Erman, Suat Mamat, Tekin Yolaç, İlhan Uralgil, Erdağan Gürhan, Kadri illia Datçu, Gürsel Aksel, Mehmet Türker, Abdullah .
Güle güle kaptan
Hüseyin Hemşinlioğlu, 1985 yılında İstanbul'da Fenerbahçe ile Rizespor arasında oynanan jubile maçıyla aktif futbol yaşantısını noktalıyordu. Gegiç, Zeynel Soyuer, Cevdet Soyluoğlu, Cesarettin Alptekin, Halil Güngördü Tezcan Uzcan ve Suphi Varel ile uyum içinde çalıştı. 1985 yılında İstanbul'da Fenerbahçe ile Rizespor arasında oynanan jübile maçıyla aktif futbol yaşantısını noktalarken o günkü ulusal gazeteler "Sahalarımızdan efendi bir futbolcuyu uğurladık”, "Hüseyin Hemşinlioğlu'nun jübilesinde beş bin kişi stada koştu” başlıklarını atıyordu.
1986 yılında israrlara dayanamayıp Artvinspor'da iki yıl futbolcu, antrenör olarak oynadıktan sonra 1978 yılında başladığı devlet memurluğuna devam etmek için Artvin'den Samsun'a geçer. Burada amatör kulüplerde hocalıktan sonra dört yıl süreyle Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği'nde gözlemcilik görevlerinde bulunur.
2001 yılında memuriyetten emekli olan ve İstanbul'a yerleşen Hemşinlioğlu'nun Payende ve Özge adında iki kızı, Baturalp adında bir torunu var. Eşi Tülay Hanımla birlikte mütevazı bir yaşam sürdüren Hemşinlioğlu geçmiş yıllarda katılmış olduğu antrenörlük kursundan aldığı "A" diploması sahibidir.
KAYNAK: ‘’Bütün Yönleriyle Rize Spor Tarihi’’ Fatih Sultan Kar.