Rizespor'un Unutulmaz Başkanı Nuri Akbulut

Nuri Akbulut Başkan Rizespor Şampiyon! Nuri Akbulut ismi Rizespor için farklı bir önem taşımaktadır. 1968 yılında kurulan Rizespor Futbol Kulübü kuruluşundan on bir yıl sonra Nuri Akbulut başkanlığında birinci ligle tanışmış, birinci ligdeki ilk sezonu beşinci olarak tamamlamış ve Türk futboluna damgasını vurmuş futbolcular onun döneminde Rizespor formasını giymişlerdir.

  • 0
  • 0
  • 822
Rizespor'un Unutulmaz Başkanı Nuri Akbulut

Bir dönem varını yoğunu, bütün mesaisini Rizespor'a adayan Nuri Akbulut'la oğlu Raşit Bey'in İstanbul Perpa'da bulunan işyerinde buluştuk. Rizespor'a verdiği hizmetler üzerine konuştuk. 

Rizeliler yaptığınız çalışmalardan dolayı sizi tanıyorlar. Biz yine de sizi sizden dinlemek isteriz.
1939 yılında Rize'de doğdum. Rize Pehlivantaşı'ndanım. On yaşında Trabzon'a gittim. Askerlik dönemime kadar Trabzon'da kaldım. Futbola ilgim alakam burada başladı. 1969 yılında Rize Şoförler Derneği Başkanı (Merhum) Yakup Cengiz beni yönetimine aldı. Beş yıl kendisiyle çalıştıktan sonra 1974 yılında başkanlığı bana bıraktı. Tam on sekiz yıl Rize Şoförler Derneği Başkanı olarak Rize'ye hizmet verdim.

Rizespor başkanlığı görevine gelişinizin hikayesini anlatır mısınız?
Ben İstanbul'da bulunuyordum. Dönemin Rize Valisi Muammer Bartın, "Sen Rizespor Başkanı olacaksın" dedi .Ben de "Ben gelirsem yönetimimle görev alırım." dedim. 3 Temmuz 1978 tarihinde yapılan olağanüstü kongre sonrası başkanlığa seçildim. Yönetim Kurulu'mda Başkan Nuri Akbulut, Asbaşkan Paşali Alaman, Genel Sekreter Avukat Sedat Bıçakçı, Genel Kaptan Hasan Kemal Yardımcı, Genel Kaptan Yardımcısı Kemal Özkan, Muhasip-Veznedar Dr. Hüseyin Akyıldız, Amatör ve Genç Takımlar Şube Başkanı Nail Can, İdare Amiri Ali Riza Feyzioğlu, İrfan Akaslan, Mustafa Rakıcıoğlu, İstanbul Temsilcisi Alaattin Tüylüoğlu, Mehmet Turgut Kartal, Kayhan Karahasar, Alibaba Çillioğlu, Mahmut Haciömeroğlu yer alıyordu.

Başkanlık süresince kaç kongre yaşadınız?
Başkanlığım süresinde iki kongre yaşadım. İkinci kongrem 23 Haziran 1981 tarihinde gerçekleşti. Bu kongre sonrası seçilen başkanlığımdaki yönetim kurulunda Başkan Nuri Akbulut, Asbaşkan Ali Rıza Feyzioğlu, Genel Sekreter Dr. Hüseyin Akyıldız, Genel Kaptan Dr. Aslan Özer, Muhasip-Veznedar Dursun Naiboğlu, Amatör ve Genç Takımlar Şube Başkanı Nail Can, Kamplar Müdürü Ali Baba Çillioğlu, Federasyon Bölge Temsilcisi Hüseyin Turan, Üyeler: Hasan Kemal Yardımcı, Orhan Kanburoğlu (görevinden istifa etti), yedek üye İsmail Mahmutoğlu, Yılmaz Telatar, Paşali Alaman, Cesur Karaca, Reşat Uçak (görevinden istifa etti) Av. Recep Ali Kaya, Metin Akmehmet, Şevket Kambur görev almışlardı. Hepsini sevgiyle anıyorum. Hepsi Rize ve Rizespor sevdalısı isimlerdir. 

Yıllarca birinci lig için mücadele eden Rizespor, bu hayaline sizin başkan olduğunuz sezon ulaşıyordu. Bu başarının altında yatan neydi?
Birlik beraberlik ve tek amaç için verilen mücadele. Yönetimimde yer alan her isim Rize ve Rizepor için elini taşın altına koyuyorlardı. Güzel bir ortam oluşturmuştuk. O kadar çok işlere kaptırmışım ki evimi ihmal ettiğim zamanlar çok olmuştur. Rizespor'da çeşitli zamanlarda başkanlık yapmış olan Paşali Alaman, Hasan Kemal Yardımcı, Ali Rıza Feyzioğlu, Mustafa Rakıcıoğlu ve Ali Baba Çillioğlu yönetimimde yer almışlardı. Refah (kaleci), Metin (kaleci), Öner (kaleci), Hüsnü, Levent, Muharrem, Kahraman, Fuji Mehmet (kaptan), Oktay, Ahmet, B. Kenan, Hüseyin, Erol, Haldun, Burhan, Turgay, Müfit, Edip, Arif, K. Hüseyin, Haluk, Memiş, K. Kenan, Aydın, K.Turgay, Sebahattin, Hasan, İsmail, Fikret, Hasan Fehmi, Ali Rıza, Ziya, Coşkun, Gürbüz, Temel, Cesarettin, Musa, Bekir, Tuncay, Mehmet, Haydar, Mustafa, Sinan'ın yer aldığı güçlü bir futbolcu kadrosu oluşturduk. yönetici olarak hiçbir Futbolcu ve taraftarl için hiçbir fedakarl ile Rizespor'u layık çıkartıyorduk. Yirm adayan bir ekiple ç çekilen şampiyonl doruklarına varmış bir çok şanssızlık mücadelemizden sonunda ipi göğüs olmuştuk. 

Bu muhteşem kadro başarıdan başarıya koşuyordu... 
1978-79 sezonunun ilk yarısında evinde şans tanımamızı, deplasmanda da rakiplere kök söktürürdük. Başkanlığın yanında basın sözcülüğünü de yürütüyordum. Rizespor iki ay süren bunalımlı bir dönem geçirdi. Bu devre yönetici, futbolcu ve taraftarlar el ele verince en az zararla atlatıldı. Antrenörümüz Gürsel Aksel'i kaybetmemiz futbolcularımızı ve bizi olumsuz yönde etkilemişti. Takımı bir ay süreyle futbolcumuz Fuji Mehmet çalıştırdı. Daha sonra antrenör sorununu Turgut Kafkas'la çözümleyen ve mali hiçbir problemi olmayan Rizespor'un tek hedefi vardı, o da yıllardır özlediği birinci lige kavuşmak. Rizespor'un şampiyonluğu için bizler yönetici olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyorduk. Futbolcu ve taraftarlarımız da Rizespor'un başarısı için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyordu. El birliği ile Rizespor'u layık olduğu Birinci Lig'e çıkartıyorduk. Yirmi dört saat mesaisini kulübüne adayan bir ekiple çalışıyorduk. On bir yıldır özlemi çekilen şampiyonlukla neşenin mutluluğun doruklarına varmıştı. Ligin başından sonuna kadar bir çok şanssızlıklarla karşılaşmıştık. Fakat mücadelemizden vazgeçmedik ve maraton. sonunda ipi göğüsleyerek grubumuzda şampiyon olmuştuk.

Şampiyonluk coşkusu nasıl yaşandı? 
Yıllarca özlemini çektiğimiz Birinci Türkiye Ligi'ne yükselmenin mutluluğunu yaşıyorduk. Demirspor'u üç farkla devirdikleri şampiyonluk maçından sonra, boyunlarımızda çelenklerle sezon boyu ter akitan futbolcular, teknik direktör Turgut Kafkas ve dönemin Rizeli Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, taraftar ve yöneticililerimle birlikte şeref turu atmıştık. Güzel günlerdi. Yalnız Gürsel Aksel'in yanarak ölümünü unutamam. Merhum Aksoy, 12 Ekim 1978 tarihinde bana "Başkan gaz almaya gidiyorum" dedi. "Hoca birini gönderelim sen gitme" dedim. "Yok bi hava alayım, değişiklik olur" dedi ve gitti. Gidişinden on dakika sonra felaket bir patlama ile irkildik. Patlamanın olduğu petrol ofisine gittiğimde Merhum Gürsel Aksel'i perişan halde yerde gördüm. Kalabalığı yararak "Dur ne yapıyorsun" sesleri arasında ona sarıldım. O örnek kişiliğiyle hep yüreğimizde yaşayacak. 

Birinci lig için ne tür çalışmalar yaptınız?
Şampiyonluk coşkusunun hemen ardından Birinci lige hazırlık komitesi" oluşturduk. Takımın başına basında 'on dokuz bin lira maaşla Türkiye liglerinin en pahalı antrenörü' olarak gösterilen Zeynel Soyuer'i getirdik. Transfer ayında Galatasaray'dan kaleci Bahattin'i, Zafer'i, Erzurumspor'dan Osman'ı, İzmirspor'dan Arif'i, Adanaspor'dan Burhan'ı, Adana Demirspor'dan Sinan'ı, Elazığspor'dan Naim ve Orhan'ı, Diyarbakırspor'dan Faruk'u ve Beşiktaş'tan Yaşar'ı alan Rizespor'un futbolcularının yaş ortalaması yirmi üçtü. Ali Kemal Denizci'nin kardeşi Osman'a başka kulüpler de talipti. Onu kaldığı otelin lavobosunun camından kaçırarak transfer ettik. 44 Transferde 25 milyon lira gibi o dönemler için dudakları uçuklatacak bir rakamı harcamamıza karşın kurulan kadronun Birinci Lig'de nasıl bir iş yapacağı net bir biçimde kestirilemiyordu. O sezon Trabzonspor 39 puanla bir kez daha şampiyon olurken, üç büyüklere karşı flaş sonuçlar elde eden Rizespor, topladığı 32 puanla 16 takım arasında ligi 5. sırada tamamlıyordu. Yeşil mavililer, 30 maçta 14 galibiyet, 4 beraberlik ve 12 yenilgi alırken, attığı 37 gole karşılık kalesinde 34 gol görmüştü.

İstanbul takımlarına karşı alınan sonuçlar göze çarpıyor...
Birinci ligde artık Rizespor fırtınası esiyordu. Fenerbahçe ile yaptığımız maçı Hürriyet gazetesi manşetine astığı "Rizespor Fenerbahçe'yi çökertti: 2-1" başlığı ile veriyordu. Rizespor, İstanbul'da Maçka Oteli'nde kalıyor ve kötü hava koşulları ile otel çevresinde yalnızca yarım saat bir ter idmanı yapıp Beşiktaş'ın karşısına çıkıyordu. Yeşil mavililer bir şok da şampiyonluk kovalayan Beşiktaş'a yaşatıyordu. İnönü Stadı'nda yoğun kar yağışı ile futbolcular birbirleri kadar doğaya karşı da savaş vermişler ve sahadan 2-1 ayrılan Rizespor olmuştu. Siyah beyazlılara şampiyonluk yolunda ağır darbe vuran maç, Milliyet'in manşetinden "Rizespor lapa lapa yağan kar altında Beşiktaş'ı devirdi" başlığıyla yansıtılıyordu. Birinci ligde rüzgar gibi esiyorduk. Her yanda "Trabzon, Ordu, Rize, İstanbul'a yok vize" sloganları hakimdi. Fenerbahçe ile yaptığımız maçlarda (Fenerbahçe- Rizespor:1-2) - (Rizespor- Fenerbahçe:0-0). Beşiktaş ile yaptığımız maçlarda (Rizespor- Beşiktaş:1-0)-(Beşiktaş -Rizespor:1-2). Galatasaray ile yaptığımız maçlara (Rizespor- Galatasaray:1-0) - (Galatasaray - Rizespor:3-0) gibi sonuçlara imza atıyordu. 

Bu sezon elde edilen başarı, Rizespor'un liglerdeki en büyük başarısıdır. Biz bu başarılara imza atarken yarınları da düşündük ve Rizespor alt yapısını asla ihmal etmedik. Bizim tespit edip transfer ettiğimiz futbolcular daha sonra yıldızlaşarak Türk futbolunda önemli noktalara geldiler.

Son olarak ilave etmek istediğiniz bir şey var mı? 
Rizespor şehrimizin takımıdır. Onun başarısı ilimizin başarısıdır. Bu başarının gelmesi için herkes elini taşın altına koymalıdır. Biz zamanında bunu yaptık. Günümüz yöneticilerine ışık olacak işlere imza attık. Takımımızın durumu, konumu ne olursa olsun asla onu yalnız bırakmayalı

Takımı Süper Lig'e çıkartan ilk başkan olan Nuri Akbulut İstanbul' da 2017 yılında hayatını kaybetti. 
 

KAYNAK: ‘’Bütün Yönleriyle Rize Spor Tarihi’’ Fatih Sultan Kar.

Yorum Yap

Benzer İçerikler

Çaykur Rizespor'un Başkanları

Geçmişten günümüze Çaykur Rizespor Kulübü Başkanları

  • 1
  • 0
  • 1085

''Yiğit, Namı ile Anılır''

Rize'de kişinin; bireysel meziyetlerinden, başarılarından, ustalıklarından, uyanıklıklarından, fedakârlıklarından dolayı lakapla anılması gelenekseldir.

  • 2
  • 0
  • 1079

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Yaşar Elmas

Rizespor'dan bir "Elmas" geçti Yaşar Elmas.

  • 1
  • 0
  • 1150

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Yakup Kazdal

Rize'de yetişip ülkemiz genelinde büyük başarılara imza atan bir yıldız Yakup Kazdal. Rize Lisesi'nden Fenerbahçe'ye uzanan bir başarının öyküsü.

  • 0
  • 0
  • 1608

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Tuncay Mataracı

Onlar evden getirdikleri kazaklarıyla, atletleriyle, delikli yırttık ayakkabılarıyla, yamalı ve bir o kadarda sert toplarla, toprak sahalarda futbol oynamaya çalışan çamurdan birer çocuktular. Çamurdan çocuklar dedik çünkü futbol oynamaya çalıştıkları saha toprak olunca, haliyle üst baş çamur oluyor, çamurdan da tanınmıyordu.

  • 0
  • 0
  • 874

Rizespor'un Unutulmaz Başkanı Köksal Mataracı

''Rizespor gibi güzide bir kulübün 4. başkanı olma gururunu hep taşıyacağım.'' Bahattin Coşkun, Reşat Uçak ve Mustafa Zeki Rakıcıoğlu'dan sonra Rizespor Başkanlığı görevini yürüten Köksal Mataracı ile yaşamı ve Rizespor üzerine söyleştik. Gazateci arkadaşım Ömer Şan'la birlikte Rize'deki çalışma ofisinde görüştüğümüz Mataracı bize, Rizespor'un geçmişine dair önemli anekdotlar aktardı.

  • 0
  • 0
  • 844

Rizespor'un Unutulmaz Başkanı Hasan Kemal Yardımcı

Rizespor Eski Başkanı, İstanbul Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı. ‘’Bizim dönemimiz daha farklıydı. O günler biraz daha mütevazı, biraz daha amatördü. Zorlukları el ele vererek ve memleket sevgisiyle aştık.’’

  • 0
  • 0
  • 986

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Hasan Fehmi Durmuş

Rizespor defansının demir adamı Hasan Fehmi Durmuş. Hasan Fehmi Durmuş, 30 Aralık 1955 tarihinde Rize Merkez Müftü Mahallesinde doğdu. 1984 yılında dünya evine girdi. Rize sporda o yıl şampiyon oldu. Takım kaptanı olarak evlilik ve şampiyonluk sevinci ile çifte mutluluk yaşadı.

  • 0
  • 0
  • 1342

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Puşkas Ergün Öztuna

Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran Ergün Öztuna: Ben Rize'de Turist Otelde kalıyordum. O zamanlar deniz otelin ta altına kadar geliyordu. Şimdi dolgu yapılmış. Değişmiş Rize. Tek değişmeyen Rizelilerin misafirperverliği ve güler yüzlülüğü.

  • 0
  • 0
  • 861

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Lokman Koçan

Rize ilinin yetiştirdiği örnek bir sporcu spor eğitimcisidir Lokman Koçan. Lokman Koçan'ın kimliği futbolun yanı sıra masa tenisindeki yeri ilimiz sporu için çok önemli bir örnektir. Koçan 14 yaşında Rizespor amatörde futbola başladı. Malatyaspor (profesyonel), Ercincanspor, Rizespor, Çayspor, Denizli Karagücü, Kalespor, Esnafspor, Y.S.E'de 15 yıl futbol oynadı. Ordu Milli takımına çağrıldı. Lokman Koçan futbolun dışında asıl başarısını Masa tenisi sporunda ortaya koymuştur.

  • 0
  • 0
  • 792

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Muharrem Vezir

Önce sokakların sonra sahaların veziri oldu Muharrem Vezir.

  • 0
  • 0
  • 1465

Rizespor'un Unutulmaz Başkanı Nuri Akbulut

Nuri Akbulut Başkan Rizespor Şampiyon! Nuri Akbulut ismi Rizespor için farklı bir önem taşımaktadır. 1968 yılında kurulan Rizespor Futbol Kulübü kuruluşundan on bir yıl sonra Nuri Akbulut başkanlığında birinci ligle tanışmış, birinci ligdeki ilk sezonu beşinci olarak tamamlamış ve Türk futboluna damgasını vurmuş futbolcular onun döneminde Rizespor formasını giymişlerdir.

  • 0
  • 0
  • 822

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Osman Nuri Şahin

Mütevazı bir yıldız Osman Nuri Şahin.

  • 0
  • 0
  • 1026

Rizespor'un unutulmaz futbolcusu Mustafa Zeki Rakıcıoğlu

Bahattin Çoşkun ve Reşat Uçak'tan sonra Rizespor Kulübü Başkanlığına seçilen Mustafa Zeki Rakıcıoğlu. Yönetiminiz adeta başkanlar konseyiydi. Bahattin Çoşkun ve Reşat Uçak'tan sonra yirmi üç yaşında Rizespor Kulübü Başkanlığına seçilen Mustafa Zeki Rakıcıoğlu ile İzmit 'teki yazıhanesinde başkanlık yaptığı yılları konuştuk.

  • 0
  • 0
  • 806

Rizespor'un unutulmayan Futbolcusu Mustafa Yılmaz

Rize Atatürk Stadı'nda Rize TV adına maçları izleyen Alaattin Onay'ın bir karşılaşmadaki heyecanını ve yorumunu hiç unutamam: Mustafa Yılmaz, Mustafa Yılmaz, böyle gol olmaz.

  • 0
  • 0
  • 715