Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Hasan Vezir

Türk futbolunun veziri Hasan Vezir. Futboldaki başarılarının dışında mütevazı kişiliğiyle tanınan Hasan Vezir ile samimi bir ortamda gerçekleştirdiğimiz söyleşide geçmişin izlerini aradık.

  • 0
  • 0
  • 1040
Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Hasan Vezir

Türk futbolunun unutulmaz santrforlarından biridir Hasan Vezir. Rize At Meydanı'ndan Türk futbolunun zirvesine uzanan bir hikâyenin kahramanı aynı zamanda. Mantığını futboluna yansıtan, mücadeleci kimliğe sahip nadir golcülerden olan Hasan, 3 Mayıs 1989'da G.Saray ile F.Bahçe arasında oynanan Türkiye Kupası maçının kahramanı ve sarı- lacivertlilerin kurtarıcısıdır. F.Bahçe'yi, attığı 3 golle 3-0'lık mağlubiyetten 4-3'lük galibiyete taşıyan ve ardından G.Saray'a transfer olarak gündeme damgasını vuran. Hasan Vezir, futbol hayatı boyunca F.Bahçe, G.Saray, Rizespor, Trabzonspor ve Bakırköyspor, Kartalspor forması altında mücadele etti. 19 kez A, 4 kez ümit milli olmak üzere 23 kez milli takım formasını giydi. Yeşil sahaların unutulmaz golcüsü Türk futboluna teknik direktör olarak hizmet etmeye devam ediyor.

Küçük Hasan’ın hikâyesi nasıl başladı? 
7 Eylül 1962 tarihinde Rize'de doğdum. Futbol ailemize yabancı değildi. Babam Mustafa Vezir Rizespor'un kuruluşunda ve ilk kadrosunda yer aldı. Kendisine dönemin meşhur takımlarından Beykozspor'dan transfer teklifi geldi. Dedem ona çok düşkündü. Müsaade etmedi, babamın Beykoz'a gitmesine. Ağabeyim Ali de Rizespor Amatör ve Esnafspor takımlarında futbol oynadı. Hal böyle olunca aile içi sohbetlerin ana konusunu da hep futbol oluşturdu. Ben de babam ve ağabeyim gibi mahallede konuşulmak istiyordum. Küçük Hasan, o günlere mücadeleler sonucu geldi. Ayrıca kardeşim Muharrem Rizespor'da uzun yıllar top koşturdu, kaptanlık yaptı, formasını terlettiği her takımda başarılı oldu. Yine küçük kardeşim Murat Rizespor'da futbol oynadı. Bir dönem Trabzonspor'un transfer gündemine geldi. Bir yıl futbola ara verdi. En küçüğümüz olduğundan olsa gerek, ben ona çok düşkünüm. Biraz nazlı büyüdüğü için futboldan koptu.

Futbolu meslek olarak seçmeye ne zaman karar verdiniz?
Bu durum öğrenim hayatınızı nasıl etkiledi? Futbolcu olma fikri bende ta ortaokul çağlarında ağırlık kazandı. O yüzden liseden sonra üniversite imtihanlarına girip de kazanamayınca benim için öğrenim hayatı noktalanmış oldu. Kendimi artık tamamen futbola vermeliydim ve de öyle yaptım. Zaten futbola olan ilgim okulumu aksatıyordu. 

Futbolcu olarak hafızanızda yer etmiş isimler kimlerdir?
Şenol Güneş ağabey. Gerçek bir profesyonel. Kendi kavgasını çok iyi verir. Transfer döneminde yöneticilerle oturur, son kuruşuna kadar pazarlık eder. Sonra da bunun hakkını en iyi şekilde vermeye çalışır. Kısacası yaşayışı, mücadelesi ve davranışları ile saygı duyduğum bir profesyonel kişidir. Türkiye'de Cemil Turan, dışarıda Rummenigge. Her ikisi de teknik üstünlükleri olan futbolculardı. 

Kendinizi nasıl bir futbolcu olarak tanımlarsınız?
Çabuk, süratli oyunu, yardımlaşmayı seven, iki ayağını bir kullanabilen, mükemmele yakın bir zamanlaması olan, sertliklerden yılmayan biri olarak tanımlarım. İlk futbolculuk deneyiminiz ve hocalarınızdan bahsetsek biraz... Futbola 1978 yılında Çaykurspor'da başladım. Çaykurspor o zamanlar bir okuldu. Rize sporuna çok yetenekler kazandırdı. Burada ilk hocam Erkan Birol idi. Kendisi Rize'nin yetiştirdiği yetenekli futbolculardandı. Örnek bir insandı. Bu vesile ile kendisini rahmetle anıyorum. Bir yıl sonra Rizespor genç takımına dahil oldum. Cesarettin Alptekin ve Cevat Öztürk hocalardan ilk futbol derslerini aldım. Yarına bakışım oldukça farklı idi. Ta o günlerde sadece At Meydanı mahallesinde değil bütün Rize'de herkes beni konuşsun istiyordum. Bu isteğim ilerleyen yıllarda gerçeğe dönüşüyor, sadece Rize değil tüm Türkiye futbolumu ve transferlerimi konuşur hale geliyordu, ama hiçbir zaman bu durum beni şımartmadı. Aksine sorumluluklarımı artırdı. 1980 yılında A takıma yükseldim. Tezcan Uzcan hocam Rizespor'un teknik direktörlüğü görevini yürütüyordu. Futboluma büyük katkıları oldu. İki sezon Rizespor'da başarıyla top koşturdum. Rizespor taraftarı beni çok sevdi ben de onları. Çünkü onlarla aynı topraklarda büyüyüp, aynı havayı soluyordum. 

Rizespor'da unutamadığınız maçlar hangileridir? 
1986-87 sezonunda Rizespor forması altında, son maçta deplasmanda Sakaryaspor'la oynuyorduk. Bu maçı mutlaka kazanmamız lazımdı. Yenilgi ve beraberlik halinde küme düşeceğiz. Son on beş dakikaya 3-1 yenik halde giriyoruz. Sonra öyle bir kenetleniyoruz ki üst üste attığımız gollerle maçtan 4-3 galip ayrılıyoruz ve Rizespor küme düşmekten kurtuluyor. Bir de futbol hayatımın en zor 90 dakikası dediğim bir maç var. Pazar günü şampiyonluk maçı için İskenderunspor'la karşılaşacağız. Maçtan iki gün önce babaannem vefat etti. Tezcan Uzcan hocam, "Hasan izinlisin" dedi. Oysa o maç Rizespor için çok önemliydi. "Oynayayım hocam" dedim ve maçı 2-1 kazandık. Maçın skorunu belirleyen gol benim ayağımdan gelmişti.

Rize'de sergilediğiniz futbol ve başarılarınız kısa sürede fark edilmenizi sağlamış olmalı?
Evet birçok takımdan transfer teklifleri aldım. 1983 yılında Trabzonspor'a transfer oldum. Bu transferin mimarı Ahmet Suat Özyazıcı idi. Kendisi sadece Trabzon değil Türk futbolu için büyük kazançtır. Trabzonspor'da dört yıl futbol oynadım. Bu dönem içinde lig ve kupa şampiyonlukları yaşadım ve mili takımda başarılı maçlar çıkardım. Transfer dönemi gelip çatmıştı. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Karşıyaka'dan transfer teklifleri alıyordum. Yalnız o yıllarda Rizespor zor dönemlerden geçiyordu. Böyle bir zamanda bir Rizeli olarak memleketime hizmet etme duygusu ağır bastı. Buna bir de ailemin ve çevremin ısrarı eklenince 1987 yılında tekrar Rizespor'a döndüm. Bana takım kaptanlığı görevini vermişlerdi. Hüsnü Kürkçü ağabeyim futbolu bırakmıştı. Takıma ağabeylik yapsın düşüncesi ile yöneticilerimiz kendisine futbola ve Rizespor'a dönmesi yönünde çağrıda bulundu. O da taşın altına elini koyarak Rizespor'a döndü. Tekrar bize kaptanlık ve ağabeylik yaptı. Çok güzel günlerimiz oldu. 

Derken Fenerbahçe maceranız başlıyor... 
Sonunda Fenerbahçe Kulübü ile dört futbolcu (Orhan+ Onder+ B. Bilal+ Iskender) +125 milyon lira bonservis bedeli karşılığı anlaşma imzaladım. Bu transferden elime sadece 39 Milyon 500 bin lira geçti. Aslında bu buluşma iki yıl gecikmeli gerçekleşti. 1987-88 sezonunda Fenerbahçe ile prensipte anlaşmıştım, ancak bu transfer, dönemin Fenerbahçe teknik direktörü Yılmaz Yücetürk'ün anlaşılmaz engeline takılmıştı. Fenerbahçe'ye transferinizin ardından takıma büyük katkı sağlayarak 103 gollü şampiyonluğun önemli mimarlarından biri oldunuz. 

Küçük Hasan'ı efsane yapan karşılaşmalardan 4-3'lük Fenerbahçe-Galatasaray maçı var. Ondan biraz söz eder misiniz?
 3 Mayıs 1989'da oynanan o maç benim için tam bir dönüm noktasıydı. Futbol hayatımın en önemli maçıydı. Ilk yarıyı 3-0 yenik kapatmıştık. Kimse bizden galibiyet beklemiyordu. Devre arası soyunma odasında teknik direktörümüz Todor Veselinoviç, bizi maçı lehimize çevirebileceğimize inandırdı. Ikinci yarıda G.Saray'a 4 gol birden atarak tarihi bir başarıya imza attık. Bu başarıya 3 golle katkıda bulunmam beni ayrıca mutlu etti. Ömrüm boyunca unutmam mümkün değil. Zaten o maçı izleyen hiçbir futbolsever de bunu unutamıyor. O sezon Fenerbahçe forması altında 19 gol attım. 

Fenerbahçe'den Galatasaray'a geçişiniz o dönem nasıl karşılandı?
Güzel bir sezon geçirmiştim. Fenerbahçe'de oynarken, Galatasaray'a karşı oynadığımız kupa maçında attığım ve skorun değişmesine neden olan üç gol de işin tuzu biberi olmuştu. Transferde Galatasaray'ın gündemine gelmiştim. Kendileri bana daha önce de talip olmuşlardı. Ergün Gürsoy ve Yurdaşen Karahasan, Galatasaray'ın transfer komitesinde yer alıyordu. Onlar benim transferimi çok istiyordu, ama ben önce kulübümle görüşeyim, sonra sizinle konuşurum diyordum. Onlar da bu duruma olumlu bakıyorlardı. Fenerbahçe'nin futbol şubesi sorumlusu Metin Aşık'tı. Fenerbahçe'den ayrılmama neden oydu. Ben Fenerbahçe'de kalmak istiyordum. Rıdvan, Aykut ile Oğuz'a 850 milyon lira verilirken bana 550 milyon öneriliyordu. Oysa ben bir sene önce adeta bedava gelmiştim Fenerbahçe'ye. Sadece 39 milyon 500 bin liraya imza atmıştım. Galatasaray bana 1 milyar 200 milyon ödedi. Ayrıca düğün masraflarımı da üstlendi. Fenerbahçe'nin teklif ettiği ücret Galatasaray’ın peşinatı kadardı.

Ergün Gürsoy ismi hayatınızda önemli bir yer tutuyor. Öyle görünüyor. Ergün Gürsoy bana her konuda yardımcı oldu. Oğluma onun ismini verdim. Galatasaray'da iki yıl futbol oynadım. Sonra yönetim değişti, gelen yönetim Ergün ağabeye muhalifti. Bana da Ergün Gürsoy'un adamı diye cephe aldılar ve benim Galatasaray'dan ayrılmama neden oldular. Galatasaray'da ilk sezonumda 13, ikinci sezonda gol attım. İkinci sezonumda Mustafa Denizli ana şans vermedi. İki kulüpte de güzel günlerim du. Fenerbahçe'de lig, Galatasaray'da kupa şampiyonlukları yaşadım.

Olay transfer futbol hayatınızı nasıl etkiledi? 
Metin Aşık'ın tutumundan dolayı farklı bir şekilde gelişen transferin zararını ben gördüm. Şu anda antrenörlük yapıyorum. Ne Fenerbahçe'ye, ne Galatasaray'a, ne de Trabzonspor'a mal olamıyorum. Bir kulübe mal olmuş olsaydım çok daha iyi yerlere gelebilirdim. Arkadaşlarıma bakıyorum. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor lobisini kullanarak çok iyi yerlere gelebiliyorlar. Ben de bunu hak ediyorum diye inanıyorum. Daha önce görev yapığım takımlarda başarılarım da ortada. Neden önümüz açılmıyor bilemiyorum. Bize güvensinler. Rizespor'da yetişmiş eski futbolcular birer değerdir. Onlara sahip çıkıp şans verilmelidir.

Gatatasaray'dan sonra hangi takımlarda yer aldınız? Futbolculuğunuzun son durağı neresi oldu?
O dönem 1.ligde yer alan Bakırköyspor'da üç yıl, Adanaspor'da bir yıl, Karabükspor'da iki yıl futbol oynadım. Karabükspor'u 2.ligden 1.lige çıkarmanın mutluluğunu yaşadık. Futbolu bırakma kararı almıştım. Hatta ligler başlayalı altı ay olmuştu. Adnan Dinçer, Kartalspor'da oynamam yönünde ısrarlı davrandı. “Sen sahada dur, yeter" dedi. Kıramadım. Futbolculuğumun son durağı Kartal oldu. Futbolu bıraktınız, ama futboldan kopamadınız...

Evet futbol sahalarının tozunu bir kere yuttunuz mu kopamıyorsunuz. İlk antrenörlük deneyimimi Karabükspor'da yaşadım. Küme düştü, düşecek denen takımla sezonu dördüncü olarak tamamladık. 2002-03 sezonunda Çorluspor'da görev aldım. Burada sistemli bir çalışma ile Çorluspor'u 3.ligden 2.lige taşıdık. 2003-04 sezonunda Kasımpaşaspor'u çalıştırdım. 2004-05 sezonunda Pazarspor'u 3.ligden 2.lige çıkardık ve 2.ligde Pazarspor'da altı ay görev yaptım.

Babanız, siz ve kardeşleriniz... Aile boyu futbolcusunuz. Çocuklarınızda bu anlamda bir ışık görüyor musunuz?
İki oğlum var. Ergün 15, Emre 4 yaşında. Ergün şu anda Selimiyespor alt yapısında futbol oynuyor. Yetenekli ama eksikleri var. O eksiklerini tamamladığında Türk futbolu büyük bir yıldız kazanacak kanısındayım.

KAYNAK: ‘’Bütün Yönleriyle Rize Spor Tarihi’’ Fatih Sultan Kar.

Yorum Yap

Benzer İçerikler

Çaykur Rizespor'un Başkanları

Geçmişten günümüze Çaykur Rizespor Kulübü Başkanları

  • 0
  • 0
  • 478

''Yiğit, Namı ile Anılır''

Rize'de kişinin; bireysel meziyetlerinden, başarılarından, ustalıklarından, uyanıklıklarından, fedakârlıklarından dolayı lakapla anılması gelenekseldir.

  • 1
  • 0
  • 783

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Yaşar Elmas

Rizespor'dan bir "Elmas" geçti Yaşar Elmas.

  • 1
  • 0
  • 673

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Yakup Kazdal

Rize'de yetişip ülkemiz genelinde büyük başarılara imza atan bir yıldız Yakup Kazdal. Rize Lisesi'nden Fenerbahçe'ye uzanan bir başarının öyküsü.

  • 0
  • 0
  • 953

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Tuncay Mataracı

Onlar evden getirdikleri kazaklarıyla, atletleriyle, delikli yırttık ayakkabılarıyla, yamalı ve bir o kadarda sert toplarla, toprak sahalarda futbol oynamaya çalışan çamurdan birer çocuktular. Çamurdan çocuklar dedik çünkü futbol oynamaya çalıştıkları saha toprak olunca, haliyle üst baş çamur oluyor, çamurdan da tanınmıyordu.

  • 0
  • 0
  • 570

Rizespor'un Unutulmaz Başkanı Köksal Mataracı

''Rizespor gibi güzide bir kulübün 4. başkanı olma gururunu hep taşıyacağım.'' Bahattin Coşkun, Reşat Uçak ve Mustafa Zeki Rakıcıoğlu'dan sonra Rizespor Başkanlığı görevini yürüten Köksal Mataracı ile yaşamı ve Rizespor üzerine söyleştik. Gazateci arkadaşım Ömer Şan'la birlikte Rize'deki çalışma ofisinde görüştüğümüz Mataracı bize, Rizespor'un geçmişine dair önemli anekdotlar aktardı.

  • 0
  • 0
  • 527

Rizespor'un Unutulmaz Başkanı Hasan Kemal Yardımcı

Rizespor Eski Başkanı, İstanbul Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı. ‘’Bizim dönemimiz daha farklıydı. O günler biraz daha mütevazı, biraz daha amatördü. Zorlukları el ele vererek ve memleket sevgisiyle aştık.’’

  • 0
  • 0
  • 483

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Hasan Fehmi Durmuş

Rizespor defansının demir adamı Hasan Fehmi Durmuş. Hasan Fehmi Durmuş, 30 Aralık 1955 tarihinde Rize Merkez Müftü Mahallesinde doğdu. 1984 yılında dünya evine girdi. Rize sporda o yıl şampiyon oldu. Takım kaptanı olarak evlilik ve şampiyonluk sevinci ile çifte mutluluk yaşadı.

  • 0
  • 0
  • 946

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Puşkas Ergün Öztuna

Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran Ergün Öztuna: Ben Rize'de Turist Otelde kalıyordum. O zamanlar deniz otelin ta altına kadar geliyordu. Şimdi dolgu yapılmış. Değişmiş Rize. Tek değişmeyen Rizelilerin misafirperverliği ve güler yüzlülüğü.

  • 0
  • 0
  • 604

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Lokman Koçan

Rize ilinin yetiştirdiği örnek bir sporcu spor eğitimcisidir Lokman Koçan. Lokman Koçan'ın kimliği futbolun yanı sıra masa tenisindeki yeri ilimiz sporu için çok önemli bir örnektir. Koçan 14 yaşında Rizespor amatörde futbola başladı. Malatyaspor (profesyonel), Ercincanspor, Rizespor, Çayspor, Denizli Karagücü, Kalespor, Esnafspor, Y.S.E'de 15 yıl futbol oynadı. Ordu Milli takımına çağrıldı. Lokman Koçan futbolun dışında asıl başarısını Masa tenisi sporunda ortaya koymuştur.

  • 0
  • 0
  • 534

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Muharrem Vezir

Önce sokakların sonra sahaların veziri oldu Muharrem Vezir.

  • 0
  • 0
  • 944

Rizespor'un Unutulmaz Başkanı Nuri Akbulut

Nuri Akbulut Başkan Rizespor Şampiyon! Nuri Akbulut ismi Rizespor için farklı bir önem taşımaktadır. 1968 yılında kurulan Rizespor Futbol Kulübü kuruluşundan on bir yıl sonra Nuri Akbulut başkanlığında birinci ligle tanışmış, birinci ligdeki ilk sezonu beşinci olarak tamamlamış ve Türk futboluna damgasını vurmuş futbolcular onun döneminde Rizespor formasını giymişlerdir.

  • 0
  • 0
  • 567

Rizespor'un Unutulmaz Futbolcusu Osman Nuri Şahin

Mütevazı bir yıldız Osman Nuri Şahin.

  • 0
  • 0
  • 621

Rizespor'un unutulmaz futbolcusu Mustafa Zeki Rakıcıoğlu

Bahattin Çoşkun ve Reşat Uçak'tan sonra Rizespor Kulübü Başkanlığına seçilen Mustafa Zeki Rakıcıoğlu. Yönetiminiz adeta başkanlar konseyiydi. Bahattin Çoşkun ve Reşat Uçak'tan sonra yirmi üç yaşında Rizespor Kulübü Başkanlığına seçilen Mustafa Zeki Rakıcıoğlu ile İzmit 'teki yazıhanesinde başkanlık yaptığı yılları konuştuk.

  • 0
  • 0
  • 516

Rizespor'un unutulmayan Futbolcusu Mustafa Yılmaz

Rize Atatürk Stadı'nda Rize TV adına maçları izleyen Alaattin Onay'ın bir karşılaşmadaki heyecanını ve yorumunu hiç unutamam: Mustafa Yılmaz, Mustafa Yılmaz, böyle gol olmaz.

  • 0
  • 0
  • 443