İlk transferler
Transferde de toplam olarak 367 bin lira harcıyan Rizespor’lular, Salim (Erzincan Şekerspor), Rasim (Erzincan Şekerspor), Ahmet (Giresunspor), Hakkı (Rizegücü), Ahmet (Petrolofis), Mustafa (Erzincan Şekerspor), Mustafa (Samsunspor), İbrahim (Trabzonspor), Salih (Kastamonuspor), Atilla (Giresunspor), Sabahattin (Erzincan Şekerspor), Tuncay (Sarıyer), Yüksel (Sarıyer), Şenol (Beşiktaş), Cevat (Rize Çayspor), Kadir (Rize Çayspor), B.Cevat (Rize Çayspor), Enver (Rize Çayspor), Yücel (Rizegücü) ve Lokman’dan (Rize Çayspor) kurulu kadroya ayda yaklaşık olarak 10 bin lira aylık ödeme planı ile yola koyuldu.
İlk Teknik Direktör
Takımın antrenörlüğüne, ayrıca futbolcu olarakta görev yapacak olan Beşiktaş’tan transfer edilen Şenol Birol getirildi.
İlk Yöneticiler
Bahattin Coşkun’un başkanlık ettiği Rizespor yönetim kurulunun diğer görevlerin, İsmail Ömeroğlu, Metin Akmehmet, Mustafa Özkan, Muharrem Kürkçü, M.Ali Mabarasar, İrfan Bilgin, Murat Kumbasar, Sabahattin Ulaş ve Dündar Akdeniz paylaşmışlardır.
Rizespor hazırlık maçlarından Artvin Karmasını, 9-0 Hopa-Kars karmasını da 6-0 yenmeyi başaran Rizesporlular bu maçların birinden aldığı 331 lira hasılata karşılık 330 lira saha masrafı ödeyince küçük dillerini yutacak gibi oldular. Yönetici Metin Akahmet bir liralık hasılat görünce “Eğer ligde de aynı hasılatı alırsak, vay halimize”diyordu
İlk deplasman, ilk maç
Rizespor tarihinin ilk maçını 12 Ekim 1968 tarihinde deplasmanda Hatayspor’la oynuyordu. Golsuz berabere biten bu anlamlı maçta Rizespor formasını şu futbolcular taşıyordu : Ahmet, Mustafa, Tevfik, Hamit, İbrahim, Mustafa, İlyas,
Yüksel, Kadir,Şenol Birol, Haşim, Sinan ve Salih
Türk Futbolu’nda bir ilk Rizespor’un iki puanı silindi
Elazığ’spor maçına Sinirler gergin maça çıkılıyordu. Maçta kavga çıkıyor, Rizespor hükmen yenik sayılırken, Türkiye Ligleri’nde ilk kez iki puanı silinen takım oluyor. Üstelik o maçtan dolayı, Rizespor’un 9 futbolcusu boykot alıyordu.Silinen bu bir çift puan yüzünden Rizespor 2. Lige yükselme hakkını elinden kaçırıyordu. İki puanı masa başında buharlaşan Rize’nin yerine grubun üçüncüsü Tarsus İdmanyurdu son anda 2. lige yükselen takım oldu. Üstelik, Elazığ karşılaşmasının 3-0 hükmen yenilgi ile tescili ve iki puanın silinmesi, Türk Futbolu’nda ilk kez Rizespor için uygulanıyordu.
1969-70 sezonu
Bir önceki sezon şampiyonluğu elinden alınan Rizespor 1969-70 sezonunda ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalıyordu. Bütün iyi niyet ve çabalara karşın Rizespor, layık olduğu yere bir türlü gelemiyordu. Bir şeyler yapılmalıydı. Bu amaçla Rizespor yönetimi ve taraftardan öncü isimler 12.12.1969 tarihinde Rizespor lokalinde toplandılar. Toplantıya Rize Valisi Nezih Okuş da katılmıştı. Yapılan görüşmelerin ardından esnaftan yardım toplanması ve üye sayısının artırılmasında karar kılınıyordu.
1970-71 sezonu
Rizespor, iki sezondur elde edemediği şampiyonluğu bu yıl da pisi pisine kaçırıyordu, Bu durum Rizespor’un kurucularından Şemsettin Çepni’yi adeta isyan ettiriyordu. Çepni, 10 Haziran 1971 tarihinde Güneş gazetesinde kaleme aldığı yazısında “Rizespor şampiyonluğu Urfa’da gömdü.” Başlığı altında tepkisini şöyle dile getiriyordu. “Bu sene Rizespor’un şampiyon olması işten bile değildi. Futbolcularda kulüp ruhu, çalışma azmi olsa idi. Kaç defa şampiyonluk Rizespor’un lehine döndü ise de hiçbirinden yararlanamadık. Urfa maçı hepsinin üzerine tuz biber ekti ve şampiyonluğu alıp götürdü. Rize’de beş gol attığımız takımdan Urfa’da üç gol yedik ve şampiyonluğu Urfa’da gömdük” diyordu..
1971-72 sezonu Şenol Birol futbolu bırakıyordu
09.07.1971 tarihinde Rize şehir stadı anlamlı bir günde tanıklık etmiştir. Rize’nin yetiştirdiği efsane futbolcu jübilesi için son kez sahaya çıkmıştır. Jübilede İstanbul karması ile Rizespor karşıya gelmişler, Fenerbahçeli Can, Birol, Beşiktaşlı Yusuf maçtaki şık hareketleriyle Rizeliler’i mest etmişlerdi.
Rizespor 43 puanla şampiyon olan Karabükspor’un ardından 37 puanla ligi 2. olarak tamamlıyordu.
1972-73 sezonu
Rizespor 1968-69 , 1971-72 sezonlarında da olduğu gibi bu sezonu da 2. olarak tamamlıyor, 38 puanla şampiyon olan Malatyaspor’un ardından 36 puanla şampiyonluk ümitlerini bir sonraki sezona taşıyordu..
1973-74 sezonu
Çorumspor ile birlikte son haftalarda rakiplerinden iyice kopan Rizespor ligi ilk iki sırada tamamlayarak ikinci milli lige merhaba diyordu. Rize kenti uzun yıllar özlemle beklediği tarihi başarıyı büyük bir coşkuyla kutlarken artık çay bahçelerinde futbol ve Rizespor odaklı sohbetler bir başka keyifli yaşanıyordu.
Aslında ikinci Milli Lig kurulurken 1968-69’deki ilk sezonunda Rizespor’un adı bu yeni ligin kütüğüne kaydedilmiş, “Sahanız yetersiz” şeklinde bir bahane ile son anda çalım atılarak bir alt lige kaydırılmıştı. İşte bu ikinci lige terfi şampiyonluğu, bir anlamda Rize’nin futbolda iadei itibarı, Rize’yi bu lige yakıştıramayanlar için de “Biz Rizeyiz, biz varız, biz bize yakışanı yaparız” şeklinde tokat gibi bir cevaptı
Çorumspor ile el ele, ikinci lige...
Kuşkusuz 58 puanlı Çorumspor’la ortaklaşa kutlanılan bu şampiyonlukta 57 puanlı Rizespor, oynadığı 40 maçın 23’ünü kazanıp 11’inde berabere kalmış, sadece 6 maçta sahadan yenik ayrılmıştı. Engin, Dursun ve İlhan üçlüsünün koruduğu Yeşil-Mavili kalede 40 maçta 23 gole geçit verilirken Rizespor rakip ağları tam 74 kez havalandırarak rekor sayıda bir gole imza atıyordu.
|