Eğer yeşil doğasıyla görenleri kıskandıran Rize’yi görmediyseniz hemen bavulunuzu hazırlayıp koyulun yola derim. Rize mutfağının yemekleri, tatlıları, ekmekleri ve bunların kendine has pişirme usulleri ile Karadenizli olmayan insanları bile kendine çekmeyi başarmıştır. Size biraz Rize mutfağında yer alan yemekleri anlatalım. Hamsi yemekleri ve kara lahanadan yapılan yemek türleri mutfağın en önemli karakterleridir.
Rize yemekleri içerisinde en çok bilinen ve tercih edilen yemekler ise; Mısır ekmeği, karalahana ezmesi, korkota çorbası, hamsi kuşu, bir diğer adı çuhala olan lahanalı Hemşin kavurması, fasulye turşusu, pazı turşusu, tomarı turşusu, bal kabaklı pilav, hamsi buğulama, hamsili pilav, fasulye tavalısı, pazı tavalısı, kuru fasulye yemeği, peynirli mısır unu muhlaması, ezme lahana, lahana rohtikosu, lahana sarması, hamsikoli olarak da bilinen hamsili ekmek, hamsi çıgırtası, pelekide hamsi, kiremitte hamsi, hamsi köftesi, hoşmer, laz böreği, enişte lokumu, kabak sütlacı, pekmezli kabak, pepuçura'dır. Bu saydığımız Rize yemekleri, Rize mutfağı denilince akla gelen ilk yemekler olup Rizeliler tarafından en çok tüketilen yemeklerdir ve tabii doğal olarak da bölgenin sembolü haline gelmiştir.
Rizelinin pastasıdır; Hamsikoli…
Bu lezzetli mi lezzetli ekmek için söylenen bir dörtlük var ki, her şeyi açıklamaya yeter cinsten. “Ah hamsinun tavasi, Hela da ızgarasi, Hamsikoli yedun mi? Rizelinun pastasi”
Hamsi demişken hamsili pilavdan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Bildiğimiz pilavın içine hamsi koyulmuşudur bir bakıma. Ama içine konulan ceviz içi, dolmalık fıstık ve kuş üzümü ile mükemmel bir tada bürünüyor. Tereyağlı mis gibi pilavla, özenle hazırlanan hamsilerin mükemmel bir uyumudur kendisi. Hamsi çığırtası ise hamsi köftesi gibidir. Tüm malzemeleri krep gibi tavaya dökerek pişirilen bu güzel yemek, ufak köfte porsiyonları şeklinde de hazırlanabiliyor. Hazırlarken kıyma yerine hamsi kullanıyor.
Bu arada unutmadan ekleyelim; servis yaparken yanında mutlaka salatalık doğranması gerekiyor.