Greyfurt 1750'li yıllarda Jamaika'da ortaya çıkmış doğal hibrid bir türdür zira Jamaika'nın yerli tatlı portakalının yanında yetiştirilmek üzere Kaptan Shaddock tarafından Güney Asya'dan getirilen yine bir turunç cinsi olan pomelo türü bu adada dikildiğinde bu iki türün birbiriyle tozlaşmaya girdiği ve bunun sonunca 3. bir tür olan greyfurt'un ortaya çıktığı görülmüştür. Jamaika'dan dünyaya bu tür yayılmıştır. En çok greyfurt üretimi yapan ülke Çin'dir.
Yaprakları derimsidir. Çiçekleri beyazımsı renkli, meyveleri büyük, toparlak yassı, açık sarı renkli, ince kabuklu, bol usarelidir. Meyvelerinin çekirdekli ve çekirdeksiz cinsleri bulunur. Meyve dilimlerinin kabukları soyulunca acılık kalmaz, rahatlıkla yenebilir.
Meyvelerinden gıda olarak istifade edilir. C vitamini bakımından zengindir. Meyve kabuklarından marmelat yapılır. Hazmı kolaylaştıran ve kabızlığı önleyen greyfurt mikropları öldürme özelliği ile faydalı bir besindir.
Greyfurt`un Başlıca Faydaları
En önemli antioksidanlardan biri olarak vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor.
Kötü kolesterolü düşürücü özelliğe sahip
Yapılan araştırmalara göre, mide ve pankreas kanserine yakalanma riskini büyük ölçüde engelliyor
İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlıyor, diş etini koruyor, diş eti kanamalarını engelliyor.
İçerdiği yüksek potasyum sayesinde yüksek tansiyonu kontrol altına alıyor.
Metabolizmayı hızlandırıyor. Kilo verme güçlüğü ve özellikle metabolizmasının yavaşlığından şikayetçi olanların yemesi gerekiyor.
Sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlayarak, hazım problemlerine iyi geliyor.
Vücutta biriken su ve zehirli atıkların dışarı atılmasını sağlıyor.
Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlıyor
Fiziksel etkilerin yanı sıra zihinsel yorgunluklara da iyi geliyor.
Greyfurt yağı, aromaterapi yağı olarak kullanılıyor.
( Güncellendi 2022 )