Anne adaylarımız gebelik süresince hormonlara bağlı olarak değişen ruhsal değişimlerin yanında birçok fizyolojik değişikliklerde yaşamaktadır. Gebelikte yaşanan fizyolojik değişiklikler sıklıkla halsizlik, yorgunluk, burun tıkanıklığı, bulantı ve kusma gibi probemler özellikle ilk iki trimesterda gözlenmektedir. Stresle baş etme, endişe, kaygı gibi birçok ruhsal duygulanmaların önlenmesinde bir destek olarak gebelere gebeliğin 12. haftasından itibaren yoga yapılması önerilmektedir.
Yoganın amacı, gebelikte yavaşlayan vucüt hareketlerini egzersiz ve solunum yöntemlerine meditasyonuda ekleyerek anne adaylarının gebeliğe uyum sürecini kolaylaştırmaktır. Gebelik yogasının dopamin ve serotonin hormonlarının salınımı üzerinde etkisi olup bedenin özellikle vajinal kasların gevşemesine faydası vardır. Özellikle doğumun son aylarında uygulanan yoganın doğum eylemini hızlandırıp kolaylaştırdığı belirtilmiştir. Yine düzenli yoga yapan gebelerin daha az kas ağrısı yaşadıkları belirtilmiştir.
Bir zihin ve beden egzersizi olan yoga, gebelikteki anksiyete, depresyon, uyku bozukluğu, bel ve sırt problemleri gibi durumlarda fayda sağladığı, anne bebek bağlanmasını kolaylaştırdığı, doğum sonu süreci olumlu yönde etkilediği bilimsel çalışmalarda belirtilmiştir.
Gebelikte yoga uygulamak için doktor onayınız olduktan sonra konusunda uzman bir yoga eğitmeni tarafından egzersizlere başlamanız gerekir. İnternet ortamlarının bu konuda güvenli olmadığı, başlangıç seviyesi olarak bir uzman tarafından kontrollü bir şekilde yogaya başlamanız hem kendiniz hemde bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Çünkü gebelik ayınıza göre yapmanız yada yapmamanız gereken egzersizler ancak işin uzmanı tarafından kontrol edilebilir. Sağlıkla, sevgiyle kalın..