İkizdere Dağ Horozu Şenliği
16.01.2023 - 12:58Nesli azaldığı gerekçesiyle koruma altına alınarak şenlik yapılan ilk kuş türü olan Dağ Horozu Şenliği Rize'nin İkizdere ilçesinde düzenleniyor.
- 0
- 0
- 621
Nesli azaldığı gerekçesiyle koruma altına alınarak şenlik yapılan ilk kuş türü olan Dağ Horozu Şenliği Rize'nin İkizdere ilçesinde düzenleniyor.
Doğa turizminde önemli bir yere sahip olan Ayder yaylası kar festivali her yıl yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleştiriliyor.
Rize'nin Çayeli ilçesinde toplanıp, bir kaç gün boyunca eşsiz zaman geçirmenin tam adresi.
Rize yeraltı su kaynakları açısından hayli şanslı bir kenttir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde alternatif bir yöntem olarak tercih edilen kaplıcaları ve içmeleri ile termal turizmde önemli paya sahip durumdadır. Kaynakların dağlık bölgede oluşu ve etraflarındaki doğal güzelliklerle birlikte ayrı bir değere sahiptirler.
Rize'nin keskin coğrafyasında jeep safari yapmak, macera tutkunlarının işi.
Rize, turizminde doğa yürüyüşü önemli bir yer tutar. Bu anlamda Rize, turizm seçeneği olarak doğa yürüyüşünde bir başkent konumundadır.
Debisi ve akış hızı yüksek olan akarsularda raft denilen botlarla yapılan ekstrem bir su sporudur. Hızla ve delice akan akarsulara karşı devrilmemek ya da alabora olmamak için verilen mücadele bu sporun temelini oluşturur.
Bölgede yapacağınız yürüyüşler sizi sadece bulutların üzerine taşımakla kalmaz, bitki ve hayvan inceleme konusunda da güzel fırsatlar sunar.
Kaçkar Dağlarında "heliski" heyecanı yaşanıyor. Yoğun ilgi gören heliski macera sevenlere Rize'de unutulmaz anlar yaşatıyor.
Dağda orman sınırının bittiği yerden zirveye doğru uzun mesafeli yürüyüşlerin yanı sıra tırmanmayı da kapsayan dağcılık, bir doğa sporudur.
Doğu Karadeniz'in incisi Rize'de yeşilin eşsiz tonları arasında ister yaylalarda ister keskin yamaçlarda dağ bisikletiyle adrenalin dolu vakit geçirebilirsiniz. Rize'nin yayla yolları hem günübirlik bisiklet turları için hem de kamplı bisiklet gezileri için çok uygun bir yapıya sahiptir.
“Flora” ve “Fauna” terimleri genellikle bir coğrafi bölgenin bitki türleri ve vahşi yaşamını tanımlamak için kullanılan kolektif terimlerdir. Her ikisi de bir bölgeye veya bir zaman dilimine özgü bitki veya yaban hayatı gruplarına atıfta bulunur.
Yeryüzünde ender bulunan doğa güzelliğine sahip olan Rize’de fotoğraf meraklıları için eşsiz karelerin yakalanabileceği geziler düzenlenmektedir.
Çetekalevi Şelalesi, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir.
Çarkıruba Şelalesi veya Komati Şelalesi, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. Çamlıhemşin'e 36 kilometre uzaklıktadır. Şelalenin rakımı 1656 metredir.
Doğu Karadeniz dağlarından doğup denize dökülen akarsuların hikâyesi hep aynıdır. Doruklardaki karların erimesiyle oluşan hırçın dereler, aşağılara doğru inerken her kademede yanlarına yeni çayları katarak büyüyorlar.
557 metrelik rakımda akan Manle takım şelaleleri, Rize ilinin turizm vitrininde yer alan yeni destinasyonlar arasındadır. Doğanın gerçek sürprizlerinden biri olan şelalelere ulaşmak için İkizdere ilçe merkezindeki benzin istasyonunun arkasındaki köprüden karşıya geçerek asfaltı izlemek gerekiyor. Şelale yaklaşık 500 metre sonra sağ tarafta görüş alanınıza girecektir.
Rize’yi bir bariyer gibi İç Anadolu’dan ayıran Doğu Karadeniz dağlarının kuzeyindeki gözelerden çıkan akarsular, geçtikleri sarp ve dik bölgelerde inanılmaz güzellikte şelaleler yaratıyorlar. Bu şelalelerden biri de İkizdere ilçesindeki Akırgel (Cimil) Şelalesi'dir.
Derepazarı ilçe merkezine 4 kilometre mesafede bulunan Eskitoğlu Şelalesi, Rize’nin en kolay ulaşılan şelalelerinden biridir. Yaklaşık 40 metre yükseklikten iki kademe halinde dökülen şelale, denize sadece 500 metre uzaklıkta yer alıyor.
Rize şelaleleri arasında Katarahte Şelalesi’nin özel bir yeri vardır. Debisinin azlığına ve şelalenin boyunun kısa olmasına rağmen, su şaşırtıcı derinlikte bir gölet meydana getiriyor. Bu derin gölet, macera arayan yüzücülerin de vazgeçilmez adresidir aynı zamanda. Güneysu ilçe merkezine 1 kilometre mesafedeki şelale, yükseklerde Pilahoz adıyla anılan Katarahte Deresi’nin üzerindedir. Yaklaşık 9 metreden düşen şelale dağlardan gelen buz gibi sularla beslenir. Yakınında bir dinlenme tesisinin bulunmadığı şelaleye merdivenlerle inmek mümkündür. Dere yatağının kenarındaki ıslak ve yosunlu kayaların kaygan olabileceğini unutmayın.