Sislerin arasında bir görünüp bir kaybolan dağ sıralarından kopup gelen dereler, şelaleler yaratarak Marselavat Vadisi'ne koşuyorlar. Su, Altıparmak dağlarının gölgesindeki inci tanelerine benzeyen göllerden aşağılara doğru hızla salınırken, önüne çıkan engellerden şelale olup atlıyor. Bin bir renge boyanmış kır çiçekleriyle süslenen alpin çayırların kokularını taşıyan sular, iki yanı ağaçlarla çevrili kayaların üzerinden köpük köpük uçuyorlar adeta. Tıpkı Çarkıruba Şelalesi gibi. 1656 metre rakımdaki şelale, Çamlıhemşin ilçe merkezine 36 kilometre mesafede yer alıyor.
Çoponi ve Çetekalevi şelaleleriyle aynı rota üzerinde bulunan Çarkıruba, Komati Yaylası’nın yanı başında özgün formuyla karşılıyor konuklarını. Gürgen, çam ve ladin ağaçlarının arasından sızan sular, kaya platform üzerinde genişçe yayılarak akıyor. Komati-Eğrisi (Ergisu) arasındaki yayla yolunun kenarında yer alan şelale nefis görüntüler sergiliyor.
Arıcılığın yaygın olduğu Komati Yaylası’nda konaklama olanağı sağlayan bir de pansiyon bulunuyor. Komati’den başlayan eski göç yolu takip edilerek Didingola ve Topluca olarak da anılan Büyük Yayla’ya yürünebiliyor. Yaylanın yukarısında; Ambar, Büyük, Ergiş, Kapri, Zeluan, Alaca ve Çifte Göller başta olmak üzere birçok göl bulunmaktadır.
Trekking tutkunları Eğrisu (Ergisu) Yaylası’ndan çıkarak Kaçkarların en büyük gölü olan Ambar Gölü üzerinden Büyük Kaçkar veya Avusör yaylalarına yürüyüş yapabilirler. Bu etkinliğin ödüllerinden biri; Ergusu Gölü’nün oluşturduğu ve ülkemizin en yüksek rakımda yer alan şelalelerinden biri olan Eğrisu Şelalesi olacaktır. Önerilen rotaları, deneyimli ve bölgeyi bilen bir rehber eşliğinde yürümenizi tavsiye ediyoruz.