Rize’de akarsu sporları (Kano-Rafting) meraklılarını buluşturan en ideal yer fırtına deresi olmakla birlikte, Taşlıdere ve İkizdere (İyidere) de diğer alternatifler olarak öne çıkmaktadır. Fırtına deresi, Kaçkar dağlarının Karadeniz'e bakan yamaçlarından çağlayan derelerin birleşmesi ile oluşmuştur, bu nedenle Rize’de ki akarsular içerisinde akarsu turizmi açısından en önemlisi sayılır.
Ardeşen’in yaklaşık 2 km batısından Karadeniz’e dökülen Fırtına Deresi 57 km uzunluğundadır. Çay ve meyve bahçeleri içerisinden, halen kullanımda olan tarihi taş kemer köprülerin altından akan fırtına, sadece heyecan ve spor için değil, Rize kültürünün kalbinden geçen bir seyahat için de bulunmaz fırsatlar sunar.
Rize-Ardeşen karayolundan, güneye çıkan karayolu takip edilerek 22 km sonra Çamlıhemşin’e ulaşılır. Çamlıhemşin’in yaklaşık 1 km güneyinden parkura başlanabilir. Yaklaşık 23 km süren parkur boyunca derenin yatağı çok taşlı olup, suyun debisine göre 3-4-5 zorluk derecesinde yerler vardır. Yol boyunca, fırtına deresi kıyısında görebileceğiniz rafting kulüpleri, bu eşşiz deneyimi yaşatmak için misafirlerini bekliyor.
Bir rehber ya da eğitmenin önderliğinde bot ile akarsu yatağı üzerinde gerçekleştirilen bir takım oyunudur. En az 4, en fazla 12 kişilik ekip botun iki yanında yerlerini alarak kürek çeker. Rehber bu ekibi yönlendirir ve ön tarafta yer alarak botun kayalıklara çarpmasını önlemek için gruba direktif verir. Kılavuzlardan; iyi eğitimli olmaları ve rafting yapılan su yatağını çok iyi biliyor olmaları beklenir.
Rafting adrenalin yüklü ve bir o kadar da tehlikelere açık bir spordur. İyi eğitimin yanı sıra kaliteli ve doğru rafting ekipmanları kullanmak da çok önemlidir. Asla bir gözetmen ya da kılavuz olmadan yapılmamalıdır ve raftingin bir takım sporu olduğu unutulmamalıdır. Sporcular tipik olarak, alabora olma ihtimaline karşı, köpüren sularda daha emniyetli hissetmek için can yeleği kullanır. Aynı zamanda botlarını alabora tehlikesinden korumak için akışa doğru hareketlenmelerini sağlayan kısa bir de kürek taşır. Kask ise akarsularda kayalıklara çarpma ihtimaline karşı korunma amaçlı kullanılan bir diğer ekipmandır. Bu ekipmanların tamamı kurslar tarafından sporculara tedarik edilir.
Rafting dönemi, erken ilkbaharda başlar ve sonbaharın ortasına kadar sürer. Rafting şirketleri baraj salınımları dönemlerini takip ettikleri gibi kış aylarında yağan karların erirken ortaya çıkardıkları büyük akıntıların da dinmesini bekler. Aksi takdirde nehirler çok yükselip çok hızlı akabilir ve sporcular için aşırı risk ve tehlike yaratabilir.
Macera severler için harika bir aktivite olan rafting, deneyenlere unutulmaz anlar yaşatıyor.