Katılımcılar, Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz'de yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan dağ horozunu görebilmek için 03.00'da dürbün ve teleskopla gözlem yapmak için yola çıkılır.
Bilimsel adı "Tetrao mlokosiewiczi" olan dağ horozu, Doğu Karadeniz'de Trabzon, Rize ve Artvin'in bir bölümü ile Ardahan'da 2 bin ile 3 bin rakımda yaşamaktadır.
Rize coğrafyasında endemik bir tür olan dağ horozunu görülmeye çalışılır. Farklı noktalarda gözlemler yapılır. Bölgemiz kuş çeşitliliği anlamında da çok zengin. Kuş gözlemciliği ilgi görüyor ve İkizdere Vadisi de bu sayede ilgi odağı oluyor.
Yürüyüşe katılanlar sabahın erken saatlerinde sivri kayada buluşur, kahvaltı yaparlar. Şehire dışardan katılan kuş gözlemcileri önceki gün gelerek İkizdere ilçe merkezinde konaklar ve bu etkinliğe katılır. Yapılan kahvaltı ardından katılımcılar sivrikaya merkezinden yayla yoluna yaklaşık 3-4 km çıkarak kuş gözleminin yapıldığı alana ulaşır. Günün ilk ışıklarıyla birlikte ortaya çıkan dağ horozları dürbünlerle ve fotoğraf makineleri ile görüntülenip gözlenir. Etkinlik İkizdere kaymakamlığı ve belediyesi tarafından düzenlenir.
İkizdere Dağ Horozu Şenliği ne zaman nerede gerçekleşiyor? Şenlik genellikle Haziran ayında Rize'nin İkizdere ilçesinde gerçekleşir.