Ordu Taflan Turşusu Coğrafi İşaretle Tescillendi
23.06.2022 - 09:48ORDU mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ‘taflan turşusu’, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.
- 0
- 0
- 478
ORDU mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ‘taflan turşusu’, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Türk çayını marka haline getirmeyi ve çayın dış pazardaki payını büyütmeyi amaçlayan Çay Kanunu Teklifi'nin, Meclis Başkanlığına sunulacağını bildirdi. Yazıcı, AA muhabirine, 15 maddelik kanun teklifinin detaylarını anlattı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Türk çayını marka haline getirmeyi ve çayın dış pazardaki payını büyütmeyi amaçlayan Çay Kanunu Teklifi'nin, Meclis Başkanlığına sunulacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, Gilead'ın Türkiye yatırımına ilişkin "Gilead'ın bu yatırımı, önümüzdeki dönemler için yeni uluslararası iş birlikleri ile benzer yatırımların gerçekleşmesinde motive edici olacaktır." dedi.
TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Eczacılık Fakültesi öğrencisi Saniye Beyza Bozoğlan, Teknoloji Transfer Merkezi ile ortaklaşa arı kozalarından elde ettiği arı ipeğinden kolajen etkisi bulunan yara iyileştirici ve cilt yenileyici krem üretti. Medikal ve kozmetik sektöründe kullanılacak ürün için ulusal ve uluslararası alanda patent başvurusunda bulunduklarını açıklayan KTÜ Teknoloji Transfer Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oktay Yıldız, “Arı ipeği kullanılarak üretilen ilk ürün oldu. Nemlendirici, losyon, dudak balsamı ve kırışıklık giderici olarak değişik formülasyonları da var” dedi.
RECEP Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), Azerbaycan’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST'te yerini aldı.
RECEP Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyeleri, olay yeri parmak izi tespitinde kullanılan parmak izi tozu üretti. RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman “İthal edilen bir ürünü üretecek olmamız, milli ekonomi hamlesine katkı sunacak olması açısından da önemlidir” dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin 16. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.
TÜRK Marka ve Patent Kurumu'nca koruma altına alınan 'Giresun Tombul Fındığı', Fiskobirlik tarafından yapılan başvurunun ardından Avrupa Parlamentosu ve Konseyi kararıyla tescillenerek, Avrupa Birliği ülkelerinde de koruma altına alındı.
ORDU Büyükşehir Belediyesi, 1960’lı yıllarda Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy Mahallesi’nde yapımına başlanan ve sonrasında il genelinde satışa sunulan Yalıköy Köftesi’ne coğrafi işaret belgesi aldı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, "2021 yılı, fiziki alt yapı, akademik performans ve başarı ile sosyal ve kültürel etkinlikler bakımdan başarılı bir yıl oldu. Teşekkürler RTEÜ ailesi." dedi.
DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde en çok patent başvurusu yapılan Rize’de açılacak Dijitalpark Teknokent, teknoloji geliştirme bölgesi ile kentte patent sayısının arttırılması hedefleniyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman “Kişiler patent aldıkları ürünleri sanayiye dönüştürmek, ticarileştirmek işini bu bölgelerde yapacaklar. Üniversitemiz içerisinde kurulacak teknoloji geliştirme bölgesi ile ilimizdeki patent başvurularının sayısı artacaktır” dedi.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Türk Patent ve Marka Kurumunca ‘coğrafi işaret’ ile tescillenen Rize simidinin 150 yıllık tarihi olduğunu söyledi.
Rize’de Gazeteci ve Bilgi İşlem Yöneticiliği yapan Aytekin Kalender, Rize’nin plakası olan “53” yazılı ürünler üretip satışını yapmak için 53 sayısına patent aldı. Kalender 2019 yılında da “Rize Takip” ismine patent almıştı.
Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi alan "Rize simidi" il dışından gelen talepleri karşılamak için internet üzerinden siparişle 81 ile gönderilecek.
Rusya'da, 'Bubrik' adıyla kahvaltı sofralarını süsleyen, yaklaşık 150 yıl önce gurbetçilerin getirdiği Rize'de kentin adını alan simit, vazgeçilmez lezzetlerden oldu.
Karadeniz’in en önemli yöresel lezzetlerinden biri olan muhlama kahvaltıların ve ara öğünlerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Özel peyniri ile bakır tavada yapılan muhlama hem lezzet hem de görsel şölen oluşturuyor.
RİZE’de rengarenk boyanan koyun yünü ipliği ile özel motiflerle elde dokunan asırlık gelenek Hemşin Çorabı, ‘coğrafi işaret tescili’ aldı. Yöre kadınlarının yaklaşık bir haftada dokuduğu, modeli ve desenine göre çifti 250 TL’yi bulan fiyatlarda satılan çorap, Türkiye’nin dört bir yanından sipariş almaya başladı. Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar, “Hemşin çorabı kültürümüzü gelecek nesillere aktaracağız” dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) son yıllarda göstermiş olduğu patent başarılarına bir yenisini daha ekledi.
AMASYA'da tarifi gizli tutulan ve 100 yıllık bir geçmişe dayanan Amasya Çöreği, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.