Siyah çayların sınıflandırılması partikül yapılarına göre olmaktadır. İlk önce iki ana kategoriye bölünmektedir; yaprak (unbroken) ve kırık (broken) çaylar.
Çay ticaretinin %95`i broken çaylar ile olmaktadır. Buna neden küçük partiküller halinde olması, daha az yer kaplaması, daha sert ve koyu dem vermeleri sayılabilir. Çayların sınıdlandırılması onların kalitelerinide belirtilmesi anlamından ziyade onların partikül büyüklüklerinden fazla bir anlam taşımamaktadır.
Pekoe
Çay fidanının ikinci yaprağından üretilen, bütün yaprak, siyah çaydır. "Pekoe" Çincede " beyaz saç " anlamına gelir ve genç çay yapraklarının arka kısmının altındaki beyaz renk yüzünden erken çaylara uygulanan bir terimdir.Yapraklı derecelerin en büyüğüdür. Gerçek manada tamamen kıvrımlı bir karakterde olmalıdır. İyi soldurulmuş özlü yapraktan hâsıl olur ve böyle yaprak “topak” halinde kıvrılır. Saf olarak adlandırılabilecek tam yapraktan olanları %1 den fazla bulunmaz. Görünüş itibariyle satılır eriyiği BOP’den düşüktür. Piyasada daha çok tam yaprak değil, kesik yapraklardan oluşmuş topak halindekiler bulunur.
OP - Orange Pekoe
8-15 milimetre uzunluğunda yaprak içeren, siyah, FOP`den daha az uç ihtiva eden bir bütün yaprak çaydır ve fırınlamadan sonra eleme yapıldığında 10 numaralı eleğin üzerinde kalır.OP` nin portakalla veya portakal tadıyla ilgisi yoktur.Yaprakları eş büyüklüktedir ve uzunluğuna yuvarlanmıştır. En çok iri kısımdan meydana gelir.Tip ihtiva etmez, incedir.Eriyiğidehafiftir.FBOP derecesinden az daha uzun olup, en iyi şekilde kıvrımlı ve tel gibi olmalıdır.Bu sınıf gayet sıkı kıvrılmış yaprak ve ekseriya uzun gevrek yapılı saptan ibarettir.%1-8 arasında değişebilir.
Flowery Orange Pekoe - FOP kaliteyi iyileştiren birçok uç içeren, bütün yaprak veya kırık yaprak, Ortodoks, siyah çaydır.
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - TGFOP çayda üst sınıftır. Hasat sırasında üst iki yaprak ve tomurcuk elle toplanır. Tomurcuk henüz tam açmamış, olgunlaşmamış yaprak ucudur. Yavaş büyüme periyodları boyunca hasat edildiği zaman, bu genç tomurcukların altın sarısı bir ucu (tomurcuk) oluşur ve çaylar Flowery (çiçekli) sınıfına girerler. Bu sarı uçlar bol miktarda olduğunda Tippy ve Golden terimleri de eklenir.
Bazen benzer çaylar içinde daha iyi kalitede olanları belirtmek için harflerin sonuna 1 veya 2 rakamları eklenir.Aynı şekilde, TGFOP` den önce F harfi geldiğinde Finer (ince taneli) sınıf , SF geldiğinde Super Finer (süper ince taneli) sınıf anlamına gelir. Böylece SFTGFOP1`in süper ince taneli, uçlu (tippy), sarı (golden), çiçekli OP. "1" O tip çayın en üstünü demektir.
SFTGFOP-1, Supreme Finest Tippy Golden Orange Pekoe Grade
SFTGFOP, Supreme Finest Tippy Golden Orange Pekoe
STGFOP, Supreme Tippy Golden Orange Pekoe
FTGFOP, Finest Tippy Golden Orange Pekoe
TGFOP, Tippy Golden Orange Pekoe
GFOP, Golden Orange Pekoe
FOP1, Flowery Orange Pekoe Grade 1
FOP, Flowery Orange Pekoe. 2. ve 3. yaprak çayı
OPS, Orange Pekoe Souchong
OP1, Orange Pekoe One
PS, Pekoe Souchong
OPA, Orange Pekoe "A". Fırın çıkışındaki hiç parçalanmayan tüm yaprak tipi çaylardır.