Sezonun ilk yerli hamsisi 100 TL’den tezgahtaki yerini aldı
20.09.2023 - 15:08Bu yılki av sezonunda ilk kez yerli hamsi Pazar ilçesinde tezgahtaki yerini aldı.
- 0
- 0
- 2833
Bu yılki av sezonunda ilk kez yerli hamsi Pazar ilçesinde tezgahtaki yerini aldı.
Karadeniz’de bugünlerde bol miktarda avlanan hamsiye vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Balık restoranlarında da ilgi gören hamsinin en fazla tavası, ızgarası ve buğulaması tercih ediliyor.
Türkiye'de bu yıl 27,1 derece ölçülen ağustos ayı ortalama sıcaklığı, 2010'dan sonra son 53 yılın en sıcak ikinci ağustos ayı olarak kayıtlara geçti.
Yeni yapılacak yük ve lojistik merkezleri, talebin yüksek olduğu demir yolu koridorlarında planlanacak. Filyos, Doğu Akdeniz ve Çandarlı limanlarının tamamlanmasına birinci derecede ağırlık verilecek.
Rize'de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi'ne "Köprüüstü" ile "Küresel Denizcilik Tehlike ve Güvenlik Sistemi" simülatörleri kuruldu.
Av sezonu 10 gün önce açılmasına rağmen Trabzon açıklarında pek avlanma olmadığından tezgâhlarda genellikle Batı Karadeniz’den gelen balık çeşitleri yer alıyor.
Jeoloji Mühendisleri Odası, Türkiye'deki deprem riskini değerlendirdi ve 24 şehirde deprem alarmı verdi. Erzurum deprem alarmı verilen şehirler arasında, Rize Erzurum’a komşu oluşu deprem riski taşıyor.
Trabzon Balık Hali’nde sezonun ilk günü tezgâhlarda görünmeyen hamsi yerini alırken, kilosu 75 TL’den satılıyor. Her sene genellikle palamut avı ile sezona merhaba diyen balıkçıların ağlarına şu ana kadar palamut pek takılmazken, erken gelen hamsi balıkçıları umutlandırdı.
Ülke genelinde denizlerde av yasağının 1 Eylül’de kalkacak olmasının ardından bu gece denize açılacak olan tekneler son hazırlıklarını yaptı. Balıkçı tekneleri 1 Eylül’de başlayacak yeni av sezonu için bu gece ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacak. Ancak balıkçılar, palamuttan umutlu olmadıklarını belirterek kısmetlerini diğer balık çeşitlerinde arayacak.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tarım arazilerinde ilk kez 2008 yılında görülen bitkilerin özsuyunu emdiği için 'Vampir Kelebek' olarak adlandırılan Ricania Simulans son 2 yıldır bahçelerde gözükmemesinin ardından bu yaz sıcaklıkların artması ile yeniden kendini göstermeye başladı.
Meteoroloji Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, sıcaklıkların yarından itibaren yurt genelinde düşmesinin beklendiğini, yine de yurdun batı, iç ve güney kesimlerinde mevsim normallerinin 2-4 derece üzerinde seyredeceğini bildirdi.
Yaşanan kuraklık, Trakya'da ayçiçeği üreticisinden sonra çeltik üreticisini de düşündürmeye başladı.
17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde, İstanbul’da olası bir depremi değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, önemli ve dikkat çekici uyarılarda bulundu.
Türkiye'de boy ortalaması en yüksek ve en düşük illerimiz açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı araştırmada, erkekler ve kadınlar ayrı kategoride yer alırken, illere göre kilo ortalaması da araştırmaya dahil edildi. İşte Türkiye'de illere göre boy ve kilo ortalaması...
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, Karadeniz'de yüzey sıcaklarındaki artışların derinlere yayıldığını ve bu durumun, oksijensiz tabakanın incelmesi gibi sonuçları olduğunu söyledi.
Türkiye'de bu yıl 21,4 derece ölçülen haziran ayı ortalama sıcaklığı, 1991-2020'yi kapsayan ve "uzun yıllar" olarak adlandırılan dönemde kaydedilen haziran ayı ortalamasının altında kaldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden son dakika uyarısı geldi. Mevsim normallerinin üstünde seyredecek olan sıcaklıklar nedeniyle uzmanlar saat verip evden çıkılmaması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş depremi öncesinde bölgede ciddi bir enerji birikimi olduğunu söylemiş ve 6 Şubat’ta bölgede tarihimizin en şiddetli depremlerinden biri yaşanmıştı.
Anadolu Otoyolu'nun Bolu ve Düzce kesiminde Kurban Bayramı tatilini İstanbul dışında geçiren sürücülerin dönüşe geçmeye başlamasıyla akıcı yoğunluk oluştu.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesince Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalarda, nesli tükenme tehlikesi altındaki müsilaja çare olarak görülen "pina"ların (kalem kabuklu yumuşakça) popülasyonunun arttığı tespit edildi.