Bakan Dönmez, madencileri ziyaret etti
16.02.2023 - 11:31Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay'ın Antakya ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına büyük bir özveriyle destek olan madencileri ziyaret etti.
- 0
- 0
- 787
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay'ın Antakya ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına büyük bir özveriyle destek olan madencileri ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Tek Yürek Kampanyası"na ilişkin, "Tüm zamanların rekorunu kıracak bir rakamla milletimiz yüce gönüllülüğünü bir kez daha gösterecektir." dedi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem için ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda gerçekleştirilen kampanyada 115,1 milyar liralık bağış rakamına ulaşılırken, 9 milyon adedi aşkın SMS gönderildi.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremden yaralı kurtulan 4 kişilik ailenin Kayseri Şehir Hastanesindeki tedavileri devam ediyor. O anları gözyaşları içinde anlatan anne Ayten Coşkun, "Bizi Göksun'a götürdüler, Göksun Devlet Hastanesinde ikinci depreme yakalandık. Çok soğuktu ama sağlıkçılar bizi hiç bırakmadı. Dondular, montları yoktu, çünkü aniden yakalandık. Ama hiç bırakmadılar" dedi.
10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremin ardından, afet bölgelerine yardım paketleri gönderilmeye başlandı. Özellikle temel gıda ürünlerinin de gönderildiği bu paketlerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu gıda güvenliğinin sağlanması. Yüksek Gıda Mühendisi Aslı Muslu Can, “Eğer deprem bölgelerine gönderilen gıdalar fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunmazsa gıda kaynaklı hastalıklar meydana gelebilir" dedi.
Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde Uğur Apartmanı'nın enkazından 2 çocuğuyla depremin 228. saatinde sağ çıkarılan annenin, kendisini kurtaran ekibe "Hangi gündeyiz?" diye sorduğu öğrenildi.
Malatya'da bir araya gelen gönüllü veteriner hekimler, depremden zarar gören, arama kurtarma çalışmalarında yaralanan ya da sokakta aç susuz kalan hayvanların tedavilerini yapıp ihtiyaçlarını karşılıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ekipleri deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları tamamlanan binalarda enkaz kaldırma işlemine devam ediyor.
Trabzon'un Ortahisar ilçe Belediyesi, deprem bölgelerine yardımlarını kışa dayanıklı çadır üretimiyle sürüyor. Depremden en çok etkilenen Adıyaman, Malatya, Gaziantep ve Hatay illerini ziyaret ederek ihtiyaçları ve çalışmaları bizzat yerinde gören Ortahisar Belediye Başkan Ahmet Metin Genç, bölgede en çok ihtiyaç duyulan malzemelerin başında bulunan çadır konusunda harekete geçti.
Gaziantep'te hemşire Şeyma Alakuş deprem sırasında kaçmak yerine zamanla yarışarak hasta çocukları kurtarıp dışarı çıkarttı. Şeyma hemşire, “Kaçsaydım kendi vicdanımı kaybetmiş olurdum” dedi.
TOBB Petrol ve Petrol Ürünleri Meclisi Başkanı Ahmet Erdem, sektörün tüm paydaşlarının deprem bölgesindeki çalışmaların en sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için olağanüstü gayretle çalıştığını bildirdi.
Akbank, afet bölgesi için bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalara ilaveten 650 milyon TL destek vereceğini açıkladı.
Rize'nin yüksek kesimlerinde etkili olan kar nedeniyle merkez ve Fındıklı'da 1'er, Ardeşen'de 3, Çamlıhemşin'de 7 ve İkizdere'de 15 olmak üzere toplam 27 köye ulaşım sağlanamıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesinden (BME) uzmanlar, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da yıkık ve hasarlı binaları inceledi.
Dünyaca ünlü rock grubu Queen'in eski gitaristi Brian May ile Orlando Bloom, Natalie Portman ve Penelope Cruz'un arasında bulunduğu isimler depremzedeler için yardım çağrısında bulundu.
Sanatçılar, sosyal medya hesaplarında, seslendirdikleri eserleri paylaşarak, "Tek Yürek" mesajı verdi.
Hatay'da yıkılan binanın enkazından 201 saat sonra çıkarılan öğretmen Emine Akgül'e ulaşan ekiptekilerden TTK mühendisi Hanefi Oruç, kadının sırtına dokunduklarında yaşadığını fark ettiklerini anlattı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ildeki lise öğrencileri için 71 ilde, 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturduklarını bildirdi.
Türkiye'yi derinden yaralayan, 10 ili vuran deprem sonrası Ekşioğlu Vakfı yardım seferberliği başlattı.
Zorunlu deprem sigortası poliçe sayısı 11.1 milyon adete ulaştı.
