Samsun'da kahverengi kokarca ile mücadele ediliyor
02.10.2023 - 16:30Samsun'da fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren "kahverengi kokarca" ile mücadeleye hız verildi.
- 0
- 0
- 5409
Samsun'da fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren "kahverengi kokarca" ile mücadeleye hız verildi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta ciddi zarara neden olmaya başlayan kahverengi kokarca böceğine karşı üreticileri uyararak, kültürel ve kimyasal mücadelenin şart olduğunu söyledi.
Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Karadeniz’de bu yıl fındıkta meydana gelen rekolte azalışının yüzde 15’nin nedeninin kahverengi kokarca gibi zararlılar olduğunu söyledi.
Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındık üreticileri olarak sorunlarının çözümüne destek beklediklerini söyledi.
Keşap Ziraat Odası’nın düzenlediği eğitim programında 'Kahverengi kokarca ve filiz güvesi' zararlılarına karşı kadın çiftçiler bilgilendirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Vekili Yalçın Ocak, kahverengi kokarca böceği ile 2017'den beri mücadele edildiğini söyledi.
Fındıkta önemli zararlara yol açan halk arasında ’Drakula’ olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği ile tehdidin şu an için söz konusu olmadığı belirtildi.
Kahverengi kokarcaya karşı biyolojik mücadelede kullanılan yumurta parazitoidi olan trıssolcus japonıcus doğaya salındı.
ARTVİN'in Borçka ilçesinde UNESCO'nun 'Türkiye'nin ilk biyosfer rezervi' olarak ilan edip, koruma altına aldığı Camili (Macahel) Vadisi, tarım zararlısı kahverengi kokarca böceğinin istilasına uğradı.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 60 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybederken, Türkiye'de de Sağlık Bakanlığına yılda yaklaşık 250 bin kuduz şüphelisi başvuru yapıyor.