Rize'de zararlı türe karşı 'cezbet-öldür' yöntemi
24.04.2025 - 13:10Rize'de, tarım alanlarına zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları kapsamında, 'cezbet-öldür' yöntemi kullanılıyor.
- 1
- 0
- 4025
Rize'de, tarım alanlarına zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları kapsamında, 'cezbet-öldür' yöntemi kullanılıyor.
Giresun'da Fındık Araştırma Enstitüsü'nde kahverengi kokarcaya karşı biyolojik mücadele için üretilen samuray arı sayısının 220 bini aştığı bildirildi.
TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Önümüzdeki yıl da bu ağaçların tekrar verime geçebilmesi için yapılması gereken şeyler var.
Samsun'un Havza ilçesinde "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi" projesi kapsamında 7 bin dekar alanda ekim yapılmak üzere 350 çiftçiye yüzde 70'i hibeli 350 torba yağlık ayçiçeği tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.
KARADENİZ'de fındık bahçelerinde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türüyle mücadele sürerken, hava sıcaklıklarının düşmesiyle yaşanan zirai don üreticiyi tedirgin ediyor.
Samsun'un Salıpazarı ilçesinde soğuk hava ve kar yağışı etkili oldu.
Trabzon, Ordu ve Giresun'daki fındık üreticileri, 2025 yılı hasat dönemi öncesi hazırlıklarına başladı.
Giresun'da serbest piyasada fındık fiyatları, bayram öncesinde rekor seviyeye yükseldi. Geçen hafta 132 liradan satılan fındık, haftayı 145 liradan kapatarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, kahverengi kokarca zararlısına karşı biyolojik mücadele için laboratuvarın kapasitesini yaklaşık 5 kat artırarak üretimini yapmaya başladığı 750 bin samuray arısını bu yıl doğaya salacak.
Giresun''un Görele ilçesinde, kemençe sanatçısı Hayati Daştan, kar altındaki fındık bahçesinde, fındık zararlısı kahverengi kokarca ve don tehlikesine karşı üreticinin endişeleri, seslendirdiği 'Atma Türkü' ile dile getirdi.
Kahverengi kokarca zararlısıyla biyolojik mücadelede kullanılacak samuray arılarının üretimi için Fındık Araştırma Enstitüsünde yürütülen çalışmalar devam ediyor.
Kahverengi kokarca zararlısıyla biyolojik mücadelede kullanılacak samuray arılarının üretimi için Fındık Araştırma Enstitüsünde yürütülen çalışmalar devam ediyor.
Trabzon Ticaret Borsası ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü fındıkta iş birliği geliştirecek.
Havaların ısınmasıyla birlikte kışlaklardan çıkmaya hazırlanan tarım zararlısı kahverengi kokarca ile mücadele sürüyor.
Samsun'un Terme ilçesinde tarımsal üretime ciddi zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında, ilaçlama çalışması başlatıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Yağan kara güvenme, kahverengi kokarcaya aman verme" uyarısında bulundu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi'ne son 8-10 yılın en yoğun kar yağışının düştüğü belirterek, "Bu kar yağışı özellikle Karadeniz Bölgesi'ni biraz rahatlattı. Bu kar yağışı tabi Türkiye genelinde her yerde yağan bir kar yağışı olmadı. Diğer bölgelerde şiddetli kuraklık riski devam ediyor" dedi.
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, mahalle muhtarlarına kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili ilaç dağıtımının gerçekleştirildiğini, vatandaşların ilaçlama konusunda hassasiyet göstermesini istediklerini söyledi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu'yu daha yaşanabilir, kendi kendine yeten Türkiye'deki ilk 10 şehirden biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele çalışmalarının aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirterek, “1 milyon adet samuray arısının salınımı için gerekli desteği vereceğiz” dedi.