Böbrek tümörleri erken tanıyla kontrol altına alınabilir
19.11.2024 - 10:30Medipol Acıbadem Bölge Hastanesinden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cevper Ersöz, böbrek tümörlerinin ürolojik kanserler arasında üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.
- 0
- 0
- 1758
Medipol Acıbadem Bölge Hastanesinden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cevper Ersöz, böbrek tümörlerinin ürolojik kanserler arasında üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.
Ağız sağlığı ve cerrahi müdahalelerden sonra sıklıkla kullanılan ağız gargaralarının düzenli ve uzun süreli kullanımının hipertansiyonu artırabileceği belirtildi.
Biruni Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, 29 Ekim Dünya İnme Günü kapsamında, inme ve inme semptomlarıyla ilgili uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Coşkun Usta, özellikle mevsim geçişlerinde vitamin ve takviyelerin bilinçsiz kullanıldığını, bunların kalp krizlerini, epilepsi ve benzeri rahatsızlıkları tetikleyebildiğini belirtti.
İstanbul'daki 29 merkezde, kadın ve üreme sağlığı, kanser taraması ve erken teşhisi, enfeksiyon hastalıklarının kontrolü gibi hizmetlerin yanı sıra diyetisyen kontrolünde sağlanan beslenme danışmanlığıyla sağlıklı zayıflanabiliyor.
Rize İl Sağlık Müdürlüğü personelleri “Hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak” anlayışıyla hizmet sunan Sağlıklı Hayat Merkezince düzenlenen fiziksel aktivite etkinliğinde buluştu.
Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, "Beyin sağlığını korumak için yapılması gerekenlerin başında, sigara ve alkolden kaçınmak, düzenli egzersize yönelmek geliyor. Çocukluktan itibaren egzersizi hayatın bir parçası haline getirmek çok önemli." dedi.
Prof. Dr. Aydın Türkmen, "Hatalı beslenme, hareketsizlik, obezite gibi nedenlerle sonradan edinilmiş şeker hastalığı, bir diğer ifadeyle tip-2 diyabet hastalarının yaklaşık yüzde 70'i, aynı zamanda yüksek tansiyon hastası." dedi.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, 20 derecenin üzerindeki her bir derecelik sıcaklık artışının 65 yaş üstü bireylerde kalp krizi riskini yüzde 2 yükselttiğini söyledi.
İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, en sık Karadeniz bölgesinde görülen hipertansiyon hastalığına dikkat çekti önemli uyarılarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı, günde 5 gramdan daha az tuz tüketiminin inme riskini yüzde 23, kalp damar hastalıklarının genel hızını ise yüzde 17 azalttığına, bu nedenle daha az tuz tüketilmesi gerektiğine işaret ediyor.
Yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyona ilişkin yapılan son araştırmalar, hastalığın günlük hayatın birçok alanında bireyi olumsuz etkilediğini gösteriyor.
Türk Böbrek Vakfınca (TBV), obezite, böbrek hastalıkları ve diyabet başta olmak üzere birçok durumla ilişkili olan hipertansiyonun, hayat tarzı önlemleriyle kontrol altına alınabileceği belirtildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 79'u yerli üretim olmak üzere 81 ilacın daha Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) geri ödeme listesine alındığını bildirdi.
Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Preoperatif Protein Kalori Kısıtlama Sempozyumu’na dünyadan 15 bilim insanı katılarak obeziteye yönelik çalışmalarını aktardı.
Medicana International İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Sebahattin Ateşal, "Son zamanlarda çeşitli faktörler nedeni ile kalp krizi geçirme yaşı da erkene inmiştir." dedi.
Bilim insanları, kanserli dokuların buz yardımıyla dondurularak yok edildiği kriyoablasyon adlı yöntemin, tümör boyutları büyük ve ameliyat olamayan meme kanseri hastalarının tedavisinde etkili olduğunu tespit etti.
Bugünlerde vücudunun susuz kalmaması için ramazan ayı boyunca iftarla başlayıp sahur bitimine kadar geçen sürede tüketilecek su miktarı büyük önem taşırken, Doç. Dr. Ramazan Danış, “Bir kişinin günde en az 2,5 litre su alması gerekiyor” diyerek uyarıda bulundu.
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat, "Böbrekler çok önemlidir ve 2’si birbirlerinin yedeği değildir. Böbrekler birçok etkene çok fazla savunmasızdır. Çok hızlı bir yıkım sürecine girebilmektedir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, kontrolsüz ağrı kesici kullanımı böbrek hastalıklarının en önemli sebebidir" dedi.
Her 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğuna ve böbreklerin korunmasına yönelik bireysel önlemlerin faydasına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Dr. Yusuf Gençten “Sağlıklı beslenin, bol su için, formda kalın, sigaradan uzak durun” tavsiyesinde bulundu.