Bu ölümcül hastalık en çok Karadeniz'de görülüyor

Bu ölümcül hastalık en çok Karadeniz'de görülüyor

  • 0
  • 0

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, en sık Karadeniz bölgesinde görülen hipertansiyon hastalığına dikkat çekti önemli uyarılarda bulundu.

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR
Günümüzde küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen hipertansiyon, en ölümcül hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de her üç kişiden birinde yüksek tansiyon görülüyor.

YÜZDE 50’SİNİN HABERİ BİLE YOK
İleri yaşlardaki kişilerde ise hipertansiyon sıklığı %85’e ulaşıyor. Hastaların sadece %50’sinin hipertansiyon hastalığının farkında olduğunu söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, “Hipertansiyonu olanların %50’sinin, kendisinde bu sorunun var olduğundan haberi yok. Erkek hastalar, kadınlaragöre yüksek tansiyonu daha az umursuyor. Erkeklerde bu farkındalık %40, kadınlarda ise %67 civarında” dedi.

EN SIK KARADENİZ BÖLGESİNDE GÖRÜLÜYOR
Dünyada her 100 kişiden 30'u hipertansiyon sorunu yaşıyor. Genellikle ileri yaşlarda daha sık rastlanan hipertansiyon, gençlerde 20’de 1 oranında görülüyor. Ülkemizde %40 ile en sık Karadeniz Bölgesi’nde görülen hipertansiyona, %22 ile en az Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da rastlanıyor.Hipertansiyon sorununun Karadeniz Bölgesi’nde daha fazla olmasının tuz tüketiminin fazla olmasından kaynaklandığını belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, “Karadeniz insanının yapısal olarak daha stresli olmasının da bunda etkisi var. Aşırı kilolularda da yüksek tansiyon çok sık görülür; 100 kişiden 73’ünde mevcuttur. Zayıf kişilerde ise %6 gibi düşük bir oranda kalmaktadır” diye konuştu.

5 HAYATİ ORGANA ZARAR VEREBİLİR
Hastaların ancak %50’sinin hipertansiyon hastalığının farkında olduğuna değinen Prof. Dr. Ziya Mocan, “Geri kalan %50’lik kesimin kendilerinde hipertansiyon olduğundan haberi yok. Erkekler, kadınlara göre bu hastalıktan daha az haberdar ve daha vurdumduymaz. Erkeklerde bu farkındalık %40, kadınlarda ise %67 civarında” dedi.Yüksek tansiyonun en sık görülen kronik hastalıklardan biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mocan, “Yüksek tansiyon, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Hipertansiyon, uzun süre belirti vermeden sinsice ilerleyerek kalp, büyük damarlar, göz, böbrek ve beyin gibi hayati organlara zarar verir. Sinsi düşman olarak da adlandırılan yüksek tansiyonu tespit etmenin tek yolu, belli aralıklarla tansiyonu ölçtürmektir” ifadelerini kullandı.

Haber : İHA

Yorum Yap

Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi

Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi

  • 0
  • 0
Gümüşhane'de istinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı

Gümüşhane'de istinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı

  • 0
  • 0

Atmaca avında kullanılan kuşun Lazca adı nedir?