Uyuz vakaları yeniden artışa geçti

Uyuz vakaları yeniden artışa geçti

  • 0
  • 0

Özel Şar Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Sevgi MERCAN ŞAHİNBAŞ, bölgemizde uyuz hastalığı vakalarında belirgin bir artış olduğunu ve uyuz belirtilerinin görülmesi halinde hemen doktora başvurulması gerektiğini ifade etti.

Uzm.Dr. Sevgi MERCAN ŞAHİNBAŞ, son zamanlarda adından sıkça bahsettiren uyuza yakalanma belirtileri ve hastalığın görülme dönemleri hakkında bilgi verdi. Şahinbaş: “Uyuz hastalığının son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı artmış durumda. Cins, yaş, ırk ve sosyo-ekonomik düzey ayrımı gözetmeksizin herkeste görülebilmekte.Parazit kişiye geçtikten 4-6 hafta sonra belirtiler kendini göstermekte olup özellikle geceleri ve sıcakta artan kaşıntı, hastalığın en önemli belirtisidir. Kaşıntı; en çok el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri ve kalçalarda şiddetlidir.” dedi.

Bir kişide olması tüm aileyi riske sokuyor

Parazit bulaşan bir kişide, kaşıntının 6 haftaya kadar çıkmayabileceğinden dolayı aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin; o anda şikayetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesinin, tedavinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu dile getiren Dr. Sevgi Mercan Şahinbaş; “ uygulanacak tedavi , kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin ve şikayetlerinin durumuna göre değişkenlik göstermekte olup , vücut üzerindeki parazit ve yumurtalarını öldüren, vücuda sürülerek uygulanan veya ağızdan alınan çeşitli ilaçlarla yapılır.Kaşıntının ve belirtilerin gerilememesi, artması tedavinin başarısızlığını veya yeni bir bulaşı gösterir. Bu durumda doktora tekrar başvurulması uygundur.” ifadelerini kullanarak önemli uyarılarda bulundu.

“Aynı evde yaşayanlar eş zamanlı tedavi edilmeli”

Tedavi esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi veren Dr. Şahinbaş; uyuz olan kişinin temasta bulunduğu herkesin ve özellikle aynı yaşam ortamını paylaşan kişilerin eş zamanlı tedavi edilmelerinin önemini vurgulayarak “Aynı evde yaşayan kişiler hasta olmasalar da ilaç kullanmalıdır. Topikal tedavi ajanları kullanıldığında ilacın tüm vücut yüzeyine uygulanmasına ve yeterince süre bekletilmesine dikkat edilmelidir.Son bir hafta içinde kullanılmış tüm kıyafet, çamaşır ve nevresim takımlarının en az 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi gereklidir.Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı bir poşet içerisinde ortalama 7 gün saklanması yeterli olacaktır.” ifadelerine yer verdi. 

Haber : HÜSEYİN ÇATAN

Yorum Yap

İstanbul Havalimanı'nda ücretsiz internet

İstanbul Havalimanı'nda ücretsiz internet

  • 0
  • 0
Rize'de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 98 bine yaklaştı

Rize'de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 98 bine yaklaştı

  • 0
  • 0

Karadeniz'deki boğulma vakalarında sıkça görülen akıntının adı?