Rize'de dere yatakları kapatılıyor

Rize'de dere yatakları kapatılıyor

  • 1
  • 0

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Rize için heyelan, sel taşkınları büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

Biz nerelerde deprem tehlikesi var derken bir tarafta da Rize, heyelan ve sel taşkını konusunda öncelikli illerimizden bir tanesi olduğunun altını çizen Tatar, Afad olarak bu konuda da her gün kafa yoruyoruz, çok ciddi şekilde çalışmalar var projeler var. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin kafa kafaya verip bunu bir milli seferberlik anlayışı içinde değerlendirip bu tür afetlere karşı top yekun siyaset üstü bir anlayışla mücadele etmesi gerekiyor ki bu tür afet riskleriyle karşı karşıya kalmayalım” dedi.

Genel Müdür Tatar, şöyle devam etti, “2020 yılı başından itibaren her ilimiz için bir anayasası niteliğinde İl Afet Risk Azaltma Planı oluşturulmuştur. Bu plan afet risklerini azaltması durumunda il özelinde oluşturulmuş planlardır. İllerin olası bir afet durumunda ne yapması gerekiyor, o illerdeki hangi kurum, kuruluş hangi paydaş ne tür göreve sahip, bir afet durumunda kim hangi görevi yapmalı, hangi zaman diliminde ne şekilde ne zamana kadar o görevi yapması gerekli… Bunların hepsi bu planlarda belli. Buna çok dikkat etmek gerekiyor. Bizim en çok zorlandığımız alanlardan bir tanesi de bu. İl Afet Risk Azaltma Planı yaptık ama bunların uygulanmasında hayata geçirilmesinde bir afete dönüşmesine engel olmasında sorumlu olan kuruluşların bu il afet risk azaltma planlarının ne olduğunu içselleştirmesi anlaması bunu dert edinmesi gerekiyor. Bunu yaparsa , çok basit bir şeye dokununca çok büyük bir afeti önleyeceği eylemler var. Basit bir örnek vereyim, geçen sene Kumluca’da ve başka yerlerde sel felaketleri yaşanmıştı. Büyük kayıplar oluşmuştu. Gidip sele neden olan etkenlere baktığımızda sele neden olan dere yataklarının kapatıldığını görüyorsunuz. Kapatılmakla kalmayıp bunun üzerine seralar değişik yapılar da yapıldığını görüyorsunuz. Bunu yaptığınız anda başka bir şey yapma şansınız maalesef kalmıyor. Kimdir orada ki sorumlu kuruluş? Bu kuruluşların hepsi tek tek afet risk azaltma planlarında var. Bu planların il bazında dikkate alınması çok önemli. Bu bilincin oturması gerekiyor” diye konuştu.

Haber : Cansu Şalambar

Yorum Yap

Çaykur Rizespor-Samsunspor maçının hakemi belli oldu

Çaykur Rizespor-Samsunspor maçının hakemi belli oldu

  • 1
  • 0
Rize'de 12 farklı adrese uyuşturucu operasyonu düzenlendi

Rize'de 12 farklı adrese uyuşturucu operasyonu düzenlendi

  • 0
  • 0

Kaçkar sıradağlarının en yüksek tepesi hangisidir?