Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Türk Patent ve Marka Kurumunca ‘coğrafi işaret’ ile tescillenen Rize simidinin 150 yıllık tarihi olduğunu söyledi.
‘‘150 yıllık hikayesi vardır’’
Rize simidinin tarihine değinen Metin; ‘‘Tarihi bilinen yüzyıllık bir geriye doğru geçmişi var. Hatta 1939 Rize Belediyesi kayıtlarında da simidin kaç gram olacağı, ne kadar ebatta yapılacağına dair meclis kararları var. 1939’da Rize Belediyesi’nin meclisine giren bir simidi daha da geri getirsek aslında belki de 150 yıllık bir hikayesi vardır. Rize simidi, vazgeçilmez sabah kahvaltılarımızın, bazen ara öğünlerin, bazen de öğle yemeğinin yiyeceğidir. Kaşar, simit ve çay üçlüsü müthiş sohbetlerin başlangıcını oluşturuyor. Simit, birçok hikâyenin sohbetinde vardır’’ şeklinde konuştu.
‘‘Her bölgenin kendine göre bir simidi vardır’’
Rize’de yapılan simidin özelliklerinden bahseden Metin; ‘‘Rize denilince çayımızın yanında anılan bir isim de Rize simididir.Her bölgenin kendine göre bir simidi vardır ama bizimkinin susamsız olması, Rize’de yetiştirilen üzüm suyuna bandırılması ve kendi içerisindeki imalat tekniklerionu diğer simitlerden ayırt eden özellikleridir. Bu özelliklerin yanında bir de mide suyunu alma özelliği de vardır. Yani insanların mide asidi fazlalaşınca hemen bir simit yiyerek midenin asidini alabiliyor. Simidin hangi malzemelerden yapıldığı, hangi teknikle pişirildiği, nasıl sunulduğu da oldukça önemlidir’’ dedi.
‘‘Simit, kaşar, kavurma konseptini yetiştirmek istiyoruz’’
Rize simidinin coğrafi işaretinin alındığını dile getiren Metin; ‘‘Biliyorsunuz ki coğrafi işaret almak için ayırt edici özellikleri olması gerekiyor. Rize Belediyesi olarak 2019 yılında Rize simidinin coğrafi işaretini aldık. Bu anlamda gerek gramıyla gerek ekipmanlarıyla beraber Rize simidinin kendine özgü bir yapısı vardır. Son yıllarda farklı şehirlerde de Rize simidinin üretildiğine şahit olduk. Bu tür ürünler tanıtımlarla beraber değer kazanır, dünyaya açılır. Eski fırınların ‘Tarihi Rize Simidi’ diye belirtmeleri gerekir. Meşhurdan ziyade tarihi denilince daha derinlik katılmış oluyor. Zaten simit tarihi olduğu için meşhurdur. Aslında bizim yapacağımız sosyal tesislerde de bunu gündeme getiriyoruz. Kahvaltılarda simit, kaşar, kavurma konseptini yetiştirmek istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Haber :