Kasaplar Odası Başkanı Akçam Kurban Bayramı Öncesi Uyardı

Kasaplar Odası Başkanı Akçam Kurban Bayramı Öncesi Uyardı

  • 0
  • 0

Rize Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Gökmen Akçam, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyararak, kesim ve kıyma çekim makinelerini sadece işin ehli kişilerce kullanabileceğini aktardı.

Akçam, yılda bir defa kullanılan, bir köşede, kilerde, depoda bekletilen, kısmen paslı ve küflü, hijyen yönünden uygunsuz kıyma makineleri kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirterek bakkal, manav ya da lokantalarda genellikle Kurban Bayramı'nda et çekmek üzere kurulan, hijyen bakımından büyük riskler barındıran kıyma makinelerinden uzak durulması yönünde uyarılar yaptı.

Son yıllarda yapılan uyarılarla kurban kesiminde daha dikkatli hareket edildiğini dile getiren Akçam, özellikle kendi imkanlarıyla kurbanını kesmek ve kesim sonrası değerlendirmek isteyen tüketicileri hijyen konusunda uyardı.

“KESİM İÇİN DOĞRU BIÇAK KULLANILMALIDIR!”
Kesim için kullanılacak bıçakların paslanmaz malzemeden yapılması, mümkünse sapının da aynı malzemeden veya sert plastikten olması gerektiğini vurgulayan Akçam, “İyi bilenmiş bıçaklarla kesim işlemi yapılmalıdır. Demir, kesim, et parçalama ve iç organlar için ayrı bıçaklar kullanılmasına dikkat edilmelidir. Örneğin, iç organ parçalama bıçağı ile et doğranmamalıdır. Özellikle şarbon, brusella başta olmak üzere bulaşabilecek hastalıkların insanlara geçmesine engel olmak için bu nokta önlenmelidir” dedi.  

“VATANDAŞLAR KIYMA ÇEKİM NOKTASINDA SAĞLIKLARINI DÜŞÜNMELİLER”
Rize'de genellikle kurban etlerinin kıyma yaptırılarak saklandığına dikkati çeken Akçam, bayramlarda bazı kişilerin çoğunlukla bir senedir kullanılmayan makinelerde kıyma çekerek para kazanmaya çalıştığını belirterek, “Yılda bir defa kullanılan, hijyen yönünden uygunsuz kıyma makineleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Çok cüzi fiyatlarda, bu konuda hizmet veren mahalle veya market kasabının kıyma makinelerinden yararlanılmalıdır. Kıyma makinesinin ezici döner topu, aynası ve bıçağı hatta aynayı sökmek için kullanılan bilezik parçası dahil paslanmaz krom çelikten yapılmış olmalıdır. Kasaplardaki gibi makinelerde, etin ısınmasına ve kıymada bakteri üremesine engel olacak şekilde soğutucu aparatın bulunması gerekir. Manav, lokanta ya da bakkal dükkanına kıyma makinesi konulup cama da 'kıyma çekilir' yazısı asılarak bu iş yapılmaz. Yılda bir makinede kıyma çeken kişi, getirilen etin içinde kemik kırıntısı, kan peltesi, sinir olup olmadığını bilmeden işliyor. Çekiyor, torbaya koyuyor, parasını alıyor. Kemiği de kan peltesi de siniri de kıymanın içinde kalıyor. Yemek yapıldığında bunlar mutlaka ağza gelir, dişe değer. O yüzden kıyma mutlaka kasapta çekilmelidir" ifadelerini kullandı.

 

Haber :

Yorum Yap

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması

  • 0
  • 0
5 iş yerinin küle döndüğü yangında 1 kişi öldü

5 iş yerinin küle döndüğü yangında 1 kişi öldü

  • 0
  • 0

Rize’de kaydedilen en düşük sıcaklık kaç derecedir?