Rize denince akla ilk gelen şey şüphesiz ki çaydır. Rize çayı coğrafi tescilini 2021 yılında almıştır. Türkiye’de sudan sonra en çok içilen şey olan ve 1937’de Rize’ye gelen çay, Rize’nin en önemli geçim kaynağıdır. Haremtepe(Çeçeva) Köyü’ndeki çay tarlası, insanların odağı haline gelmiştir ve çok sayıda turisti misafir etmektedir.
Rize’den bir çok ünlü çıkmasının yanı sıra en bilineni tabi ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Erdoğan; Rize’nin Güneysu ilçesindendir.
Yağmurun memleketi olan Rize’de, yağmurun en fazla olduğu ay kasım ayı olup, ortalama yağış ortalama 11 gün düzeyindedir.
Rize’de yeni yapılan Çay Çarşısı içerisindeki Çay Bardağı, ‘’Dünyanın En Büyük Çay Bardağı’’ olarak akıllara kazınan 30 metre yüksekliğinde, 7 katlı bir binadır.
Türkiye’nin en görkemli kalesi olan Zilkale, Çamlıhemşin’de bulunan, Rize’nin önemli tarihi yapılarındandır. Kale, zamanında İpek Yolu üzerinde yer aldığı için eski dönemlerde konaklama ve haberleşme amacıyla kullanılmaktaydı.
Fırtına Deresi, heyecanı ve adrenalini sevenler için ilk duraktır. Fırtına Deresi’nde Rafting ve Zipline yapabilirsiniz.
Dünyaca ünlü, Rize’nin en bilinen yaylası olan Ayder Yaylası, 1350 m rakımda, etrafı ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir yayladır. Ayder Yaylası’nda Aşağı ve Yukarı Ambarlık Şelaleleri, Gelin Tülü Şelalesi, yayla evleri, kaplıcalar ve ormanlar bulunmaktadır.
Gito Yaylası, Çat vadisinde bulunan ve 2070 rakımda olan bir yayladır. Peş peşe dizilen yayla evlerinin bulunduğu o ikonik fotoğraf Gito yaylasında çekilmiştir.
Atatürk’ün Rize’ye geldiğinde kaldığı, o zamanki adı Mataracılar Konağı olan Atatürk Müze Evi de Rize merkezde meşhur olan yerlerdendir.
Rize’de debisi en yüksek şelalelerden biri olan Palovit Şelalesi, 15 metre yükseklikten akar ve Kaçkar Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde yer alır.
Muhlama Rize’nin yöresel tatlarındandır. Mısır unu, peynir ve tereyağı ile yapılır. Coğrafi tescilini 2021 yılında almıştır.
Üzümden yapılan ve muhallebi kıvamında tatlı olan Pepeçura, Rize’nin meşhur tatlarındandır ve coğrafi tescilini 2021 yılında almıştır.
Laz Böreği; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan Rize’nin meşhur bir tatlısıdır.
Rize’nin meşhur yöresel yemek bulunan lokantalarında hayatınızda yediğiniz en güzel kuru fasulyeyi ve üstüne de meşhur fırında sütlacı afiyetle yiyebilirsiniz. Coğrafi tescilini 2017’de alan Çayeli Kuru Fasulyesi, 1980'li yıllardan beri ülkemizin birçok yerinde bilinen ve adını duyurmuş bir yemektir.
Rize Simidi’nin en fark yaratıcı özelliği susamsız olması ve pişirilmeden önce kokulu üzümden yapılan pekmeze batırılmasıdır. Coğrafi tescilini 2019 yılında almıştır.
Anzer Balı, Türkiye'de Rize'nin ilçesi olan İkizdere’nin Ballıköy Anzer Yaylası 'nda üretilen ve kansere karşı oldukça güçlü koruyucu olan bir baldır. Coğrafi tescilini 2021 yılında almıştır.
Rize Pidesi, Derepazarı’nın marifetli ustalarının doğal kaynak suyu kullanarak yoğurduğu, coğrafi tescilini 2008 yılında alan yöresel bir lezzettir.
Rize’nin yöresel çalgı aleti olan ‘’tulum’’, düğünlerin ve eğlencelerin vazgeçilmez üyesidir. Temel olarak “dudula”(ağızlık), “gövde” ve “nav” bölümlerinden oluşur.