Sayıları 215’e varan buzul gölü, 130 taş kemer köprüsü, 150’ye yakın tarihi konağı, ulaşılabilen 50 şelalesi (ulaşılamayanlarla birlikte yaklaşık 100), 250 yaylası ve sayıları 20’ye yaklaşan vadisi ile Rize ili, pek çok yeri hâlâ keşfedilmemiş doğal bir cennet. Bu eşsiz doğal güzelliklerden biri de Marselavat Vadisi.
Çamlıhemşin ile Ardeşen ilçeleri arasındaki vadi, Altıparmak Dağlarının kuzey yamacından başlayan Durak Deresi yarenliğinde Karadeniz’e uzanıp Tunca Deresi Vadisi ile birleşiyor. Vadiye ulaşmak için Çamlıhemşin ilçesi Topluca Köyünden devam eden toprak yolu takip etmek ve îsina Boğazı’ndaki kavşak noktasından sola dönmek gerekiyor. Vadi tabanına indiğinizde Zisto (Petevata) ile Badoğlu (Kurikasta) tarihi taş kemer köprülerini göreceksiniz. Sağınızdaki caminin üstünden giden yolu izlerseniz yaklaşık 55 metreden dökülen Çoponi Şelalesini fotoğraflayabilirsiniz. Şimdi Zisto Köprüsü’nden karşıya geçip vadinin solundan yükselmeye başlayın. Rüzgârlı, Orta ve Kurukavi mezraları ile Çetekalevi Şelalesi, yolculuğunuzu şenlendirecek doğal mekânlar. Çetekalevi’nin tam karşısında vadinin diğer yakasında Nozana ile ağaçların sakladığı Çökonimeşe şelaleleri bulunmakta.
Yolculuğunuzun 34uncü kilometresinde ormanın yeşiliyle bütünleşmiş kahverengi ahşap evleriyle Komati Yaylası çıkar karşınıza. Topluca köylüleri tarafından kullanılan Komati Yaylası, 1468 metre yükseklikte yer alıyor. Altıparmak Dağlarından kopup gelen Durak Deresinin kıyısına kurulan Komati Yaylasında bir de pansiyon bulunuyor. Bu saklı cennetteki eski bir patikaların peşine düşerek Didingola veya Eğrisu yaylalarına yürünebiliyor.
Eğer yayladan güneye yani vadinin sonuna ilerleyen yolu bir kilometre kadar takip ederseniz, sol tarafınızda Çarkıruba (Komati) Şelalesini görebilirsiniz. Söz konusu toprak yol beş kilometre sonra Eğrisu Yaylasında sona eriyor.