Tekstil ve ham maddeleri sektörü 1,5 milyar dolarlık ihracata imza attı
18.03.2023 - 16:52Tekstil ve ham maddeleri sektörü, bu yılın ilk 2 ayında 1 milyar 538 milyon dolarlık ihracata imza attı.
- 2
- 0
- 516
Tekstil ve ham maddeleri sektörü, bu yılın ilk 2 ayında 1 milyar 538 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Türkiye, savunma sanayisindeki ihracat fırsatları ve tedarikte yaşanan sorunların çözümü için 84 ülkeyle "savunma sanayisi işbirliği anlaşması" imzaladı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fizik Bölümü öğretim üyeleri tarafından dünyada ilk olarak beyaz kum midyesi kabuğundan yangın söndürücü toz üretildi.
Türkiye'den ocak-şubat döneminde yapılan çay ihracatı yüzde 8 artarak 3 milyon 274 bin 872 dolara ulaştı.
Türkiye'den ocak-şubat döneminde 1 milyon 569 bin 373 dolarlık hamsi ihraç edildi.
Yılın iki aylık döneminde otomotiv üretiminde yüzde 14, ihracatta yüzde 8, pazarda ise yüzde 51’lik artış sağlandı.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "14 Mayıs destanını, bir süredir beraber yol yürüdüğümüz, aramıza yeni katılan ve katılacak olan dostlarımızla Cumhur İttifakı olarak inşallah beraberce yazacağız." dedi.
2023 yılının ilk ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 2,2 milyar dolar ihracat, 1,9 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.
Türkiye'de 2022 yılındaki bitkisel üretim miktarı 128,6 milyon tona ulaştı ve tarihin üretim rekoru kırıldı.
Demir ve demir dışı metaller sektörü, yılın ilk 2 ayında 2 milyar doları aşkın ihracat gerçekleştirdi.
Kahramanmaraş ekonomisini de "enkaza" çeviren 6 Şubat depremlerinin ardından, kentin sanayi, ticaret ve tarım sektörlerinin yeniden ayağa kalkabilmesi için devlet destek ve teşviklerine ihtiyaç bulunuyor.
Tarım sektörü, 5 milyar 434 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatına imza attı.
Tarım ve Orman Bakanlığına, domates başta olmak üzere bazı tarımsal ürünlerin ihracatında dönemsel düzenleme yapma yetkisi veren tebliğin yürürlükten kaldırılması kararlaştırıldı.
Sanayi bünyesindeki 5 sektör, tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatına imza attı.
Uzmanlar, düzensiz yağışlar ve kuraklığın buğday üretimini olumsuz etkileme ihtimaline karşı önlemler alınması, iklim dostu uygulamalara ve tarımda dijitalleşmeye daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den illerinden bu yılın Ocak- Şubat döneminde 258 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanlığı, ülke ihracatının yüzde 8,6'sını oluşturan deprem felaketinin ihracat üzerinde aşağı yönlü etkisi olduğunu belirterek "Şubat ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalışla 18,6 milyar dolar oldu" ifadesini kullandı.
Depremlerden etkilenen 11 ilin geçen yıl yaptığı ihracat 20 milyar 510 milyon dolara ulaşırken, bu kentlerin iller bazında yapılan ihracattan aldığı pay yüzde 9,05 olarak gerçekleşti.