Seyahatlerde gizli ölüm riski: Yüksek ateşle başlıyor, organ yetmezliğiyle devam ediyor
25.04.2025 - 09:55Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte.
- 0
- 0
- 2455
Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte.
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Zeynep Bengisu Yeşil, tarafından yürütülen "Türk Fındığı Fidanlarında Sulama ve Biyokömür Uygulamalarının Prolin ve Toprak Özelliklerine Etkisi" başlıklı çalışma, Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültemiz tarafından düzenlenen "Akçakoca Geleceğini Planlıyor" sempozyumunda sunuldu.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, aort damarın yırtılmalarının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirterek özellikle 40 yaş sonrası, yüksek tansiyon veya aort kapak sorunu olan bireylerin yılda bir tomografi çektirmesini önerdi.
Doğu Karadeniz'de özellikle yaylalarda gelişigüzel çevreye atılan çöp ve atıklar, derelerle sürüklenip, ulaştığı Karadeniz'de kirlilik oluşturuyor. T
Rize’de özellikle sabah saatlerinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaşmak hem sürücüler hem de vatandaşlar için çileye dönüşüyor.
Son günlerde ani hava değişimleriyle özellikle viral kökenli solunum yolu enfeksiyonlarıyla hastanelere başvurularda yoğunluk yaşanırken, uzmanlar, hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanılmaması gerektiğini, iyileşmek isterken hastanelik olma riskine dikkat çekiyor.
Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde polen alerjisine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Bu mevsimde özellikle mevsimsel alerji dediğimiz polen alerjilerinde belirgin bir artış görüyoruz" dedi.
Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk döneminin ardından, bayramda ani ve yoğun besin tüketimi vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine belirten Diyetisyen Daye Nur Gök, özellikle ilk gün hafif ve dengeli bir kahvaltı tabağı ile güne başlamanın önemli olduğunu söyledi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, özellikle astım ve KOAH başta olmak üzere risk grubundaki bireylerin çöl tozlarına karşı dikkatli olması gerektiğini bildirdi.
Uzmanlar, Ramazan ayında iftar sofralarında geleneksel lezzetlerin sağlık açısından faydalı olduğunu söyledi. Özellikle paça, kibe ve bumbar gibi yöresel yemeklerin sindirimi kolaylaştırdığı ve uzun süreli tokluk sağladığı belirtildi.
Doğu Karadeniz'de son günlerde artışa geçen hava sıcaklıklarıyla özellikle yüksek kesimlere düşen karların ani ve hızlı erimesi, heyelanlara yol açıyor.
Giresun’da Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarından biri haline gelen fındıklı sütlü kadayıf ve coğrafi işaret tescilli fındık ezmeli kadayıf tatlısı, Giresun’un meşhur tombul fındığıyla lezzet buluyor. Giresun’da üretilen bu özel tatlılar, özellikle Ramazan ayında sofralardan eksik olmuyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Bakiye Akbaş, gebelerin özellikle ilk 3 ayda ve son 1 ayda oruç tutmamaları, ille de tutmak istiyorlarsa iftarda ve sahurda dengeli beslenip yeterli su alımına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Burak Alemdağ, iftar ve sahurda özellikle süt ve süt ürünleriyle beslenmeyi, lifli gıdalar tüketmeyi önerdiklerini söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi'ne son 8-10 yılın en yoğun kar yağışının düştüğü belirterek, "Bu kar yağışı özellikle Karadeniz Bölgesi'ni biraz rahatlattı. Bu kar yağışı tabi Türkiye genelinde her yerde yağan bir kar yağışı olmadı. Diğer bölgelerde şiddetli kuraklık riski devam ediyor" dedi.
Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden olan Erciyes Kayak Merkezi; İngiltere'de yaptığı tanıtımların meyvelerini topluyor. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'nın olumsuz etkileri nedeniyle İngiltere'ye açılan Erciyes, ilk İngiliz kafilelerini ağırlamaya başladı.
Son yıllarda özellikle gençler arasında popülerliğinin arttığı ifade edilen enerji içeceklerine karşı uyarılarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehdi Onaç, "Enerji içecekleri, böbrek yetmezliğine ve karaciğer yetmezliğine sebebiyet verebilir.
Son zamanlarda başta grip olmak üzere solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananların sayısında artış olduğunun önemine değinen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, özellikle 50 yaş altındaki bireylerde, gebe kadınlarda ve kronik hastalıkları olanlarda daha ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Arif Keleşoğlu, spor yapmanın bilinenin aksine astım hastalarına iyi geldiğini belirterek, “Özellikle astım hastaları spordan hiçbir şekilde uzaklaşmamalıdır.
Medipol Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, özellikle kış aylarında artış gösteren bronşiolit hastalığına karşı aileleri dikkatli olması konusunda uyardı.